Οι “αθώες” τροφές που επιδεινώνουν τον πονοκέφαλο

Μπορεί να τον προκαλούν τροφές που δεν περνούν καν από το μυαλό σας

Ακόμη και τροφές φαινομενικά “αθώες”, μπορεί να ευθύνονται για την πρόκληση ή την επιδείνωση των πονοκεφάλων σε μερικούς ανθρώπους.

Δείτε ποιες τροφές ενοχοποιούνται για πιθανή πρόκληση και επιδείνωση των πονοκεφάλων. Κάποιες δεν τις βάζει καν ο νους σας!

selective focus photography of clear rock glass

Αναψυκτικά διαίτης: Η ασπαρτάμη που περιέχουν τα αναψυκτικά διαίτης έχει ενοχοποιηθεί για συμπτώματα όπως η ζάλη, η απώλεια μνήμης και οι έντονοι πονοκέφαλοι.

yellow banana fruit on white table

Ώριμες μπανάνες και αβοκάντο: Μπορεί να έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά οι ώριμες μπανάνες και τα αβοκάντο περιέχουν υψηλές ποσότητες τυραμίνης, η οποία μπορεί να προκαλέσει ημικρανίες. Η τυραμίνη είναι ένα αμινοξύ που οι περισσότεροι άνθρωποι αφομοιώνουν χωρίς πρόβλημα. Ο οργανισμός κάποιου όμως, που έχει έλλειψη του ενζύμου μονοαμινοξειδάση (ΜΑΟ) ή λαμβάνει αντικαταθλιπτικά, δεν μπορεί να τη διασπάσει.

bread

Ψωμί: Η γλουτένη που υπάρχει στα σιτηρά, τα κράκερ και τα ζυμαρικά, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην πέψη και πονοκεφάλους σε όσους έχουν ευαισθησία η δυσανεξία στη συγκεκριμένη πρωτεΐνη.

person holding ice cream in cone

Παγωτό: Τα άτομα που εκδηλώνουν συχνά ημικρανίες είναι πιο επιρρεπή στον «πονοκέφαλο του παγωτού», ο οποίος είναι αποτέλεσμα της κατάποσης ή εισπνοής κάποιου παγωμένου ερεθίσματος. Γίνεται αισθητός στο πρόσθιο τμήμα του κεφαλιού ή στα πλάγια του κεφαλιού, είναι όμως πιο πιθανό να εκδηλωθεί και στις δύο πλευρές του κεφαλιού. Εκδηλώνεται όταν το ψυχρό ερέθισμα αγγίζει τον ουρανίσκο ή το οπίσθιο τοίχωμα του φάρυγγα και κατ’ επέκταση αυξάνεται απότομα η ροή αίματος στην πρόσθια εγκεφαλική αρτηρία. Το κρύο αίμα προκαλεί ταχεία διαστολή και συστολή των αιμοφόρων αγγείων και αυξάνεται η πίεση που ασκείται στους ιστούς του εγκεφάλου. Η διαδικασία αυτή ενεργοποιεί τον πόνο.

white and brown stone fragment

Αλμυρά σνακ: Τα τυριά ωρίμανσης, οι ξηροί καρποί, οι ελιές και τα τουρσιά είναι πλούσια σε τυραμίνη.

man eating food using chopsticks

Κινέζικο: Το όξινο γλουταμινικό νάτριο (MSG) είναι ένα ενισχυτικό γεύσης που χρησιμοποιείται σε πολλές τροφές και ειδικά στο γρήγορο φαγητό και προκαλεί πονοκέφαλο και ημικρανία. Αυτό το βιομηχανικό πρόσθετο υπάρχει επίσης σε κατεψυγμένες τροφές, κονσερβοποιημένες σούπες και άλλα σνακ.

time lapse photo of woman making gum bubble

Κι όμως, η τσίχλα μπορεί να ευθύνεται για συχνούς πονοκεφάλους και ημικρανίες στους εφήβους. Πείραμα σε 30 εφήβους μέσης ηλικίας 16 ετών, οι οποίοι έπασχαν από χρόνιους πονοκεφάλους και ημικρανίες, έδειξε ότι όταν σταμάτησαν να καταναλώνουν τσίχλα παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στη συχνότητα και την ένταση των πονοκεφάλων. Οι ερευνητές τονίζουν ότι η τσίχλα σχετίζεται με τον πονοκέφαλο και την ημικρανία, λόγω της πίεσης που ασκείται στις αρθρώσεις του κρανίου.

tray of cooked food

Αλλαντικά: Είναι πλούσια σε τυραμίνη και πρόσθετα τροφίμων, όπως τα νιτρικά και τα νιτρώδη άλατα που μπορούν να αυξήσουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.

clear martini glass on brown surface

Τυρί: Τα τυριά αργής ωρίμανσης, όπως το ροκφόρ, το μπρι, το τσένταρ, η μοτσαρέλα, η παρμεζάνα κα. περιέχουν υψηλές ποσότητες τυραμίνης, η οποία πυροδοτεί τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες.

people tossing their clear wine glasses

Κόκκινο κρασί: Το κόκκινο κρασί, η μπύρα και άλλα αλκοολούχα ποτά είναι επίσης πλούσια σε τυραμίνη.

person sprinkling salt in fries

Αλάτι: Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι μειώνοντας την κατανάλωση αλατιού από τα 9γρ ημερησίως στα 3γρ, μπορεί κάποιος να μειώσει τους πονοκέφαλους κατά 31%.

pile of eaten cupcakes

Σοκολάτα: Η σοκολάτα περιέχει μερικές ένοχες ουσίες, όπως η καφεΐνη, η τυραμίνη και η φαινυλαιθυλαμίνη (νευροδιαβιβαστής με διεγερτικά αποτελέσματα). Ο συνδυασμός αυτός σε κάποιους ανθρώπους προκαλεί πονοκέφαλο.

vegetable dish in white ceramic bowl

Παράλειψη γευμάτων: Όταν ο οργανισμός χάνει σημαντική ποσότητα υγρών και ηλεκτρολυτών που είναι απαραίτητα για την εκτέλεση των λειτουργιών, προκαλείται στένωση των αιμοφόρων αγγείων και πόνος στο κεφάλι.


Με πληροφορίες από Reader’s Digest/photo unsplash

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •