Οι άνθρωποι που κάνουν παράνομη χρήση αμφεταμινών γνωστών ως «σπιντ» αντιμετωπίζουν πέντε φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν ψύχωση, όπως δείχνει μία νέα επιστημονική έρευνα από την Ταϊβάν. Ο κίνδυνος αφορά όλες τις ηλικίες, αλλά είναι πιο αισθητός στις γυναίκες.
Η εκτιμώμενη χρήση τέτοιων ουσιών, παγκοσμίως, είναι κάτω του 1%, αλλά περίπου ο ένας στους δέκα χρήστες εθίζεται, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του, πρικαλώντας, μεταξύ άλλων, συμπτώματα τύπου σχιζοφρένειας, με παράνοια, ακρόαση ανύπαρκτων φωνών και ψευδαισθήσεις. Αυτά τα ψυχωτικά επεισόδια, συνήθως, υποχωρούν μετά από μερικές ημέρες, αλλά στο 15% των χρηστών μπορεί να επιμείνουν ακόμη και για χρόνια.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Σίνθια Γουέι-Σενγκ Λι του Κινεζικού Ιατρικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα Ψυχικής Υγείας «Evidence-Based Mental Health», ανέλυσαν στοιχεία για 74.600 χρήστες παράνομων αμφεταμινών και 298.400 μη χρήστες (η ομάδα ελέγχου), που είχαν μέση ηλικία 33 ετών και το 84% ήταν άνδρες.
Στη διάρκεια της δεκαετίας που κράτησε η μελέτη διαπιστώθηκε ότι, σε σύγκριση με όσους δεν έκαναν χρήση, οι χρήστες «σπιντ» είχαν συχνότερα κατάθλιψη (2% έναντι 0,4%), άγχος (0,9% έναντι 0,3%), ισχαιμική καρδιακή νόσο (1,3% έναντι 0,8%), γενικά καρδιαγγειακή νόσο (0,8% έναντι 0,4%) και εγκεφαλικά (1,3% έναντι 0,7%).
Οι χρήστες είχαν τουλάχιστον πενταπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης ψύχωσης. Η πιθανότητα ψύχωσης ήταν μεγαλύτερη στους άνω των 45 ετών και σε όσους είχαν ιστορικό συλλήψεων για παράνομη χρήση ουσιών, ενώ μειωνόταν σε όσους έκαναν ψυχοθεραπεία για τον εθισμό τους. Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι τα «σπιντ» μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν σχιζοφρενικά συμπτώματα.
photo unsplash
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Η συγκίνηση του «Greek Freak» – «Το μεγαλύτερο κατόρθωμα της ζωής μου» – ΦΩΤΟ, vid
- Συγχαρητήρια Σ. Φάμμελου στην Εθνική Μπάσκετ: “Το χάλκινο μετάλλιο μας γεμίζει περηφάνια”
- Συγχαρητήρια Κ. Τασούλα στην εθνική μπάσκετ: “Όλοι οι παίκτες αγωνίστηκαν με ψυχή και ταλέντο”
- Τα δάκρυα του αρχηγού της Εθνικής Κώστα Παπανικολάου, vid
- Οι παίκτες της Εθνικής μας υπερήφανοι φόρεσαν τα μετάλλιά τους! ΦΩΤΟ
- Ν. Ανδρουλάκης για Εθνική μπάσκετ: Μας κάνατε περήφανους
- “Ψηλά η γαλανόλευκη”: Συγχαρητήρια του Κυρ. Μητσοτάκη στην εθνική για το χάλκινο μετάλλιο
- «Χάλκινη» η Εθνική μας στο Eurobasket! Στο βάθρο μετά από 16 χρόνια
- Η Μαράια και τα παιδιά του Γιάννη Αντετοκούνμπο στις κερκίδες, vid
- Πού ακριβώς οδηγούν οι δασμοί Τραμπ; Ελάχιστοι έχουν σκεφτεί τι θα μπορούσε να γίνει
Κύρια Θέματα


















ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί

ΤΡΕΝΑ

ΣΠΙΤΙΑ

ΑΓΓΕΛΟΥΔΗΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ε65

ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ

ΑΜΑΞΟΣΤΟΙΧΙΑ

MYSTREET

ΓΙΟΡΤΗ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
