Οστεοπόρωση: Η καλύτερη επιλογή φρούτου για τις γυναίκες άνω των 50 ετών

Αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή αποξηραμένα φρούτα που προτιμάται συχνά για την καλύτερη λειτουργία του εντέρου. Αυτό όμως που αναδεικνύει νέα έρευνα είναι ότι αποτελεί την καλύτερη επιλογή φρούτου για τις γυναίκες άνω των 50 οι οποίες επιθυμούν να θωρακίσουν τα οστά τους.

Τα δαμάσκηνα είναι γνωστό ότι βοηθοπυν σημαντικά στη λειτουργία του εντέρου, αλλά νέα αμερικανική έρευνα δείχνει ότι έχουν ευεργετικές ιδιότητες και για την υγεία των οστών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα δαμάσκηνα μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ή την καθυστέρηση της απώλειας οστικής μάζας σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Αυτό συμβαίνει πιθανώς λόγω της ιδιότητάς τους να μειώνουν τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες, που συμβάλλουν στην απώλεια οστικής μάζας.

«Στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, τα χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων μπορούν να προκαλέσουν αύξηση του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής, αυξάνοντας τον κίνδυνο αποδυνάμωσης των οστών που μπορεί να οδηγήσει σε κατάγματα», δήλωσε η Connie Rogers, αναπληρώτρια καθηγήτρια Διατροφικών Επιστημών και Φυσιολογίας. «Τα δαμάσκηνα μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των οστών επιβραδύνοντας ή αναστρέφοντας αυτή τη διαδικασία».

Στην οστεοπόρωση τα οστά γίνονται αδύναμα ή εύθραυστα και αυτό είναι δυνατό να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Σύμφωνα με τους ερευνητές η οστεοπόρωση είναι πιο συχνή σε γυναίκες άνω των 50 ετών. Η πάθηση επηρεάζει περισσότερες από 200 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως, προκαλώντας σχεδόν εννέα εκατομμύρια κατάγματα ετησίως. Υπάρχουν φάρμακα για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης, αλλά οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια σημειώνουν ότι υπάρχει ολοένα και περισσότερο αυξανόμενο ενδιαφέρον για τρόπους αντιμετώπισης της πάθησης με τη διατροφή.

«Τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι πλούσια σε βιοδραστικές ενώσεις όπως το φαινολικό οξύ, τα φλαβονοειδή και τα καροτενοειδή μπορούν δυνητικά να βοηθήσουν στην προστασία από την οστεοπόρωση. Τα δαμάσκηνα είναι στο επίκεντρο των ερευνών που έχουν γίνει και τις οποίες εμείς αναλύσαμε», δήλωσε η Μαίρη Τζέιν Ντε Σόουζα, καθηγήτρια κινησιολογίας και φυσιολογίας.

(Με πληροφορίες από ygeiamou. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί