Οι δικαιολογίες που χρησιμοποιούν όσοι δε θέλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους

Οι επιτυχημένοι άνθρωποι κατανοούν ότι αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τις ενέργειές τους έχουν την ευκαιρία να βελτιωθούν και να εξελιχθούν

Όσοι από την άλλη θέλουν να κρυφτούν από το πρόβλημα και από τον ίδιο τους τον εαυτό που το προκάλεσε χρησιμοποιούν δικαιολογίες οι οποίες συνήθως έχουν ένα συγκεκριμένο μοτίβο.


Οι 10 φράσεις που χρησιμοποιούν οι αποτυχημένοι άνθρωποι για να αποφύγουν την ευθύνη είναι:

  • “Έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα”
  • “Δεν φταίω μόνο εγώ”
  • “Συμβαίνουν αυτά”
  • “Άλλαξα γνώμη”
  • “Κανείς δεν είναι τέλειος”
  • “Δεν έγινε και τίποτα”
  • “Μακάρι να”
  • “Γιατί είσαι τόσο αυστηρός μαζί μου”
  • “Δεν μου αρέσει”
  • “Θα ήταν καλύτερα αν”


“Έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα”
Ασφαλώς, μόλις ακούσουν ότι η δουλειά τους δεν είναι καλή ή ικανοποιητική, σπεύδουν να σηκώσουν ψηλά τα χέρια και να πουν «έκανα ό,τι μπορούσα καλύτερο», Ή ακόμα χειρότερα, θα μετατοπίσουν την ευθύνη! Γίνονται αμυντικοί, λέγοντας «δεν ξέρεις πώς να εκτιμάς τις προσπάθειές μου» ή «πάντοτε με κάνεις να νιώθω ανεπαρκής.»

Αυτήν η νοοτροπία, δεν τους επιτρέπει ποτέ να αναπτυχθούν ή να γνωρίσουν την επιτυχία στη ζωή. Φυσικά, όλοι κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Αυτό είναι προφανές.

Οι αποτυχημένοι άνθρωποι δεν θα αναγνωρίσουν την καθοδήγηση ή το εποικοδομητικό feedback γιατί περισσότερο τους ενδιαφέρει να αποφύγουν να λογοδοτήσουν.

“Δεν φταίω μόνο εγώ”
Στην πραγματικότητα, γνωρίζουν πολύ καλά ότι είναι κυρίως δικό τους το λάθος, αλλά αντί να πουν “Λυπάμαι, θα τα πάω καλύτερα την επόμενη φορά”, θα προσπαθήσουν να σκεφτούν τρόπους να συμπεριλάβουν και άλλους στην ευθύνη.

Μοιάζουν με ένα παιδί στην παιδική χαρά, κλαψουρίζοντας και γκρινιάζοντας που τους μάλωσε κάποιος. Το χειρότερο συμβαίνει όταν κατηγορούν άλλους λέγοντας; «Αλλά ΕΣΥ θα έπρεπε να ξέρεις ότι δεν μπορώ να το κάνω!»

Κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά τα άτομα αυτά. Οι συνάδελφοι σιγά-σιγά τα αποφεύγουν, οι πελάτες αποστασιοποιούνται ενώ έρχονται πάντα σε σύγκρουση με την οικογένεια.

“Συμβαίνουν αυτά”
Άνθρωποι που δεν έχουν μάθει να επωμίζονται τις ευθύνες των πράξεών τους, μπορεί να αργήσουν να φτάσουν σε μία συνάντηση δύο ώρες και αντί να το παραδεχτούν, να απαντήσουν αδιάφορα «συμβαίνουν αυτά». Δίνουν άφεση στον εαυτό τους μόνοι τους. Αυτού του τύπου η αδιαφορία και η ελαφρά τη καρδία αντιμετώπιση ενός λάθους, τους στερεί την αξιοπιστία.

“Άλλαξα γνώμη”
Οι αποτυχημένοι άνθρωποι δεν βάζουν σε εφαρμογή τα σχέδια ή τις υποσχέσεις τους, με αποτέλεσμα συχνά να αυτό-ματαιώνονται. Είναι άλλωστε υπερβολικά τεμπέληδες, φοβισμένοι ή άτολμοι για να αναλάβουν ένα ένα καινούριο εγχείρημα. Ενδέχεται, να ξεκινήσουν κάτι και, μετά από λίγο να εγκαταλείχουν την προσπάθεια.

Γιατί λένε ψέματα: Λένε ψέματα προκειμένου να αποφύγουν την ντροπή και την αμηχανία. Δεν θέλουν να δώσουν λάθος εντύπωση με αποτέλεσμα αντί να παραδεχθούν το λάθος τους, να το συγκαλύπτουν με ψέματα. Η αλήθεια και η ειλικρίνεια όμως πάντα κερδίζουν, ενώ οι άνθρωποι εμπιστεύονται τα χρήματά τους σε άτομα που ξέρουν ότι είναι αξιόπιστα και ειλικρινή.

“Κανείς δεν είναι τέλειος”
Με αυτή τους την έκφραση, οι άνθρωποι προσπαθούν να στρέψουν σε εσάς το φταίξιμο, κάνοντάς σας να νιώθετε ο κακός της υπόθεσης, επειδή υπογραμμίσατε ότι κάτι έγινε λάθος. Αντί να πουν “Συγγνώμη” και “έκανα λάθος, ή,” πώς μπορώ να διορθώσω”, θα σας φορτώσουν ενοχές ακόμη και για τα πιο προφανή.

Άνθρωποι σαν αυτούς θα δυσκολευτούν να είναι επιτυχημένοι σε οτιδήποτε στη ζωή—από τις σχέσεις τους μέχρι την καριέρα τους.

Ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι κανείς δεν είναι τέλειος, το συμπέρασμα αυτό δεν είναι μία φράση που πρέπει να λέγεται σε κάθε περίσταση. Όλοι κάνουμε λάθη, αλλά σημασία έχουν οι πράξεις μας μετά από αυτή τη συνειδητοποίηση.

“Δεν έγινε και τίποτα”
Ακόμη μία φράση που χρησιμοποιούν οι αποτυχημένοι άνθρωποι για να αποσπάσουν την προσοχή. Η φράση αποσκοπεί στο να αμφιβάλλεις για τον εαυτό σου, ακόμη και όταν αυτό που έχει επισημανθεί, είναι πράγματι κάτι που έγινε λάθος.

Η ειρωνεία είναι ότι, για τα λάθη των άλλων κάνουν ολόκληρη ιστορία! Όταν ένα άτομο μας κάνει να αισθανόμαστε ένοχοι ακόμη και για το παραμικρό, καταλήγουμε να “μετράμε τα λόγια μας”.

“Μακάρι να”
«Μακάρι οι γονείς μου να με στήριζαν», «μακάρι να ήμουν πλούσιος», «μακάρι να είχα καλούς φίλους». Οι αποτυχημένοι άνθρωποι δεν πρόκειται να ξεκινήσουν τίποτα, καθώς πάντα θεωρούν ότι μία εξωτερική συνθήκη τους στερεί τη δυνατότητα της επιτυχίας. Η έλλειψη αυτοπεποίθησης είναι τόσο μεγάλη ώστε δεν θέλουν να πάρουν το παραμικρό ρίσκο, αποδίδοντας ωστόσο την ευθύνη σε εξωτερικούς παράγοντες και όχι στην ατολμία τους.

“Γιατί είσαι τόσο αυστηρός μαζί μου”
Αντί να είναι ταπεινoί και να παραδέχονται τα λάθη τους, αρχίζουν να κρίνουν τους άλλους.
Όσοι τους απευθύνουν ένα σχόλιο ή κάποια παρατήρηση, γίνονται οι κακοί της υπόθεσης.

Αντί να αναγνωρίσουν σημεία προς βελτίωση, θα πουν με την πιο δραματική φωνή: «Γιατί είσαι τόσο σκληρός μαζί μου;»

Γενικά, η συμπεριφορά τους δεν είναι ιδιαίτερα ώριμη. Όλοι έχουμε αδυναμίες και ατέλειες και, η δυνατότητά μας να ακούμε και να δεχόμαστε τα λάθη μας, μακροπρόθεσμα μας ωφελεί και μας βοηθάει να ωριμάσουμε.

“Δεν μου αρέσει”
Πρόκειται για μία φράση που χρησιμοποιούν οι τελειομανείς και η οποία παραλύει τη δυνατότητα απόδοσης ευθυνών με ρεαλιστικούς όρους. Με άλλα λόγια, τα πρότυπά τους αλλάζουν και αναπροσαρμόζονται, και μπορεί να λένε ότι κάτι δεν τους αρέσει, χωρίς να προσδιορίζουν τι ακριβώς.

Διαρκώς κάτι φταίει ή κάτι δεν είναι καλό. Αυτή η στάση ωστόσο, εκπηγάζει, στην πραγματικότητα, από τον φόβο και την ανασφάλεια. Ως εκ τούτου, καθυστερούν, κωλυσιεργούν να αναζητούν διαρκώς δικαιολογίες για να μην ξεκινήσουν ένα ουσιαστικό έργο. Αν όμως δεν ξεκινήσεις από κάτι μικρό, δεν πρόκειται ποτέ να φτάσεις σε κάτι μεγαλύτερο ή σημαντικότερο.

“Θα ήταν καλύτερα αν”
Υπάρχει πάντα κάποιος που είναι περισσότερο τυχερός ή ευνοημένος για τον άνθρωπο που δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη των ενεργειών του. Ενώ οι επιτυχημένοι άνθρωποι κάνουν το καλύτερο που μπορούν, με τα μέσα που διαθέτουν, οι αποτυχημένοι θα κατηγορούν τα μέσα και τις συνθήκες για την αδυναμία τους ν’ ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις.

Αν έχετε ακούσει τον εαυτό σας να λέει αυτές τις φράσεις, μάλλον προσπαθείτε να αποποιηθείτε τις ευθύνες σας. Όμως, η επιτυχία είναι πραγματικά εφικτή, όταν αρχίσετε να αναλαμβάνετε τις ευθύνες που σας αναλογούν.

Αν ακούσετε αυτά τα λόγια από ανθρώπους, είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι μάλλον πρόκειται για ανεύθυνους ανθρώπους. Δείξτε κατανόηση, εξηγήστε στα άτομα αυτά το πρόβλημα και αν δε διορθωθεί, τότε απομακρυνθείτε.

(με πληροφορίες από enikos. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί