Ποιοι πρέπει να αποφεύγουν να τρώνε μανιτάρια

Τα μανιτάρια έχουν υψηλή διατροφική τους αξία, ωστόσο η υπερβολική κατανάλωσή τους μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες παρενέργειες

Επίσης, τα κυτταρικά τοιχώματα των ωμών μανιταριών είναι δύσπεπτα, επομένως χρειάζονται σωστό μαγείρεμα για να απορροφήσει ο οργανισμός τα θρεπτικά συστατικά τους.

Παρά τα πολλαπλά οφέλη τους για την υγεία, καθώς αποτελούν καλή πηγή βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών, τα μανιτάρια δεν είναι κατάλληλη τροφή για όλους. Κάποιες ομάδες ανθρώπων πρέπει να τα αποφεύγουν για να μην θέσουν σε κίνδυνο την υγεία τους.


Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε μανιτάρια

 • Άτομα με αλλεργίες
 • Άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα
 • Άτομα με πεπτικά προβλήματα
 • Άτομα με ουρική αρθρίτιδα


Άτομα με αλλεργίες

Εάν έχετε αλλεργία στα μανιτάρια, η κατανάλωση τους μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις, όπως οι παρακάτω:

 • δερματικό εξάνθημα,
 • κνησμός,
 • πρήξιμο,
 • δυσκολία στην αναπνοή ή
 • ακόμα και αναφυλαξία.


Άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα

Τα άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα, θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους σχετικά με την κατανάλωση μανιταριών, καθώς η βήτα-γλυκάνη που περιέχουν μπορεί να διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Άτομα με πεπτικά προβλήματα
Ορισμένα είδη μανιταριών έχουν υψηλές συγκεντρώσεις δύσπεπτων υδατανθράκων, όπως η μαννιτόλη και η ραφινόζη. Αυτοί οι υδατάνθρακες ζυμώνονται από το μικροβίωμα του εντέρου καθώς περνούν από το παχύ έντερο χωρίς να χωνευτούν, με αποτέλεσμα να προκαλούν αέρια και πεπτικά προβλήματα σε ορισμένους ανθρώπους.

Άτομα με ουρική αρθρίτιδα
Τα μανιτάρια περιέχουν πουρίνες, οι οποίες μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα.

Ποιες είναι οι ανεπιθύμητες παρενέργειες από την κατανάλωση άγριων μανιταριών
Η απόλαυση των άγριων μανιταριών μπορεί να είναι μια μοναδική εμπειρία, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζετε και τους πιθανούς κινδύνους.

 • Γαστρεντερικές διαταραχές
 • Κούραση και ατονία
 • Προβλήματα πέψης
 • Αλλεργία στο δέρμα


Γαστρεντερικές Διαταραχές
Οι πιο συχνές παρενέργειες από την κατανάλωση άγριων μανιταριών είναι η ναυτία, ο έμετος, οι κράμπες και η διάρροια. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν μέσα σε 20 λεπτά έως τέσσερις ώρες μετά την κατανάλωση.

Κούραση και ατονία
Ορισμένα άτομα μπορεί να νιώσουν εξάντληση μετά την κατανάλωση μανιταριών. Επιπλέον, μπορεί να νιώσετε αδιαθεσία και λήθαργο. Αυτή η παρενέργεια συναντάται συχνά σε άτομα που έχουν καταναλώσει άγρια μανιτάρια.

Προβλήματα πέψης
Ορισμένα μανιταριά περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις δύσπεπτων υδατανθράκων, όπως η μαννιτόλη και η ραφινόζη. Αυτοί οι υδατάνθρακες ζυμώνονται από το μικροβίωμα του εντέρου μας καθώς περνούν από το παχύ έντερο χωρίς να χωνευτούν, προκαλώντας αέρια και πεπτικά προβλήματα σε ορισμένους ανθρώπους.

Αλλεργία στο δέρμα
Ενώ τα μανιτάρια είναι γνωστό ότι ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, σε ορισμένα άτομα, ειδικά σε άτομα με ευαισθησία στα μανιτάρια μπορεί να προκαλέσουν εξάνθημα και ερεθισμούς στο δέρμα. Σε περίπτωση υπερβολικής κατανάλωσης, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί επίσης να εμφανίσουν αιμορραγία από τη μύτη, ξηροστομία και άλλα προβλήματα.

Χρήσιμες συμβουλές
-Εάν έχετε ευαίσθητο στομάχι, ίσως είναι προτιμότερο να τρώτε μανιτάρια μαγειρεμένα και όχι ωμά.
-Εάν παίρνετε φάρμακα, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για τυχόν αλληλεπιδράσεις με τα μανιτάρια.
Σε περίπτωση που εμφανίσετε γαστρεντερικά συμπτώματα μετά την κατανάλωση μανιταριών, όπως πόνο στο στομάχι, διάρροια ή ναυτία, διακόψτε την κατανάλωσή τους και συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
Τα μανιτάρια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και έχουν αντιοξειδωτική δράση. Όμως, η κατανάλωση τους χρειάζεται προσοχή για να αποφύγετε ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Σε περίπτωση αμφιβολίας, είναι πάντα προτιμότερο να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να σας καθοδηγήσει σχετικά με την ασφαλή κατανάλωση μανιταριών.

(με πληροφορίες από enikos. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί