Οι καλές συνήθειες που υπόσχονται να βελτιώσουν την καθημερινότητα σας όσο μεγαλώνετε

Ανεξάρτητα από την ηλικία τους, οι άνθρωποι μπορούν να επιλέξουν να συνεχίσουν να μαθαίνουν, να εκφράζουν ευγνωμοσύνη, να παραμένουν δραστήριοι, να βρίσκουν νόημα σε όσα κάνουν και να φροντίζουν τον εαυτό τους

Ακολουθούν οι «χρυσές» συνήθειες που καλό είναι να υιοθετήσετε καθώς περνούν τα χρόνια:

  • Δια βίου μάθηση
  • Ευγνωμοσύνη
  • Σωματική δραστηριότητα
  • Συγχώρεση
  • Αίσθημα σκοπού
  • Καλός ύπνος
  • Αυτοφροντίδα

Δια βίου μάθηση
Η μάθηση δεν σταματάει ποτέ.
Αντίθετα, όσο μεγαλώνουμε, προκειμένου να ενισχύουμε την υγεία του μυαλού μας, αναγκαίο είναι να το κρατάμε σε εγρήγορση. Η δια βίου μάθηση δεν αφορά αποκλειστικά νέες δεξιότητες ή νέες γνώσεις, αλλά τη διατήρηση της περιέργειας, του ενδιαφέροντος και την αναζήτηση νέων εμπειριών.

Εξακολουθώντας να μαθαίνουμε, ο εγκέφαλος παραμένει δραστήριος και ενεργός, διαυγής, ενώ ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες γνωσιακής εξασθένισης.

Πολλοί είναι οι ενήλικες που επιλέγουν να μάθουν μια ακόμη ξένη γλώσσα, ένα μουσικό όργανο ή να ξεκινήσουν ένα μάθημα που πάντα ήθελαν. Η δια βίου μάθηση είναι μια εξαιρετική επιλογή και συνήθεια για όσους κοντεύουν και για τους ηλικιωμένους. Αυτό που έχει σημασία είναι να το θέλετε με την καρδιά σας, να διαλέξετε κάτι που να σας ενθουσιάζει και να περνάτε τον χρόνο σας ευχάριστα.

Ευγνωμοσύνη
Μπορεί στην αρχή να μην έχετε πολλά πράγματα για τα οποία νιώθετε ότι είστε ευγνώμονες, αφού μάλλον τα θεωρείτε δεδομένα. Μέσα από συνειδητή προσπάθεια όμως, μπορείτε να εξασκηθείτε στην απαρίθμηση των όσων έχετε και σας κάνουν να νιώθετε ευγνωμοσύνη.

Ειδικά όσο μεγαλώνουμε, η πρακτική αυτή, αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία, καθώς αυξάνονται τα άγχη και οι ανησυχίες σχετικά με την υγεία, τη δουλειά, τα παιδιά ή τα οικονομικά.

Σωματική δραστηριότητα
Η σωματική δραστηριότητα είναι πολύ σημαντική ανεξαρτήτως ηλικίας, όμως μεγαλώνοντας γίνεται ακόμη πιο σημαντική καθώς βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς δείκτη μάζας σώματος, διατηρεί δυνατούς τους μύες, ενώ μειώνει τον κίνδυνο να προσβληθούμε από κάποια χρόνια ασθένεια. Τα οφέλη ωστόσο της σωματικής άσκησης, ξεπερνούν τη σωματική υγεία, καθώς η άσκηση βελτιώνει τη διάθεση και την ψυχολογία.

Η σωματική δραστηριότητα δε χρειάζεται να είναι σκληρή ή πολύωρη. Ακόμη και ένα σύντομο περπάτημα 20′-30′ μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά ωφέλιμο.

Συγχώρεση
Μεγαλώνοντας, γίνεται όλο και πιο επιτακτικό, να ξεχνάμε και να συγχωρούμε. Ο θυμός και η μνησικακία είναι ένα πολύ βαρύ φορτίο. Η συγχώρεση, από την άλλη, δημιουργεί ένα αίσθημα γαλήνης και ηρεμίας, δίνει τις απαντήσεις που έχουμε ανάγκη, και μας βοηθάει να πάμε παρακάτω.

Συγχώρεση δεν σημαίνει να ξεχάσουμε τις πράξεις που μας προκάλεσαν πόνο, αλλά η ικανότητα να προσπεράσουμε τόσο τα λάθη των άλλων όσο και τα δικά μας.

Αίσθημα σκοπού
Το αίσθημα σκοπού μπορεί να βρίσκεται σε οποιαδήποτε δραστηριότητα. Άλλος βρίσκει σκοπό στο να γράφει, άλλος στο να φροντίζει απλά το σπίτι ενώ για άλλους η ουσία της ζωής βρίσκεται στο να μαθαίνεις και να ανακαλύπτεις νέα πράγματα. Σε κάθε περίπτωση, είναι αναγκαία στην καθημερινότητα κάθε δραστηριότητα που δίνει κίνητρο να σηκωθούμε από το κρεβάτι και να ξεκινήσουμε δυναμικά τη μέρα μας

Καλός ύπνος
Μεγαλώνοντας, παραβλέπουμε τη σημασία του ύπνου και τον ρόλο του στη σωματική και ψυχική μας υγεία. Η καλή ποιότητα του ύπνου ωστόσο, βοηθά το σώμα να επανέλθει, ενισχύει τη μνήμη και ανανεώνει το μυαλό. Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, η κακή ποιότητα του ύπνου ευθύνεται για ένα πλήθος προβλημάτων της υγείας, από τη γνωσιακή εξασθένιση και την κατάθλιψη, έως την παχυσαρκία και τις καρδιοπάθειες. Ο επαρκής και καλός ύπνος, βελτιώνει τη διάθεσή μας, ενισχύει την μνήμη, και συνολικά την καλή ποιότητα ζωής.

Αυτοφροντίδα
Αυτοφροντίδα είναι να γνωρίζουμε την ανάγκη του σώματος για λίγη ανάπαυση. Είτε με ένα χαλαρωτικό μπάνιο, ένα καλό βιβλίο, ή τον χρόνο στη φύση, πάντα υπάρχουν πράγματα που μπορούν να σας βοηθήσουν να «φορτίσετε τις μπαταρίες» σας.

(με πληροφορίες από enikos. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί