Οι αλλαγές που σχεδιάζουν οι εκτελεστές των κυβερνητικών σχεδίων Θάνος Πλεύρης και Μίνα Γκάγκα, στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) με στόχο τη διάλυση και ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, έγιναν γνωστές μέσω διαρροών από πλευράς Υπουργείου, με τον ΠΙΣ να αναφέρει χαρακτηριστικά: «Έγιναν χωρίς καμία διαβούλευση ή ενημέρωση, χωρίς κανένα επίσημο κείμενο, ενημερωνόμαστε από τον Τύπο για σημαντικές αλλαγές στις πολιτικές υγείας».
Ο ΠΙΣ καλεί τον Υπουργό Υγείας σε ουσιαστικό διάλογο και του ζητεί «να κοινοποιήσει άμεσα και με θεσμικό τρόπο το κείμενο των προτάσεών του, προκειμένου ο επίσημος θεσμικός φορέας των ιατρών όλης της χώρας, να τοποθετηθεί, να καταθέσει τις προτάσεις του και να διεξαχθεί διάλογος ουσίας και όχι διάλογος εντυπώσεων».
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος υπενθυμίζει ακόμα ότι είναι διαχρονικά υπέρ της ελεύθερης επιλογής ιατρού και νοσοκομείου από τον ασθενή και εναντίον του συστήματος ελεγχόμενης πρόσβασης (gatekeeping). Επίσης είναι υπέρ της δυνατότητας όλων των ιατρών να συνάψουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ με αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση και όχι με capitation.
Όσο για τις ανακοινώσεις περί πληρωμής των ασφαλισμένων για απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ; Η θέση του ΠΙΣ είναι ξεκάθαρη:
«Η πρόσβαση των πολιτών στο ΕΣΥ θα πρέπει να είναι ισότιμη, δωρεάν και ελεύθερη. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο διαφωνούμε με τα απογευματινά ιδιωτικά χειρουργεία στο ΕΣΥ, μέτρο που θα αναγκάσει τους πολίτες να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, τη στιγμή που ήδη έχουν πληρώσει πανάκριβα μέσω τον ασφαλιστικών τους εισφορών».
Τέλος, αναφέρει ότι συνεχίζει να διεκδικεί αύξηση των δαπανών για την Υγεία, αναβάθμιση του μισθού των νοσοκομειακών ιατρών και ενίσχυση του ΕΣΥ με μόνιμες προσλήψεις. Κάτι που δεν έχει συμβεί επ’ ουδενί, παρά την υγειονομική κρίση.
(φωτο:eurokinissi)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης με εκπροσώπους των φορέων οδικών μεταφορών
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Ποινική δίωξη για παράνομες επιδοτήσεις σε συνδικαλιστή και δύο αγρότες από την Κρήτη
- Είναι τόσο απλά τα λόγια! Γιατί δεν τα ακούν αυτοί που πρέπει να τα ακούσουν;
- Φάμελλος από Θεσσαλονίκη: “Χρειαζόμαστε μια ισχυρή Πολιτεία για να υπάρχει κοινωνικό κράτος”
- Μπλόκο Νίκαιας – Λάρισα: Αποχώρησαν οι αγρότες από τη σήραγγα των Τεμπών
- Ρωσική στήριξη στην Βενεζουέλα! Ανησυχία για τις κινήσεις των ΗΠΑ
- Γεωοικονομική «καταιγίδα» – Νέα τεράστια συμφωνία με «πινελιά» Πούτιν
- Χατζηδάκης: Στον σιδηρόδρομο επιχειρούμε να κάνουμε μια νέα αρχή, διορθώνοντας παθογένειες δεκαετιών
- Η Ιταλία θέλει να διατηρήσει τη στρατιωτική της παρουσία στον Λίβανο μετά την αποχώρηση των κυανοκράνων του ΟΗΕ
- Ανδρουλάκης: Δύσκολα τα πράγματα στην οικονομία μετά τη λήξη του Ταμείου Ανάκαμψης στο τέλος του 2026









