• Αρχική
  • Άρθρα
  • Οι κονσέρβες δεν είναι όσο αθώες πιστεύετε – Μάθετε τους σημαντικούς κινδύνους

Οι κονσέρβες δεν είναι όσο αθώες πιστεύετε – Μάθετε τους σημαντικούς κινδύνους

Πολλά από τρόφιμα που βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ είναι πλέον σε κονσέρβες. Αυτό μας φαίνεται πολύ φυσιολογικό και υγιεινό. Πολλές επιστημονικές μελέτες, όμως, δείχνουν ότι τα συστατικά του περιβλήματος της κονσέρβας είναι τοξικά και βλάπτουν την υγεία μας. Μάθετε τα πάντα για τους κίνδυνους τους και τα τρόφιμα που έχουν συσκευαστεί σε αυτές.

Οι κονσέρβες περιέχουν ένα ειδικό περίβλημα φτιαγμένο από βισφαινόλη Α. Δεν είναι το όνομα που πρέπει να θυμάστε αλλά το γεγονός ότι η ουσία συσσωρεύεται στο σώμα μας και η επίδρασή της δεν είναι καθόλου καλή. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ έδειξε μεγάλη συγκέντρωση βισφαινόλης Α στα ούρα όσων έφαγαν σούπα από κονσέρβα επί πέντε συνεχόμενες ημέρες. Έπειτα, μέτρησαν τα επίπεδα βισφαινόλης Α στα ίδια άτομα, αφού σταμάτησαν να τρώνε φαγητό από κονσέρβες και αυτά είχαν μηδενιστεί. Ποιοι είναι οι κινδυνοι που κρύβουν οι κονσέρβες;

Είναι τοξική η βισφαινόλη;

Η βισφαινόλη Α (ΒPA) έχει αποτελέσει και αποτελεί αντικείμενο πολλών επιστημονικών μελετών. Μια δημοσίευση στο Medical Association Journal αναφέρει ότι αποτελεί συστατικό παραγωγής πλαστικού, ρητίνης και κονσερβών. Μια έρευνα στις Ηνωμένες Πολιτείες έδειξε υψηλά επίπεδα BPA σε μωρά, παιδιά αλλά και έμβρυα.

Η επιστήμη δεν έχει ακόμα αρκετά στοιχεία για να γνωρίζει επακριβώς τις βλαβερές συνέπειες της συσσώρευσης βισφαινόλης Α στο σώμα. Τα πειράματα σε ζώα έχουν δώσει ανησυχητικότατα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, είναι ήδη γνωστό ότι η ΒΡΑ είναι ενδοκρινικός διαταράκτης, δηλαδή μπορεί να ταράξει την ισορροπία του ενδοκρινικού-ορμονικού συστήματος. Συνδέεται με τον διαβήτη, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και την παχυσαρκία.

Τελικά το πρόβλημα δεν είναι τόσο το τι περιέχουν οι κονσέρβες (αν και καλό θα ήταν να προσέχετε και αυτό) αλλά η επαφή των όσων περιέχουν με την βισφαινόλη Α. Χάρη σε διάφορα πειράματα, οι επιστήμονες κάνουν ό,τι μπορούν για να προωθήσουν την απαγόρευση της ΒΡΑ από τα συσκευασμένα προϊόντα, ούτως ώστε να απαγορεύεται να πωλούνται πια κονσέρβες με ΒΡΑ.

Πέρα από τις κονσέρβες, η βισφαινόλη Α βρίσκεται σε πλαστικά περιβλήματα και πλαστικά με κενά αέρος. Οι μόνες συσκευασίες που δεν την περιέχουν είναι οι γυάλινες και οι χάρτινες. Έχετε ίσως διαπιστώσει ότι η γεύση μιας τροφής αλλάζει ανάλογα με τη συσκευασία της.

Τα συνθετικά χημικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται για τη συσκευασία, αποθήκευση και επεξεργασία των τροφίμων είναι κρυμμένοι εχθροί της υγείας μας. Κανείς δεν ξέρει ακριβώς τι τρώει και τι μπορεί να προκαλέσει στην υγεία του ή την υγεία της οικογένειάς του.

Όσοι τρώνε πολλές συσκευασμένες τροφές, ιδιαίτερα από κονσέρβες, είναι περισσότερο εκτεθειμένοι σε αυτές τις ουσίες, οι οποίες όπως αναφέραμε και παραπάνω προκαλούν παχυσαρκία, ορμονικές αλλαγές, καρδιαγγειακά προβλήματα και διαβήτη.

Οι κίνδυνοι των περιβλημάτων των αλουμινένιων κονσερβών

Η πλειονότητα των κονσερβών που χρησιμοποιούνται για τρόφιμα και βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ έχουν πλαστικό περίβλημα, από ένα υλικό που λέγεται εποξική ρητίνη και εφαρμόζεται στο εσωτερικό του κουτιού της κονσέρβας. Η διαδικασία αυτή γίνεται για να μην αλλοιώνονται οι τροφές και τα οξέα τους να μην διαβρώσουν το υλικό. Σκοπός είναι οι κονσέρβες να διατηρηθούν όσο περισσότερο γίνεται, για αυτό και έχουν κυλινδρικό σχήμα και αυτό το περίβλημα.

Δηλητηρίαση από κονσέρβες, ένα παλιό πρόβλημα

Εάν νομίζετε ότι το πρόβλημα με τις κονσέρβες είναι καινούργια υπόθεση, ακούστε την ιστορία της μοιραίας αποστολής του Τζον Φράνκλιν στην Αρκτική. Κατά τη διάρκειά της, πολλά μέλη του πληρώματος του πλοίου πέθαναν από δηλητηρίαση επειδή έτρωγαν κονσέρβες. Αυτό διαπιστώθηκε πολλά χρόνια αργότερα, μέσα από διάφορες μελέτες. Αίτιο ήταν η μολυβδίαση, η δηλητηρίαση δηλαδή από μόλυβδο, τον οποίο χρησιμοποιούσαν τότε για να σφραγίσουν τις κονσέρβες. Αν και αυτή η αναφορά ίσως είναι αναληθής και όντως έχουν αλλάξει οι διαδικασίες παραγωγής και αποθήκευσης των τροφίμων, να έχετε υπόψη σας ότι το πρόβλημα με τις κονσέρβες δεν είναι καινούριο.


Με πληροφορίες από
meygeia.gr/photo unsplash

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •