Πλύσιμο ρούχων στο χέρι: Τα απλά βήματα για να πετύχετε απίστευτο αποτέλεσμα

Με τα παρακάτω βήματα, το πλύσιμο στο χέρι μπορεί να γίνει πολύ πιο εύκολο απ’ όσο φαντάζεστε και τα ρούχα σας να είναι πιο καθαρά από ποτέ.


Το πιο καλό πλύσιμο, είναι αυτό που γίνεται στο χέρι. Όταν πλένετε τα πιο ευαίσθητα ρούχα της ντουλάπας σας στο χέρι, με αυτό τον τρόπο τα βοηθάτε να παραμένουν σαν καινούρια για πολύ περισσότερο καιρό.

Για την πλειονότητα των ανθρώπων όμως, το πλύσιμο στο χέρι μοιάζει με αγγαρεία. Είναι κουραστικό, παίρνει πολύ χρόνο και στο τέλος οι περισσότεροι καταλήγουν να πετάνε τα ρούχα στο πλυντήριο. Ακόμα όμως κι αν χρησιμοποιείτε το καλύτερο απορρυπαντικό ή μαλακτικό, το πλυντήριο με τον καιρό, σιγά σιγά αλλοιώνει και καταστρέφει τα ρούχα σας χωρίς να το καταλαβαίνετε.

Υπάρχουν όμως κάποιοι τρόποι με τους οποίος το πλύσιμο στο χέρι μπορεί να γίνει πολύ πιο εύκολη και γρήγορη διαδικασία. Αν τους ακολουθήσετε, θα έχετε πλυμένα ρούχα μέσα σε μίση ώρα – η περισσότερη από την οποία θα αφορά το άπλωμα των ρούχων.


Πριν όμως κάνετε το οτιδήποτε, σιγουρευτείτε ότι έχετε διαβάσει την ετικέτα του κάθε ρούχου για να δείτε ποιος είναι ο σωστός τρόπος πλυσίματος. Αν το σηματάκι δείχνει ένα χέρι μέσα στο νερό, τότε σημαίνει ότι το ρούχο μπορεί να πλυθεί στο χέρι. Αν δεν ακολουθείτε τις οδηγίες στην ετικέτα, τα ρούχα σας, τα πιο ευαίσθητα υφάσματα κυρίως, είναι πιθανό να αρχίσουν να φθείρονται.

Πλύσιμο ρούχων στο χέρι: ποιος είναι ο σωστός τρόπος
Πριν ξεκινήσετε, όπως είπαμε, ξεχωρίστε τα ρούχα σας που πρέπει να πλένονται στο χέρι. Συνήθως, τέτοια ρούχα είναι αυτά που περιέχουν λάστιχο, χάντρες, κροσέ, τα κεντητά, τα μεταξωτά ή τα πουλόβερ. Αν κάνετε το πλύσιμο στο χέρι σωστά, τα ρούχα σας θα καθαρίσουν όπως καθαρίζουν στο πλυντήριο, αλλά με πολλή λιγότερη φθορά στο ύφασμα.

Αφού εντοπίσετε τους λεκέδες που έχει το κάθε ρούχο και βάλετε κάποιο καθαριστικό για λεκέ, χωρίστε τα ρούχα σας σε λευκά και χρωματιστά. Αφού τελειώσατε με τα διαδικαστικά, ετοιμαστείτε να βρέξετε τα χέρια σας.

Βήμα 1ο: Γεμίστε το νιπτήρα ή τη λεκάνη σας
Σιγουρευτείτε ότι τα τοιχώματα του νιπτήρα είναι καθαρά, έπειτα γεμίστε τον με ζεστό νερό, εκτός αν οι ταμπέλες στα ρούχα λένε το αντίθετο. Ρίξτε μερικές σταγόνες απορρυπαντικού εκεί που πέφτει το νερό ώστε να δημιουργηθεί αφρός.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κανονικό απορρυπαντικό ή ένα για το ευαίσθητο δέρμα, αλλά σιγουρευτείτε ότι δεν περιέχει χλωρίνη ή άλλα χημικά συστατικά. Στο πλύσιμο των χεριών, όσο πιο «αγνό» το απορρυπαντικό, τόσο το καλύτερο.

Αν βρίσκεστε σε ταξίδι και ένα μπουκάλι με απορρυπαντικό δεν σας βρίσκεται εύκαιρο, μπορείτε κάλλιστα να χρησιμοποιήσετε αντί απορρυπαντικού και ένα σαπούνι για τα χέρια.

Βήμα 2ο: Βάλτε τα ρούχα σας στο νερό
Βάλτε τα ρούχα σας στο νερό και με απαλές κινήσεις αρχίστε να τα τρίβετε στα σημεία με τους λεκέδες, να τα γυρνάτε και να τα ανακατεύετε.

Βήμα 3ο: Αφήστε τα ρούχα να μουλιάσουν
Αφήστε τα ρούχα σας να μουλιάζουν στο νερό για περίπου 15 με 30 λεπτά, αναλόγως με το πόσο βρώμικα είναι. Όσο πιο βρώμικα, τόσο περισσότερο μούλιασμα χρειάζονται.

Βήμα 4ο: Ξεπλύνετε και επαναλάβετε
Αφήστε το νερό να φύγει και ξαναγεμίστε το νιπτήρα με καθαρό και κρύο νερό. Ξεπλύνετε το απορρυπαντικό από τα ρούχα και επαναλάβετε αν το νερό γίνει σκούρο, όσες φορές χρειάζεται μέχρι να μείνει τελείως διαφανές.

Βήμα 5ο: Στεγνώστε τα ρούχα
Στύψτε ελαφρώς τα ρούχα για να στάξει το υπόλοιπο νερό από πάνω τους, και απλώστε τα σε μία πετσέτα. Ίσως δεν καταφέρετε να τα πλύνετε σωστά με την πρώτη, αλλά στην πορεία θα μάθετε να το κάνετε γρήγορα και αποτελεσματικά, και κυρίως θα έχετε πιο καθαρά και καλοδιατηρημένα ρούχα.

(με πληροφορίες από oloygeia. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί