• Αρχική
  • Άρθρα
  • Πώς επιδρά το σeξ στη γνωστική ικανότητα και την υγεία; Τα ευρήματα νέων μελετών

Πώς επιδρά το σeξ στη γνωστική ικανότητα και την υγεία; Τα ευρήματα νέων μελετών

Τι μπορεί να προσφέρει μια υγιής σεξουαλική ζωή;

Η θετική επίδραση του σεξ στην υγεία είναι γνωστή, καθώς ελαττώνει το επίπεδο του άγχους και μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων αλλά, απ’ ό,τι φαίνεται, ωφελεί ακόμα και τη γνωστική ικανότητα.

Μια υγιής και συχνή σεξουαλική ζωή δεν είναι μόνο καλή για τη σωματική σας αλλά και για την ψυχική σας υγεία, καθώς επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που έχουν υψηλή σεξουαλική δραστηριότητα και συναισθηματική εγγύτητα με τους συντρόφους τους, έχουν καλύτερη μνήμη και βελτιωμένη γνωστική λειτουργία. 

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν συμμετάσχει σε διάφορες μελέτες που διεξήχθησαν από επιστήμονες από την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Μαλαισία και το Ηνωμένο Βασίλειο, με την ηλικία τους να κυμαίνεται από 18 έως 89 ετών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας μελέτης που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στο Ινστιτούτο Γεροντολογίας του Πανεπιστημίου Πούτρα, στη Μαλαισία, άτομα που συνέχισαν να έχουν σεξουαλική δραστηριότητα μετά τα 60, είχαν καλύτερη προσοχή και μνήμη σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους που δεν είχαν ανάλογη σεξουαλική ζωή.

Ακόμα, μια μελέτη που διεξήχθη από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Κόβεντρι, στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανακάλυψε ότι τα άτομα ηλικίας 50-89 ετών που είχαν οποιαδήποτε σεξουαλική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του έτους πριν από τη διεξαγωγή της έρευνας, έδειξαν καλύτερα αποτελέσματα στην αλληλουχία εργασιών και στις εργασίες σχετικά με τη μνήμη, σε σύγκριση με άνδρες και γυναίκες που δεν είχαν καμία σεξουαλική δραστηριότητα.

Επιπλέον, Αυστραλοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι όχι μόνο η συχνότητα του σεξ, αλλά και η συναισθηματική εγγύτητα με τον σύντροφο συνδέεται με την καλύτερη απόδοση της μνήμης σε ενήλικες ηλικίας άνω των 50 ετών. 

Παρ’ όλα αυτά, το σεξ δεν απέτρεψε τη μείωση της γνωστικής ικανότητας σε μεγαλύτερη ηλικία, αφού όλοι οι συμμετέχοντες παρουσίασαν ανάλογη επίδοση σε αυτόν τον τομέα.

Οι επιστήμονες που συμμετείχαν σε αυτές τις μελέτες, υπογραμμίζουν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τον εντοπισμό αιτίας-αποτελέσματος στους ανθρώπους, καθώς και διερεύνηση σχετικά με το τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν οι άνθρωποι κάνουν συχνά σεξ.


sputnik/photo unsplash