• Αρχική
  • Άρθρα
  • Όσοι κάνουν αυτό είναι πιο “επικίνδυνοι” να μεταδώσουν τον κορωνοϊό

Όσοι κάνουν αυτό είναι πιο “επικίνδυνοι” να μεταδώσουν τον κορωνοϊό

Είναι κάτι που πολλοί Έλληνες κάνουμε ασυναίσθητα...

Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα όπως αναφέρεται στην Jerusalem Post, ο ιός μπορεί να παραμείνει μέχρι και σχεδόν ένα τέταρτο της ώρας στον αέρα, όταν κάποιος μιλάει δυνατά!

Η εν λόγω έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στα επιθεώρηση «Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ», δείχνει πόσο σημαντική είναι η χρήση της μάσκας ειδικά από τους λαούς που μιλούν με βροντερή φωνή, μεταξύ των οποίων και οι Ισραηλινοί.

Σύμφωνα με την συγκεκριμένη έρευνα, τα σταγονίδια που φεύγουν από το στόμα ενός ατόμου όταν αυτό μιλάει δυνατά, συμπεριφέρονται όπως όταν κάποιος βήχει ή φτερνίζεται.

Οι εθελοντές κατόπιν σχετικής σύστασης, επαναλάμβαναν τις φράσεις τους δυνατά ώστε να παρακολουθούνται τα σταγονίδια που εκτοξεύονται από το στόμα τους με τη βοήθεια ευαίσθητων λέιζερ.

Συμπέραναν λοιπόν ότι ένα λεπτό “φωναχτής” ομιλίας αρκεί για να εκτοξευτούν τουλάχιστον 1.000 σταγονίδια που εμπεριέχουν ιούς (επιθεώρηση «MIT Technology Review»), τα οποία μπορούν να παραμείνουν στον αέρα από οκτώ έως και 14 λεπτά!

Τα αποτελέσματα αυτά καταδεικνύουν πόσο εύκολο είναι για έναν ασθενή να απελευθερώσει μικρόβια στο άμεσο περιβάλλον του, απλά μιλώντας δυνατά, ενώ υπάρχουν άτομα που παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες σταγονιδίων του ιού και μπορούν να απελευθερώσουν στον αέρα 10 φορές περισσότερα σε σχέση με άλλους.

Σημειώνεται ότι η μελέτη διεξήχθη σε ελεγχόμενο περιβάλλον, χωρίς να συμπεριλάβει παράγοντες σε ένα κανονικό περιβάλλον, όπως η θερμοκρασία και ο άνεμος.


photo