Ποιες είναι οι πέντε παθήσεις που απειλούν τα νεφρά

Τα νεφρά είναι απαραίτητα για την απομάκρυνση των τοξινών και άλλων επιβλαβών ουσιών από το αίμα και την παραγωγή ούρων.


Τα νεφρά επίσης, συμβάλλουν καθοριστικά σε μία σημαντικότατη λειτουργία, που λέγεται ομοιόσταση, δηλαδή στη ρύθμιση των ηλεκτρολυτών και της αρτηριακής πίεσης.

Και αυτό, γιατί είναι υπεύθυνα για την επαναρρόφηση νερού, γλυκόζης και αμινοξέων, σημαντικών δηλαδή ουσιών, απαραίτητων για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού.

Όταν τα νεφρά δεν λειτουργούν αποτελεσματικά, αυτό επιβαρύνει όλες οι λειτουργίες του οργανισμού. Εκτιμάται ότι το 10% των ανθρώπων πάσχουν από κάποια μορφή νεφρικής νόσου.

Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης σημαντικών παραγόντων κινδύνου για χρόνια νεφρική νόσο (CKD), το ίδιο συμβαίνει και με τον διαβήτη και την υπέρταση.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η έκπτωση της νεφρικής λειτουργίας μπορεί να διαγνωστεί πολύ πριν την ανάπτυξη αυτών των παθήσεων.

Ποιες είναι οι επιπλοκές της χρόνιας νεφρικής νόσου:

  • Υψηλή αρτηριακή πίεση
  • Αναιμία
  • Παθήσεις των οστών
  • Νευρική βλάβη

Το θετικό είναι ότι η παχυσαρκία και η χρόνια νεφρική νόσος εμπορούν σε μεγάλο βαθμό να προληφθούν.

Δείτε πέντε παθήσεις που συνδέονται με τα νεφρά:

  • Παχυσαρκία: Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η παχυσαρκία συνδέεται με τον κίνδυνο ανάπτυξης νεφρική νόσου.
  • Διαβήτης: Τα προβλήματα των νεφρών οφείλονται σε βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία τους που προκαλούνται από υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε πάσχοντες από διαβήτη.
  • Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια: Κάθε νεφρός περιέχει περίπου ένα εκατομμύριο μικροσκοπικά φίλτρα, τους νεφρώνες, τα οποία καθαρίζουν το αίμα από τις άχρηστες ουσίες που παράγονται από τον μεταβολισμό. Επίσης, ρυθμίζουν το νερό και τους ηλεκτρολύτες του σώματος. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι νεφρώνες αυτοί αρχίζουν να καταστρέφονται και από ένα σημείο και μετά δεν επαρκούν, και τα νεφρά δεν μπορούν να επιτελέσουν σωστά τον ρόλο τους. Αυτό συνήθως συμβαίνει σταδιακά, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις όπου η χρόνια νεφρική νόσος μπορεί να εγκατασταθεί ξαφνικά. Αυτό που συμβαίνει στη νεφρική ανεπάρκεια είναι η συσσώρευση των άχρηστων ουσιών του μεταβολισμού στον οργανισμό.
  • Πολυκυστική Νεφρική Νόσος: Οι νεφροί περιέχουν ομάδες στρογγυλών σάκων γεμάτων με υγρό (κύστεις) που παρεμβαίνουν στη λειτουργία των νεφρών και προκαλούν τη διόγκωσή τους. Πρόκειται για γενετική διαταραχή που εκδηλώνεται τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες.
  • Οξεία νεφρική ανεπάρκεια: Είναι η κατάσταση κατά την οποία τα νεφρά σταματούν ξαφνικά να λειτουργούν με αποτέλεσμα τα άχρηστα προϊόντα του μεταβολισμού, τα υγρά και οι ηλεκτρολύτες να συσσωρεύονται στο σώμα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, που μπορούν να οδηγήσουν μέχρι και τον θάνατο.

(με πληροφορίες από onmed. gr – health24. com / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί