Οι συνεχείς ειδοποιήσεις καταστρέφουν την υγεία σας! Συμβουλές για να μειώσετε το «άγχος των ειδοποιήσεων»

Τα likes στο Instagram, οι αναπάντητες κλήσεις, τα μη αναγνωσμένα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου — τα ping των μηνυμάτων, οι εφαρμογές, ακόμη και οι επικοινωνίες εργασίας προκαλούν όλεθρο στο μυαλό μας.

Ενώ το εθιστικό χτύπημα ντοπαμίνης της διαδικτυακής επικύρωσης μπορεί να είναι για πολλούς συναρπαστικό αυτή τη στιγμή, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι αδιάκοπες ειδοποιήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε κακή ψυχική υγεία.

«Η οριοθέτηση μεταξύ εργασίας και ψυχαγωγικής ζωής δεν υπάρχει πια», δήλωσε στο Yahoo Life ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Adelphi και συγγραφέας του Living with Depression, Deborach Serani. «Και η ικανότητα να απλώνεις το χέρι και να παίρνεις πράγματα σε δευτερόλεπτα διακόπτει την ανάπτυξη των δεξιοτήτων της υπομονής και της αντοχής».

Οι ενήλικες περνούν περίπου τη μισή τους ζωή κοιτάζοντας τις οθόνες, σύμφωνα με αναφορές, και ο μέσος Αμερικανός ελέγχει το τηλέφωνό του περίπου 144 φορές την ημέρα .

«Στη σημερινή εποχή, έχουμε ειδοποιήσεις που προέρχονται από πολλές πηγές, συμπεριλαμβανομένων τηλεφωνικών κλήσεων, μηνυμάτων κειμένου και απευθείας μηνυμάτων από διάφορες εφαρμογές και πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης», δήλωσε ο Δρ Jacques Ambrose, νευρο-παρεμβατικός ψυχίατρος και ανώτερος ιατρικός διευθυντής στη Νέα Υόρκη -Πρεσβυτεριανό/Ιατρικό Κέντρο Irvine University Columbia.

Οι συνεχείς ειδοποιήσεις, εξήγησε ο Ambrose, μπορούν να πυροδοτήσουν την αντίδραση του σώματος στο στρες και να απελευθερώσουν κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες.


Στην πραγματικότητα, το διαρκές ping των εφαρμογών και των μηνυμάτων μπορεί να οδηγήσει σε φανταστικές ειδοποιήσεις – όπως μια φανταστική δόνηση στην τσέπη σας – ένα σύμπτωμα «ringxiety», είπε ο Serani.

Κατά ειρωνικό τρόπο, αυτές οι ενοχλητικές ειδοποιήσεις μπορούν επίσης να διεγείρουν το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου και στη συνέχεια να κάνουν τους χρήστες να αισθάνονται ενθουσιασμένοι όταν το τηλέφωνό τους χτυπά λόγω αύξησης της ντοπαμίνης, ακόμα κι αν το κείμενο ή το tweet είναι εντελώς απλό.

«Η έρευνα δείχνει ότι τα επίπεδα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο μπορεί να είναι διπλάσια όταν αναμένεις την ανταμοιβή από ό,τι όταν την λαμβάνεις πραγματικά», είπε ο Serani.

«Με άλλα λόγια, το να ακούς μόνο την ειδοποίηση μπορεί να είναι πιο ευχάριστο από το κείμενο, το email ή το tweet».

Ορισμένες εκτιμήσεις τοποθετούν τις μέσες ειδοποιήσεις push ανά ημέρα σε περίπου 50, ενώ μια πρόσφατη μελέτη ανέφερε ότι οι έφηβοι έχουν δυσανάλογα μεγαλύτερη εμμονή με την οθόνη , υπολογίζοντας μια ημερήσια εκτίμηση 237 ειδοποιήσεων και έως και 5.000 μέσα σε ένα χρονικό διάστημα 24 ωρών.

Συνεχείς ειδοποιήσειςΕνώ το εθιστικό χτύπημα ντοπαμίνης της διαδικτυακής επικύρωσης μπορεί να μοιάζει σε πολλούς συναρπαστικό αυτή τη στιγμή, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι αδιάκοπες ειδοποιήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε κακή ψυχική υγεία.

Πριν από τη σύλληψη του smartphone, υπήρχαν τα σταθερά τηλέφωνα και η στιγμιαία επικοινωνία δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη στα χέρια μας.

Στη συνέχεια, ήρθαν εφευρέσεις όπως το iPhone, που ανέτρεψαν τον τρόπο με τον οποίο συνδέονται οι άνθρωποι.

Τώρα, το συνεχές βουητό είναι κοινός τόπος.

Έτσι, η εθιστική φύση του Διαδικτύου μας αναγκάζει να παραμείνουμε συνδεδεμένοι και συντονισμένοι για να μην υποφέρουμε από σύνδρομο στέρησης — ή το λεγόμενο FOMO (Fear Of Missing Out), δηλαδή τον φόβο ότι θα χάσουμε κάτι. Φαινομενικά, δεν μπορούμε να ζήσουμε με αυτό, δεν μπορούμε όμως να ζήσουμε και χωρίς αυτό.

Αλλά ακόμη και η προσωρινή αποσύνδεση μπορεί να προσφέρει κάποια ψυχική ανακούφιση, λένε οι ειδικοί.

Τρόποι περιορισμού της έκθεσης στην οθόνη των κινητών και το διαδίκτυο

Το να περιορίζετε τα μηνύματα που σχετίζονται με τη δουλειά, μόνο στις ώρες εργασίας, ή ακόμη και η χρήση ξεχωριστών συσκευών για την εργασία, μπορεί να αποτρέψει το να παίρνετε τη δουλειά μαζί σας στο σπίτι και το αντίστροφο, πρότεινε ο Ambrose.

Η ρύθμιση των τηλεφώνων σε “Μην ενοχλείτε” μπορεί επίσης να επιτρέψει την καλύτερη εστίαση σε όσους αποσπώνται ιδιαίτερα από τις οθόνες του τηλεφώνου τους που φωτίζονται με μηνύματα.

Η απενεργοποίηση συσκευών κατά τη διάρκεια των γευμάτων και πριν από τον ύπνο μπορεί να επιτρέψει τη χαλάρωση, συνέστησε η Serani, όπως και η τοποθέτησή τους μακριά για να μειώσετε την ευκολία πρόσβασης — μακριά από το οπτικό πεδίο, μακριά από το μυαλό.

Η διαγραφή αχρησιμοποίητων εφαρμογών, η εκκαθάριση της τεχνολογίας και η λιγότερο πρόσβαση σε άλλους μπορεί να βοηθήσει τους χρήστες να ζουν «τη στιγμή».


(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί