Γιατί κάποιοι άνθρωποι ξαναπαίρνουν κιλά όταν τα χάνουν – Τι ανακάλυψαν επιστήμονες

Χάνετε κάποια κιλά και μετά από σύντομο διάστημα τα ξαναπαίρνετε; Πρόκειται για ένα φαύλο κύκλο από τον οποίο πολλοί δυσκολεύονται να ξεφύγουν.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι παχύσαρκοι άνθρωποι απελευθερώνουν λιγότερη ντοπαμίνη, τον νευροδιαβιβαστή της ευφορίας. Η ντοπαμίνη μεταφέρει μηνύματα ικανοποίησης στον εγκέφαλο.

Η ντοπαμίνη ευθύνεται για το αίσθημα της ανταμοιβής που αισθάνεται κάποιος όταν τρώει.

Ταυτόχρονα, η μειωμένη ικανότητα του εγκεφάλου αυτών των ανθρώπων να καταγράψει ότι η τροφή βρίσκεται στο στομάχι, διαρκεί ακόμα και μετά το πέρας της δίαιτας απώλειας βάρους, διαπίστωσαν οι επιστήμονες.

Η ποσότητα και τα είδη τροφών που καταναλώνουν οι άνθρωποι, ρυθμίζονται από πολύπλοκα σήματα που στέλνονται μεταξύ του εγκεφάλου και του εντέρου, όπως επίσης και από τα διατροφικά σήματα στο αίμα.

Αυτό το δίκτυο πυροδοτεί αισθήματα πείνας και κορεσμού, ρυθμίζει την πρόσληψη τροφής όπως επίσης και το κίνητρο για την αναζήτηση τροφής.

Οι ερευνητές στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ προχώρησαν σε έγχυση θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων υδατανθράκων και λιπών, στο στομάχι 30 ατόμων με υγιές βάρος και 30 παχύσαρκων.

Στη συνέχεια μέτρησαν την εγκεφαλική τους δραστηριότητα, καθώς και την ποσότητα ντοπαμίνης που απελευθερώθηκε.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η εγκεφαλική δραστηριότητα και η απελευθέρωση ντοπαμίνης εμεφανίστηκαν να είναι περιορισμένες στους παχύσαρκους συμμετέχοντες συγκριτικά με όσους είχαν υγιές σωματικό βάρος.

Ανακάλυψαν επίσης ότι μια δίαιτα 12 εβδομάδων, η οποία οδήγησε σε απώλεια βάρους 10% στους παχύσαρκους, δεν ήταν αρκετή προκειμένου να επανέλθουν αυτές οι αντιδράσεις του εγκεφάλου στα φυσιολογικά επίπεδα.

Η επικεφαλής της έρευνας, καθηγήτρια Mireille Serlie, δήλωσε: «Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι σε άτομα με παχυσαρκία, συμβαίνουν μακροχρόνιες προσαρμογές του εγκεφάλου, οι οποίες στη συνέχεια θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη διατροφική συμπεριφορά των ανθρώπων.

Η μειωμένη ικανότητα του εγκεφάλου να καταγράφει ότι η τροφή βρίσκεται στο στομάχι, μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την υπερκατανάλωση τροφής. Διαπιστώσαμε ότι τα άτομα με παχυσαρκία απελευθέρωσαν λιγότερη ντοπαμίνη σε μια περιοχή του εγκεφάλου που είναι σημαντική για την πρόσληψη τροφής, σε σύγκριση με άτομα με υγιές σωματικό βάρος. Το γεγονός ότι αυτές οι αποκρίσεις στον εγκέφαλο δεν αποκαθίστανται μετά την απώλεια βάρους, μπορεί να εξηγήσει γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι ανακτούν βάρος μετά την αρχική επιτυχή απώλεια βάρους».

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature Metabolism.

(με πληροφορίες από onmed. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί