Πατάτες: Το νόστιμο και θρεπτικό λαχανικό που όμως κάποιοι χρειάζεται να το αποφεύγουν

Αν και οι πατάτες είναι ένα θρεπτικό και γρήγορο φαγητό κάποιοι άνθρωποι δεν θα πρέπει να τις τρώνε

Oι πατάτες δίνουν στον οργανισμό πολλές απαραίτητες βιταμίνες, θρεπτικά συστατικά και μέταλλα.

Υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες ανθρώπων που καλό είναι να αποφεύγουν τις πατάτες ή να περιορίσουν την κατανάλωσή τους για να αποφύγουν πιθανές ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε πατάτες

  • Άτομα με αλλεργία στις πατάτες
  • Άτομα με υψηλό σάκχαρο στο αίμα
  • Άτομα που ακολουθούν δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες


Αλλεργία στις πατάτες

Αν και σπάνια, ορισμένα άτομα μπορεί να εμφανίζουν αλλεργία στην πατάτα. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • κνίδωση,
  • φαγούρα,
  • πρήξιμο,
  • δυσκολία στην αναπνοή ή ναυτία

Άτομα με υψηλό σάκχαρο στο αίμα
Οι μαγειρεμένες πατάτες έχουν σχετικά υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, πράγμα που σημαίνει ότι το φαγητό αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα πιο γρήγορα από άλλα. Ανάλογα με την ποικιλία και τη μέθοδο μαγειρέματος της πατάτας, ο γλυκαιμικός δείκτης της πατάτας κυμαίνεται από 50 έως 111, σύμφωνα με έρευνα του 2022 στο Foods.

Κάθε φορά που τρώτε υδατάνθρακες, το σάκχαρό σας μπορεί να αυξηθεί. Το αυξημένο σάκχαρο στο αίμα με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε προδιαβήτη, αντίσταση στην ινσουλίνη και διαβήτη τύπου 2.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το «κλειδί» είναι να συνδυάσετε τις πατάτες ή άλλους υδατάνθρακες με μια πρωτεΐνη, όπως άπαχο βοδινό κρέας, κοτόπουλο, ψάρι ή αυγά. Η πρωτεΐνη βοηθά στην επιβράδυνση της πέψης εμποδίζοντας το σάκχαρο να ανέβει απότομα.

Άτομα που ακολουθούν δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες
Όσοι ακολουθούν δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, καλό είναι να αποφεύγουν τις πατάτες ή να τις καταναλώνουν με μέτρο, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε υδατάνθρακες.

Οι πατάτες από μόνες τους δεν είναι πολύ υψηλές σε θερμίδες. Αλλά ο τρόπος προετοιμασίας και τα μεγέθη των μερίδων κάνουν την θερμιδική διαφορά και ενδέχεται να προκαλέσουν αύξηση βάρους.

Μια μελέτη από το The American Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τηγανητών τροφών, όπως οι τηγανητές πατάτες συνδέεται άμεσα με την παχυσαρκία.

Χρειάζεται μέτρο
Όπως συμβαίνει με όλες τις τροφές η υπερβολική κατανάλωση είναι αυτή που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, στομαχικά ή άλλου είδους. Έτσι και στην περίπτωση της πατάτας καλό είναι να την καταναλώνετε με μέτρο και να μην την αποκλείσετε εντελώς από την διατροφή σας.

Επίσης ρόλο παίζει και ο τρόπος που μαγειρεύονται οι πατάτες. Σίγουρα εάν επιλέξετε να τις βράσετε στην κατσαρόλα ή να τις κάνετε ψητές αντί να τις τηγανίσετε θα έχετε κάνει πιο υγιεινές επιλογές.

(με πληροφορίες από enikos. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί