Για την έκρηξη κρουσμάτων και τα μέτρα που ίσως χρειαστεί να ληφθούν μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος.
Ο κ. Γώγος επεσήμανε τη σημαντικότητα του εμβολιασμού, ακόμη και στα παιδιά, καθώς ο επόμενος μήνας προβλέπεται εξαιρετικά δύσκολος και στη συνέχεια, με το άνοιγμα των σχολείων, τα πράγματα μπορεί να πάρουν άλλη τροπή.
«Θα φτάσουμε Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, θα ανοίξουν τα σχολεία και θα έχουμε πάλι πρόβλημα.»
Όπως εξήγησε, δε μπορεί να λειτουργήσει το εκπαιδευτικό σύστημα με τα δεδομένα που έχουμε τώρα, καθώς έχει παρατηρηθεί διασπορά του ιού στις νεαρές ηλικίες.
Επίσης, τα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων δε μπορούν να λειτουργήσουν μόνο με εμβολιασμένους, καθώς θα έχουμε πάλι φοιτητές δύο ταχυτήτων.
«Προς το τέλος του μήνα, θα δούμε προς ποια κατεύθυνση πηγαίνουμε», τόνισε.
Πέρα όμως από το θέμα των σχολείων, τίθεται και το θέμα των ενδοοικογενειακών μολύνσεων, αλλά και σε χώρους εργασίας, κυρίως από νέους ανθρώπους.
«Αν συνεχίσουμε έτσι, που θα συνεχίσουμε έτσι, το καλοκαίρι με την κινητικότητα και τη χαλάρωση που υπάρχει, σίγουρα θα επιβαρυνθεί η κατάσταση», είπε ο καθηγητής.
Ο κ. Γώγος τόνισε πως έχουμε να κάνουμε με μια πανδημία από έναν ιό που μας εκπλήσσει συνεχώς. «Υπάρχει ένα νέο στέλεχος, το οποίο έχει πολλαπλάσια μεταδοτικότητα, ας πούμε τριπλάσια από το αρχικό στέλεχος. Ένας κολλάει 7 ανθρώπους. Το Rt έχει ξεφύγει, όταν πάει πάνω από 1 η επιδημία πολλαπλασιάζεται. Αν ο δείκτης θετικότητας ανέβει και πάει στο τέσσερα, αλλάζουμε αμέσως χρώμα.»
Είπε, επίσης, ότι στις κόκκινες περιοχές, αν χρειαστεί θα πρέπει να αυξήσουμε τα τεστ. «Ο καλύτερος τρόπος ελέγχου είναι τα rapid test.»
Όσο για το αν θα γίνουν υποχρεωτικά, απάντησε πως αυτό θα εξαρτηθεί από το φορτίο που υπάρχει αυτή τη στιγμή. «Αν το φορτίο συνεχίσει να είναι τέτοιο, πιθανότατα θα χρειαστεί να υπάρχει και υποχρεωτικότητα στα τεστ.»
Σχετικά με το αν ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα επεκταθεί και σε άλλους κλάδους, ο κ. Γώγος απάντησε πως «η υποχρεωτικότητα ξεκινάει σε χώρους που είναι ευαίσθητοι, ιδίως για τη δημόσια υγεία. Αν αυτό δεν πετύχει, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.»
(skai)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Γαλλία – Δημοτικές Εκλογές: Ο Εμανουέλ Γκρεγκουάρ νικητής στο Παρίσι
- Στίβος – Παγκόσμιο κλειστού: Έκτος ο Μίλτος Τεντόγλου
- Γερμανία: Νίκη του CDU στη Ρηνανία-Παλατινάτο – Προς κυβέρνηση “μεγάλου” συνασπισμού με το SPD
- Χ. Βουρλιώτης: Μέχρι και σε 1,037 τρισ. ευρώ ετησίως το ξέπλυμα χρήματος παγκοσμίως
- Du Zhu Piao: Η παραδοσιακή κινεζική τεχνική που έγινε εξωπραγματικό άθλημα (Vid)
- Aρχηγός ισραηλινού γεν. επιτελείου: Ο στρατός «θα εντείνει τις στοχευμένες χερσαίες επιχειρήσεις» στον Λίβανο
- Η Ρωσία επιχειρεί να εντείνει τις επιθετικές επιχειρήσεις, λέει ο Ζελένσκι
- Το νερό, μέγα διακύβευμα στον πόλεμο στην Μέση Ανατολή
- Ιράν: Οι σταθμοί ηλεκτρικής ενέργειας, νέος στόχος του πολέμου;
- Γερμανία: Νίκη του CDU δείχνουν τα πρώτα exit polls στη Ρηνανία-Παλατινάτο









