• Αρχική
  • Άρθρα
  • Όραση: Δύο συνήθειες που αυξάνουν τον κίνδυνο ωχράς κηλίδας

Όραση: Δύο συνήθειες που αυξάνουν τον κίνδυνο ωχράς κηλίδας

Η ηλικία έναρξης του καπνίσματος και το κάπνισμα καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο προχωρημένης ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας,

ενώ η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο «γεωγραφικής ατροφίας» (λόγω της ομοιότητας της ωχράς με γεωγραφικό χάρτη), σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Opthalmology.

Η Δρ. Valerie Kuan, Ph.D. από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου και οι συνεργάτες της αξιολόγησαν αν το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η αρτηριακή πίεση, ο δείκτης μάζας σώματος και γλυκαιμικά χαρακτηριστικά σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο προχωρημένης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Η ανάλυση περιελάμβανε δεδομένα από 16.144 άτομα με την πάθηση και 17.832 άτομα ελέγχου.

Οι ερευνητές, λοιπόν, διαπίστωσαν ότι μια αύξηση τυπικής απόκλισης στη σχετική πιθανότητα της γενετικά προβλεπόμενης έναρξης του καπνίσματος σχετιζόταν με υψηλότερο κίνδυνο προχωρημένης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (αναλογία πιθανοτήτων 1,26), ενώ μια αύξηση τυπικής απόκλισης στη γενετικά προβλεπόμενη διακοπή του καπνίσματος σχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο προχωρημένης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (αναλογία πιθανοτήτων 0,66).

Παρομοίως, το γενετικά προβλεπόμενο κάπνισμα σε όλη τη διάρκεια της ζωής σχετιζόταν με αυξημένο κίνδυνο προχωρημένης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (αναλογία πιθανοτήτων 1,32). Επιπλέον, παρατηρήθηκε ένας συσχετισμός ανάμεσα στη γενετικά προβλεπόμενη κατανάλωση αλκοόλ και τον υψηλότερο κίνδυνο γεωγραφικής ατροφίας (αναλογία πιθανοτήτων 2,70). Τέλος, δεν προέκυψαν επαρκή στοιχεία που να συσχετίζουν τη γενετικά προβλεπόμενη αρτηριακή πίεση, τον δείκτη μάζας σώματος και τα γλυκαιμικά χαρακτηριστικά με την προχωρημένη εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

«Για να μειωθεί η επικράτηση της προχωρημένης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας στον γηράσκοντα πληθυσμό, οι καμπάνιες και τα προγράμματα δημόσιας υγείας που υποστηρίζουν την αποχή και τη διακοπή του καπνίσματος και τη μειωμένη κατανάλωση αλκοόλ θα πρέπει να ενσωματώσουν στοιχεία που να δείχνουν ότι αυτές οι δραστηριότητες μπορεί να οδηγήσουν σε τύφλωση», σημειώνουν σχετικά οι συγγραφείς.

(Ygeiamou – φωτο:pexels)

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.