Ποιο το λάθος στη συντήρηση του σπιτιού που προσελκύει χωρίς να το καταλάβετε ενοχλητικά έντομα

Τα έντομα είναι ανεπιθύμητοι επισκέπτες στο σπίτι μας και κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να τα κρατήσουμε μακριά. Ωστόσο, υπάρχει ένα θέμα στη συντήρηση του σπιτιού που οι περισσότεροι αγνοούμε όταν εστιάζουμε στην καταπολέμηση των παρασίτων και αυτό είναι να διατηρούμε τα πλακάκια στα δάπεδα σε καλή κατάσταση.

Τα έντομα λατρεύουν να κρύβονται σε οποιαδήποτε σχισμή βρουν, συμπεριλαμβανομένων των σπασμένων πλακιδίων σε μπάνια ή κουζίνες. Αυτό το πρόβλημα δεν είναι αποκλειστικό στα σπίτια, καθώς συμβαίνει και σε εστιατόρια.

Το πρόβλημα με τα σπασμένα πλακάκια δεν είναι μόνο ότι τα μικρά έντομα μπορούν να εισχωρήσουν στο εσωτερικό τους. Ένα σπασμένο πλακάκι αποτελεί καταφύγιο για παράσιτα τα οποία ευδοκιμούν σε υγρό περιβάλλον. Κυρίως σε περιοχές με υγρασία, όπως τα μπάνια, τα σπασμένα πλακάκια επιτρέπουν την εισροή υγρασίας, η οποία όχι μόνο προσελκύει παράσιτα αλλά μπορεί να βλάψει και το υπόστρωμα.

Τα πιο συνηθισμένα παράσιτα που προσελκύονται από σπασμένα πλακάκια είναι οι κατσαρίδες, τα μυρμήγκια και τα μικρά ασημόψαρα.

Αυτά τα μικροσκοπικά πλάσματα μπορούν να χωρέσουν σε σχισμές που εμείς δεν μπορούμε καν να διακρίνουμε με γυμνό μάτι. Επομένως, για αυτά, ένα σπασμένο πλακάκι φαντάζει σαν ένα πολυτελές κρησφύγετο. Έτσι η επισκευή των σπασμένων πλακιδίων αποτελεί σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση των ενοχλητικών εντόμων.


Τα σπασμένα πλακάκια μπορούν να γίνουν ελκυστικά καταφύγια για διάφορα έντομα. Όμως, υπάρχουν μερικές εύκολες λύσεις για να σφραγίσετε τις ρωγμές και να κρατήσετε τα έντομα μακριά, χωρίς να χρειαστεί να αντικαταστήσετε ολόκληρα τα πλακάκια.

Για μικρές ρωγμές:

Χρησιμοποιήστε εποξική ρητίνη και μπογιά. Αυτή η λύση είναι ιδανική για πολύ μικρές ρωγμές, ειδικά εκείνες που δεν επιτρέπουν στο σπασμένο κομμάτι να κινείται ανεξάρτητα από το υπόλοιπο πλακάκι.

Εφαρμόστε λίγη εποξική ρητίνη και στη συνέχεια
Βάψτε για να καλύψετε την ρωγμή και να βελτιώσετε την εμφάνιση


Για μεγαλύτερες ρωγμές:

Σφραγίστε με σιλικόνη. Για πιο σοβαρές ρωγμές, η σιλικόνη είναι μια άλλη εύκολη λύση.

Πριν σφραγίσετε τη ρωγμή,
Σηκώστε το χαλαρό κομμάτι,
Εφαρμόστε σιλικόνη στην κάτω πλευρά του,
Τοποθετήστε το ξανά στη θέση του και
στη συνέχεια αφήστε το να στεγνώσει


Με αυτόν τον τρόπο, το πλακάκι θα στερεωθεί καλύτερα στο πάτωμα ή στον τοίχο, ενώ παράλληλα θα μειωθεί η υγρασία που μπορεί να παγιδευτεί από κάτω, αποτρέποντας με αυτό τον τρόπο την προσέλκυση εντόμων.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτές οι λύσεις δεν είναι μόνιμες. Ωστόσο, μπορούν να σας βοηθήσουν μέχρι να αντικαταστήσετε σωστά τα πλακάκια. Θα αποτρέψετε την προσέλκυση εντόμων και θα αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις, όπως για παράδειγμα μια αποικία μυρμηγκιών στο μπάνιο.

Πώς να αποφύγετε τις ρωγμές στα πλακάκια από την αρχή
Ο καλύτερος τρόπος να αποτρέψετε τα έντομα να εισβάλλουν στο σπίτι σας μέσω σπασμένων πλακιδίων, είναι να αποφύγετε εξ αρχής τις ρωγμές. Μερικά έντομα, όπως τα ακάρεα των αρμών, δεν επηρεάζονται από τα σπασμένα πλακάκια. Ωστόσο, μεγαλύτερα έντομα όπως τα μυρμήγκια, μπορούν να αποτραπούν με τη σωστή φροντίδα του δαπέδου.

Εάν εγκαθιστάτε νέο πάτωμα, ο πιο εύκολος τρόπος να αποφύγετε τις ρωγμές (αν και είναι αναπόφευκτες με την πάροδο του χρόνου) είναι να μην κάνετε οικονομίες στην τοποθέτηση. Πολλές ρωγμές μπορούν να αποφευχθούν όταν τα πλακάκια τοποθετηθούν σωστά και όταν χρησιμοποιείτε υψηλής ποιότητας υλικά. Όταν η υπόστρωση ή το μπετόν δεν προετοιμαστούν σωστά, ή η κόλλα δεν εφαρμοστεί καλά, τότε σίγουρα θα αντιμετωπίσετε προβλήματα πολύ νωρίτερα από ό,τι θα έπρεπε.

Εάν ζείτε σε σπίτι που έχει ήδη πλακάκια, δεν μπορείτε να γυρίσετε πίσω τον χρόνο για να αποφύγετε τυχόν λάθη στην τοποθέτηση. Αυτό που μπορείτε να κάνετε όμως, είναι να φροντίζετε τα δάπεδά σας. Προσπαθήστε να τοποθετείτε απαλά τα βαριά αντικείμενα για να αποφύγετε ρωγμές από την πίεση. Το να χτυπάτε βαριά έπιπλα ή αντικείμενα στα πλακάκια είναι σίγουρα ένας από τους πιο εύκολους τρόπους να τα σπάσετε ή να τα καταστρέψετε.

Μέσω της συντήρησης και της φροντίδας, είναι δυνατό να αποτρέψετε τα έντομα από το να μετατρέψουν τα πλακάκια σας σε πολυτελή “κατοικία εντόμων”.

(με πληροφορίες από enikos. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί