Όσοι είναι παγιδευμένοι σε αρνητικές σκέψεις, έχουν ασυνείδητα αυτές τις 6 συμπεριφορές

Το μυαλό λειτουργεί εναντίον μας όταν εγκλωβιζόμαστε σε ένα φαύλο κύκλο αρνητικών σκέψεων, τον οποίο είναι δύσκολο ν’ αναγνωρίσουμε. Κάποιες συμπεριφορές είναι συνδεδεμένες με τον αρνητικό τρόπο σκέψης, ο οποίος μπορεί να μας οδηγήσει σε αδιέξοδο.


6 συμπεριφορές που δείχνουν ότι ένας άνθρωπος είναι παγιδευμένος σε αρνητικές σκέψεις

  • Υπερβολική αυτό-κριτική
  • Εμμονή με τη θετική σκέψη
  • Διαρκής ανησυχία για το μέλλον
  • Η παγίδα της προσκόλλησης στο παρελθόν
  • Προσκόλληση σε αποτυχίες και λάθη
  • Υπερβολικός σχεδιασμός και έλεγχος


Υπερβολική αυτό-κριτική


Ίσως πρόκειται το χαρακτηριστικότερο σημάδι αρνητικής σκέψης. Η έντονη αυτό-κριτική μαρτυρά ότι ακούμε μονίμως τον εσωτερικό μας κριτή, τη φωνή που μας δείχνει διαρκώς τα λάθη και τις παραλείψεις που έχουμε κάνει, κάνοντάς μας να νιώθουμε κατώτεροι, ακόμη και για ασήμαντα λάθη. Η φωνή του εσωτερικού κριτή μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε ότι δεν είμαστε αρκετά καλοί, ικανοί, ότι δεν αξίζουμε.

Εμμονή με τη θετική σκέψη


Η υπερβολική προσπάθεια να παραμείνουμε θετικοί και αισιόδοξοι, μπορεί να γίνει κάτι εξοθενωτικό. Το ασταμάτητο κυνήγι της θετικότητας μπορεί να μας κάνει ν’ αγνοήσουμε τ’ αρνητικά μας συναισθήματα, οδηγώντας σε εσωτερική σύγκρουση. Η προσκόλληση στη θετική σκέψη μπορεί να καταλήξει σ’ έναν φαύλο κύκλο, καθώς δημιουργεί μη ρεαλιστικές προσδοκίες που, όταν δεν τις εκπληρώνουμε, τότε νιώθουμε απογοητευμένοι.

Διαρκής ανησυχία για το μέλλον


Η ανησυχία σχετικά με το μέλλον, είναι μία φυσιολογική απόκριση του ανθρώπου. Η εμμονή όμως με την μελλοντική έκβαση των πραγμάτων, μαρτυρά ότι ο άνθρωπος έχει κολλήσει στις αρνητικές του σκέψεις και δυσκολεύεται να ξεφύγει από το μοτίβο αυτό.

Η παγίδα της προσκόλλησης στο παρελθόν
Το ανθρώπινο μυαλό έχει την τάση να θυμάται ευκολότερα τις αρνητικές εμπειρίες, μία κατάσταση γνωστής και ως «μεροληψία αρνητικότητας». Η μεροληψία αρνητικότητας μας κάνει να μπαίνουμε στον κύκλο των αρνητικών σκέψεων, αναμασώντας, επαναλαμβάνοντας στο μυαλό μας τ’ αρνητικά γεγονότα ή τ’ αδιέξοδα. Η προσκόλληση στ’ αρνητικά δεν οδηγεί σε λύσεις, αντίθετα, επιδεινώνει την αρνητικότητα που ήδη υπάρχει, εγκλωβίζοντάς μας με αυτό τον τρόπο σ’ έναν φαύλο κύκλο. Προσπαθείτε να κατευθύνετε συνειδητά το μυαλό σας σε εποικοδομητική πορεία σκέψης, ώστε να ξεφύγετε απ’ αυτόν τον αδιέξοδο τρόπο σκέψης.

Προσκόλληση σε αποτυχίες και λάθη
Ορισμένες φορές, οι άνθρωποι μπορεί να εγκλωβίζονται στο κοινό αφήγημα της αποτυχίας, της απώλειας, των χαμένων ευκαιριών. Κάθε αναποδιά δυναμώνει το αφήγημα αυτό, κάνοντάς μας να νιώθουμε αδιέξοδο. Η αντίληψη αυτή είναι τόσο στρεβλή, ώστε οι άνθρωποι αδυνατούμε ν’ αναγνωρίσουμε οποιαδήποτε επιτυχία ή κατόρθωμα, τα οποία παραμελούμε και υποβαθμίζουμε. Η αναγνώριση αυτής της εσφαλμένης αντίληψης, μπορεί να μας βοηθήσει να ξαναγράψουμε την ιστορία μας, να δούμε τα δυνατά μας σημεία και να χαρούμε τις επιτυχίες μας.

Υπερβολικός σχεδιασμός και έλεγχος
Γενικά, η ύπαρξη πλάνου και ο σχεδιασμός στη ζωή θεωρείται ένα θετικό γνώρισμα. Πρόκειται για την ανάγκη του ανθρώπου ν’ αποφεύγει τον φόβο του άγνωστου, καθώς και του στρες και της απογοήτευσης που αυτός συνεπάγεται. Η ζωή είναι απ’ τη φύση της απρόβλεπτη, και η ανάγκη να ελέγχουμε τα πάντα μπορεί να μαρτυρά ότι στην πραγματικότητα έχουμε εγκλωβιστεί στην αρνητικότητα. Χρειάζεται ν’ αποδεχτούμε την αβεβαιότητα και να καταλάβουμε ότι είναι δύσκολο να ελέγχουμε τα πάντα στη ζωή μας.


(με πληροφορίες από enikos. gr / Photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί