Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας: Ανάγκη «περιορισμού των προσωπικών ελευθεριών» – ΒΙΝΤΕΟ

Τι αποφάσισαν στην Γενεύη...

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ολοκλήρωσε την 76η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας χωρίς ακόμα να επικυρώσει μια νέα συνθήκη πανδημίας ή τις προτεινόμενες τροποποιήσεις στους Διεθνείς Κανονισμούς Υγείας (ΔΚΥ), αλλά τα μέλη έκαναν νέες εκκλήσεις για «περιορισμό των προσωπικών ελευθεριών» σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία.

Όπως γράφει το The Defender:

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ολοκλήρωσε την 76η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας (WHA) χωρίς να επικυρώσει μια νέα συνθήκη για την πανδημία ή τις προτεινόμενες τροποποιήσεις στους Διεθνείς Κανονισμούς Υγείας (IHR).

Ωστόσο, οι συναντήσεις, που πραγματοποιήθηκαν στηνΓενεύη της Ελβετίας, περιλάμβαναν ανακοινώσεις για νέους φορείς του ΠΟΥ που δημιουργήθηκαν για να ανταποκριθούν σε πιθανές απειλές πανδημίας και νέες εκκλήσεις για «περιορισμό των προσωπικών ελευθεριών» σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους προέτρεψε τα κράτη μέλη να καταλήξουν σε οριστική συμφωνία για την Συνθήκη Πανδημίας έως το 2024.

Μάλιστα το « κείμενο » της συνθήκης για την πανδημία αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά στην WHA. Με 42 σελίδες, είναι πιο σύντομο από τα προηγούμενα προσχέδια που ξεπέρασαν τις 200 σελίδες και φαίνεται να έχει παγιώσει πολλές προηγούμενες προτάσεις που υποβλήθηκαν από τα διαπραγματευόμενα μέρη.

Τα μέλη ζητούν «να δοθεί προτεραιότητα σε ενέργειες που ενδέχεται να περιορίσουν τις ατομικές ελευθερίες»

Μία από τις πιο ανατριχιαστικές πτυχές του κειμένου των ΔΚΥ είναι το άρθρο 18, σχετικά με την «Επικοινωνία και την ευαισθητοποίηση του κοινού», σύμφωνα με τον ανεξάρτητο δημοσιογράφο James Roguski , ο οποίος είπε ότι το άρθρο «θα εξουσιοδοτούσε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να αντιμετωπίσει την λεγόμενη ψευδή, παραπλανητική, παραπληροφόρηση».

Το κείμενο του άρθρου 18 αναφέρει:

«Τα μέρη θα ενισχύσουν τον λόγο της επιστήμης, της δημόσιας υγείας και της πανδημίας στον πληθυσμό, καθώς και την πρόσβαση σε πληροφορίες για τις πανδημίες και τις επιπτώσεις τους, ενώ θα προωθήσουν την καταπολέμηση της ψευδούς, παραπλανητικής, παραπληροφόρησης μέσω της προώθησης διεθνούς συνεργασία (σ.σ. Με άλλα λόγια θα υπάρξει διεθνής κινητοποίηση σε όσες χώρες εγκρίνουν την επικείμενη Συνθήκη του ΠΟΥ -αυτονόητο πως η Ελλάδα θα είναι μία από αυτές- κατά της ενημέρωσης, η οποία θα αναδεικνύει ενδεχόμενες παραλείψεις ακόμα και σκάνδαλα της πολιτικής που θα αποφασιστεί με πρόσχημα την Υγεία)».

Το άρθρο 18 ζητά «ενίσχυση της κοινότητας, κοινωνική ακρόαση και περιοδικές αναλύσεις και διαβουλεύσεις με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και μέσα ενημέρωσης (σ.σ. ΟΛΑ ΘΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ Η ΟΠΟΙΑ ΑΝΤΙΡΡΗΣΗ ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΕΓΩΙΣΤΙΚΗ)», «αποτελεσματικά μέτρα για την αύξηση της ψηφιακής παιδείας στον τομέα της υγείας» και «έρευνα κατά παραγόντων που εμποδίζουν την τήρηση των μέτρων δημόσιας υγείας και των κοινωνικών μέτρων σε μια πανδημία».

Ωστόσο, οι νέοι περιορισμοί που απορρέουν από την συνθήκη για την πανδημία ή/και τις τροποποιήσεις των ΔΚΥ ενδέχεται να μην περιορίζονται μόνο στον λόγο. 

Ο Δρ. Abdulla Assiri , συμπρόεδρος της Ομάδας Εργασίας του ΠΟΥ για Τροποποιήσεις στους Διεθνείς Κανονισμούς Υγείας και αναπληρωτής Βοηθός Υπουργός Προληπτικής Υγείας της Σαουδικής Αραβίας, δήλωσε στην WHA:

«Η εφαρμογή του τροποποιημένου κειμένου θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να ανιχνεύουν, να προλαμβάνουν και να ανταποκρίνονται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την δημόσια υγεία και να μειώνουν την πιθανότητα πανδημιών.

Ο κόσμος, ωστόσο, απαιτεί διαφορετικού επιπέδου νομικές εντολές, όπως η Συνθήκη για την Πανδημία, ώστε μπροστά σε μία συγκεκριμένη πανδημία, σε περίπτωση που συμβεί, να δώσει προτεραιότητα σε ενέργειες που ενδέχεται να περιορίσουν τις ατομικές ελευθερίες».

Αναμένεται η συνέχεια…

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-EPA

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί