Ποιά είναι η καλύτερη ώρα να τρώμε την σαλάτα, πριν ή μετά το γεύμα;

Η σαλάτα για πολλούς αποτελεί το πιο υγιεινό γεύμα της ημέρας.

Ωστόσο, η κατανάλωση σαλάτας ή ωμών λαχανικών στην αρχή ενός γεύματος, συνιστάται ευρέως από διατροφολόγους για όλους όσους σκοπεύουν να χάσουν βάρος ή να τρώνε υγιεινά.

Η κατανάλωση ωμών λαχανικών στην αρχή του γεύματος μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη για τη διαφύλαξη της υγείας και της ευημερίας κάποιου, αλλά και για την απώλεια βάρους.

Σαλάτα πριν το γεύμα
Σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης από το Ινστιτούτο Ανθρώπινης Διατροφής του Πανεπιστημίου Κολούμπια στην οποία συμμετείχαν άτομα με προδιαβήτη, το να ξεκινά κανείς το γεύμα του με σαλάτα και να το ολοκληρώνει με υδατάνθρακες φάνηκε να μειώνει τις αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα κατά 46%.

Τα πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας και καρδιαγγειακής νόσου, τόνισαν οι επιστήμονες.

Σε άλλη μελέτη η οποία διεξήχθη, από το Πανεπιστήμιο Κορνέλ και το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, στην οποία συμμετείχαν 16 άτομα με διαβήτη, αποκαλύφθηκε ότι η κατανάλωση λαχανικών, ύστερα πρωτεϊνών και τέλος υδατανθράκων με δέκα λεπτά κενό ενδιάμεσα, θα μπορούσε να αποφέρει παρόμοια αποτελέσματα με τα φάρμακα για τον διαβήτη, απελευθερώνοντας την ορμόνη GLP-1, η οποία βελτιώνει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Περσινή μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American Nutrition Association, ύστερα από ανάλυση 11 προηγούμενων σχετικών μελετών, έδειξε ότι η κατανάλωση υδατανθράκων στο τέλος ενός γεύματος οδηγεί σε χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης και υψηλότερα επίπεδα της ορμόνης GLP-1, οφέλη που παρατηρήθηκαν και σε άτομα που δεν έπασχαν από διαβήτη.

«Με απλά λόγια, καταναλώστε τα λαχανικά σας πριν από το κρέας και αφήστε τελευταίο το ψωμί. Η ορμόνη GLP-1 που απελευθερώνεται, επιβραδύνει την πέψη και δίνει εντολή στον εγκέφαλο ότι δεν πεινάτε άλλο. Έτσι, μπορεί να καταλήξετε να τρώτε λιγότερο. Επίσης, το στομάχι με αυτή τη σειρά κατανάλωσης των τροφών εφοδιάζεται με χαμηλά θερμιδικά τρόφιμα, όπως λαχανικά και πρωτεΐνες και απομένει λιγότερος χώρος για υδατάνθρακες.

Όλα αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην προσπάθεια να χάσετε βάρος», δήλωσαν οι επιστήμονες σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients.

Σαλάτα μετά το γεύμα
Εάν αφήσετε τη σαλάτα για το τέλος, είναι πιθανό να μην την καταναλώσετε όλη καθώς θα
έχετε χορτάσει με το κυρίως πιάτο, με αποτέλεσμα να χάσετε απαραίτητα θρεπτικά
συστατικά τα οποία θα παίρνατε μέσω της σαλάτας, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος να
καταναλώσετε μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού από αυτή που χρειάζεστε.

Συμπερασματικά
Η σαλάτα έχει σίγουρα σημαντική θέση σε μία ισορροπημένη διατροφή. Για να
εκμεταλλευτείτε στο μέγιστο βαθμό τα θρεπτικά της οφέλη, σημασία δεν έχει μόνο η
ποσότητα και η συχνότητα κατανάλωσής της. Επιλέξτε τη χρονική στιγμή που θα φάτε τη
σαλάτα σας με προσοχή
. Ακολουθώντας το πρώτο σενάριο εξασφαλίζετε για τον
οργανισμό σας όλα τα θρεπτικά συστατικά, ενώ ταυτόχρονα μειώνετε τις πιθανότητες να
καταναλώσετε περισσότερη ποσότητα από το κυρίως γεύμα σας.

(Με πληροφορίες από healthstories. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί