Το πάγιο αίτημά του για χορήγηση φαρμάκων μόνο με ιατρική συνταγή διατυπώνει, για μία ακόμη φορά, ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), με επιστολή του προς το υπουργείο Υγείας.
Αφορμή για την επιστολή αποτέλεσε η πρόσφατη ανακοίνωση της Ένωσης Παθολόγων Ελλάδος (ΕΕΠΕ) σχετικά με το αίτημα χορήγησης με ιατρική συνταγή του φαρμάκου tirzepatide, το οποίο είναι ένα ισχυρό ενέσιμο για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και την παχυσαρκία, που κινδυνεύει να γίνει αντικείμενο ανεξέλεγκτης χρήσης.
Στην επιστολή του, ο ΙΣΘ ζητά νομοθέτηση της υποχρεωτικής χορήγησης φαρμάκων μόνο με ιατρική συνταγή, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες τις ΕΕ, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα παραμένει μια επικίνδυνη εξαίρεση στην Ευρώπη, καθώς τα συνταγογραφούμενα φάρμακα διατίθενται ανεξέλεγκτα, χωρίς ιατρική συνταγή.
Ο ΙΣΘ ζητά η χορήγηση φαρμάκων να γίνεται μόνο ύστερα από ιατρική εκτίμηση, με πλήρη ενημέρωση για ενδείξεις, αντενδείξεις και παρακολούθηση, σημειώνοντας ότι η ελεύθερη διάθεσή τους όχι μόνο θέτει σε κίνδυνο όσους τα χρησιμοποιούν αλόγιστα, αλλά προκαλεί και ελλείψεις για ασθενείς που τα έχουν πραγματικά ανάγκη.
Όπως επισημαίνει ο ΙΣΘ: «Με τη ζητούμενη νομοθέτηση διασφαλίζεται η αποφυγή καταχρήσεων, η αλόγιστη χρήση φαρμάκων, η αποφυγή αυτοδιαγνώσεων, οι παρενέργειες εξαιτίας αλληλεπιδράσεων μεταξύ φαρμάκων και εν γένει η πολυφαρμακία και κυρίως η ασφάλεια του ασθενούς».
Ο ΙΣΘ και ο πρόεδρος του Συλλόγου Νίκος Νίτσας καλούν την Πολιτεία να διορθώσει άμεσα την κατάσταση, εναρμονίζοντας την Ελλάδα με την ΕΕ διότι: «η υποχρεωτική συνταγογράφηση δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ζήτημα επιβίωσης. Η Πολιτεία οφείλει να νομοθετήσει τώρα, εξασφαλίζοντας ότι κάθε συνταγογραφούμενο φάρμακο φτάνει στα χέρια των ασθενών μόνο με την υπογραφή γιατρού».
Ο κ. Νίτσας υπενθυμίζει ότι η ρύθμιση για την υποχρεωτική χορήγηση αντιβιοτικών έχει οδηγήσει σε περιστολή της χρήσης τους κατά περισσότερο από 20%, μια ρύθμιση που έγινε κατόπιν πολλών προσπαθειών της ιατρικής κοινότητας.
ΑΠΕΜΠΕ – ΦΩΤΟ:Eurokinissi
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Νέες απάτες AI στα Android με αφορμή τις αγορές των Χριστουγέννων – Αναμένεται πρωτοφανής αριθμός
- Υψώθηκε η ελληνική σημαία στην πρώτη Φ/Γ Belharra – Δηλώσεις Δένδια από Γαλλία
- Ιταλία: Έφοδος σε παράνομο εργοστάσιο καπνού – Κατάσχεση ρεκόρ 27 τόνων τσιγάρων
- Αυτή είναι η απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια το 2026
- Ζελένσκι: «Δεν μας θέλουν στο ΝΑΤΟ, αλλά όλα αλλάζουν, πολιτικοί φεύγουν ή πεθαίνουν»!! Video
- Στρατιωτικοί του Ζελένσκι πιάστηκαν στα χέρια με Ουκρανούς πολίτες, vid
- Δ. Παπαστεργίου: Κοινή ευθύνη κράτους και επιχειρηματικότητας για αξιοποίηση κεφαλαίου – ταλέντου – δεδομένων
- Η στιγμή που ο Μακρόν… νευρίασε με τα μικρόφωνα, vid
- ΟΑΣΘ: Ψηφιακό σύστημα καταμέτρησης επιβατών στα λεωφορεία από το νέο έτος
- Κρεμλίνο: Προετοιμαζόμαστε για επαφές με τις ΗΠΑ για την Ουκρανία









