Οι νευροβιολόγοι αποκαλύπτουν πώς το άγχος μετατρέπεται σε φόβο στον εγκέφαλο

Το νευρικό μας σύστημα είναι φυσικά καλωδιωμένο για να αισθάνεται φόβο.

Είτε υποκινούμενοι από τους απόκοσμους θορύβους που ακούμε μόνοι μας στο σκοτάδι είτε από το γρύλισμα ενός απειλητικού ζώου που πλησιάζει, η απόκριση του φόβου μας είναι ένας μηχανισμός επιβίωσης που μας λέει να παραμείνουμε σε εγρήγορση και να αποφύγουμε επικίνδυνες καταστάσεις.

Αλλά αν ο φόβος προκύψει απουσία απτών απειλών, μπορεί να είναι επιβλαβής για την ευημερία μας. Όσοι έχουν υποστεί επεισόδια σοβαρού ή απειλητικού για τη ζωή τους μπορεί αργότερα να βιώσουν έντονα συναισθήματα φόβου, ακόμη και σε καταστάσεις που δεν αποτελούν πραγματική απειλή. Η εμπειρία αυτής της γενίκευσης του φόβου είναι ψυχολογικά επιζήμια και μπορεί να οδηγήσει σε εξουθενωτικές μακροχρόνιες καταστάσεις ψυχικής υγείας, όπως η διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD).

Οι μηχανισμοί που προκαλούνται από το άγχος που προκαλούν τον εγκέφαλό μας να παράγει συναισθήματα φόβου απουσία απειλών ήταν ως επί το πλείστον ένα μυστήριο. Τώρα, νευροβιολόγοι στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο έχουν εντοπίσει τις αλλαγές στη βιοχημεία του εγκεφάλου και χαρτογράφησαν τα νευρωνικά κυκλώματα που προκαλούν μια τέτοια γενικευμένη εμπειρία φόβου. Η έρευνά τους, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science στις 15 Μαρτίου 2024, παρέχει νέες ιδέες για το πώς θα μπορούσαν να αποτραπούν οι αντιδράσεις του φόβου.

Στην έκθεσή τους, ο πρώην βοηθός επιστήμονας του UC San Diego Project Hui-quan Li, (τώρα ανώτερος επιστήμονας στη Neurocrine Biosciences), ο διακεκριμένος καθηγητής της οικογένειας Atkinson, Nick Spitzer της Σχολής Βιολογικών Επιστημών και οι συνάδελφοί τους περιγράφουν την έρευνα πίσω από την ανακάλυψη των νευροδιαβιβαστών. — οι χημικοί αγγελιοφόροι που επιτρέπουν στους νευρώνες του εγκεφάλου να επικοινωνούν μεταξύ τους — στη ρίζα του γενικευμένου φόβου που προκαλείται από το άγχος.

Μελετώντας τους εγκεφάλους ποντικών οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το οξύ στρες προκάλεσε αλλαγή στα χημικά σήματα στους νευρώνες, οδηγώντας σε γενικευμένες απαντήσεις φόβου.

«Τα αποτελέσματά μας παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για τους μηχανισμούς που εμπλέκονται στη γενίκευση του φόβου», δήλωσε ο Spitzer, μέλος του Τμήματος Νευροβιολογίας του UC San Diego και του Ινστιτούτου Kavli για τον Εγκέφαλο και το Νου. “Το όφελος από την κατανόηση αυτών των διεργασιών σε αυτό το επίπεδο μοριακής λεπτομέρειας — τι συμβαίνει και πού συμβαίνει — επιτρέπει μια παρέμβαση που είναι συγκεκριμένη για τον μηχανισμό που οδηγεί τις σχετικές διαταραχές.”

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί