Οι άνθρωποι που τους βαραίνουν οι τύψεις εκφράζονται με αυτές τις εννιά συμπεριφορές

Οι άνθρωποι σπάνια μιλούν για τις τύψεις που νοιώθουν, ωστόσο συχνά τους προδίδουν ορισμένα σημάδια της συμπεριφοράς τους τα οποία συνήθως είναι ανεπαίσθητα

Οι άνθρωποι που συνεχίζουν να κουβαλούν το βάρος των λανθασμένων επιλογών που έκαναν στο παρελθόν συνήθως εμφανίζουν τις παρακάτω συμπεριφορές:

  • Αναπολούν το παρελθόν
  • Αποφεύγουν ορισμένα θέματα
  • Έχουν άγχος και ανησυχούν
  • Κρίνουν υπερβολικά τον εαυτό τους
  • Είναι αναποφάσιστοι
  • Επιζητούν την επιβεβαίωση
  • Δίνουν συμβουλές γενναιόδωρα
  • Διστάζουν να πάρουν ρίσκο
  • Δεν μπορούν να είναι ευτυχισμένοι

Πώς εκφράζονται οι 9 συμπεριφορές

Αναπολούν το παρελθόν
Η μεταμέλεια συχνά φοράει τον μανδύα της εμμονής με το παρελθόν, ειδικά με τα υποθετικά σενάρια «τι θα γινόταν αν». Άνθρωποι που έχουν μετανιώσει σιωπηρά για επιλογές στη ζωή τους, αναπολούν συχνά το παρελθόν, ανατρέχουν σε αυτό διαρκώς, ανακαλούν παλιές αναμνήσεις ή παλιές ευκαιρίες.


Η αναφορά αυτή στο παρελθόν ξεφεύγει από το πλαίσιο του φυσιολογικού ή της αναμενόμενης νοσταλγίας. Αντίθετα, πρόκειται για μία διαρκή, σχεδόν εμμονική επιστροφή στο πώς ήταν τότε τα πράγματα. Για τους ανθρώπους αυτούς, το παρελθόν γίνεται το πρότυπο βάσει του οποίου αξιολογούν το παρόν, βρίσκοντάς το διαρκώς ελλιπές.

Επειδή η παραδοχή των τύψεων που νοιώθουν τους είναι δύσκολη, οι άνθρωποι αυτοί προτιμούν να την «ντύνουν» με τον μανδύα της νοσταλγίας.

Αποφεύγουν ορισμένα θέματα
Οι άνθρωποι δεν μιλούν συχνά για τα πράγματα που έχουν μετανιώσει βαθιά.
Όταν κάποιος έχει μετανιώσει για κάποια σημαντική απόφαση στη ζωή, μπορεί να αποφεύγει εντελώς να την κουβεντιάσει.

Έχουν άγχος και ανησυχούν
Οι τύψεις επηρεάζουν εκτός επηρεάζουν συναισθηματικά, νοητικά και σωματικά όσους τις νοιώθουν. Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, πυροδοτούν στρες, προκαλώντας μια σειρά από ζητήματα υγείας, όπως αϋπνία, αφόρητους πονοκεφάλους και παραλυτικές αγχώδεις σκέψεις.
Όσοι σκέφτονται διαρκώς τα λάθη του παρελθόντος, έχουν θέματα διαχείρισης του άγχους.

Μπορεί επίσης, να ταλαιπωρούνται από την αϋπνία, να είναι διαρκώς «στην τσίτα» ή να αδυνατούν να χαλαρώσουν. Τα συμπτώματα αυτά είναι ο τρόπος με τον οποίον αποκρίνεται το σώμα στο συναισθηματικό βάρος το οποίο κουβαλούν.

Κρίνουν υπερβολικά τον εαυτό τους
Η αυτοκριτική προέρχεται από τις τύψεις σχετικά με αποτυχημένες επιλογές ή λάθη που χρεώνουν στον εαυτό τους ως αποτυχίες.

Η υπερβολική αυτοκριτική οδηγεί σε σαμποτάρισμα του εαυτού. Κρίνοντας διαρκώς τον εαυτό τους, οι άνθρωποι αδυνατούν να δουν την αξία και τη δύναμή τους και επικρίνουν τον εαυτό τους για λάθος αποφάσεις του παρελθόντος.


Είναι αναποφάσιστοι

Η αναποφασιστικότητα αποτελεί συχνό σημάδι που συνοδεύει τις τύψεις καθώς οι άνθρωποι φοβούνται να κάνουν νέα λάθη. Διστάζουν και αισθάνονται ανασφάλεια όταν πρόκειται να πάρουν νέες αποφάσεις. Ως εκ τούτου, ακόμη και οι ασήμαντες αποφάσεις μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία και άγχος. Το παρελθόν επισκιάζει τις αποφάσεις του μέλλοντος, ανοίγοντας έναν φαύλο κύκλο αναποφασιστικότητας και φόβου.

Αναζητούν την επιβεβαίωση
Οι άνθρωποι οι οποίοι βασανίζονται από τύψεις, αναζητούν την έγκριση από τους άλλους, ελπίζοντας να καταλαγιάσουν την εσωτερική τους αναστάτωση. Η διαρκής αναζήτηση έγκρισης είναι σημάδι που μαρτυρά ότι ένας άνθρωπος ταλαιπωρείται από τύψεις.

Δίνουν συμβουλές γενναιόδωρα
Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι, οι άνθρωποι που δίνουν τις περισσότερες συμβουλές, είναι και όσοι κουβαλούν τις περισσότερες τύψεις.
Μοιράζονται συχνά τη σοφία, τις συμβουλές και τις εμπειρίες της ζωής τους. Αυτό, δεν το κάνουν πάντα επειδή πράγματι έχουν γνώση ή εμπειρία, αλλά επειδή έχουν μετανιώσει που δεν ακολούθησαν οι ίδιοι τις συμβουλές όταν έπρεπε.

Αυτός μπορεί να είναι ο τρόπος τους να αντιμετωπίσουν τις τύψεις τους. Συμβουλεύοντας άλλους, προσπαθούν να ξεχάσουν τα λάθη που βαραίνουν τη δική τους συνείδηση.

Διστάζουν να πάρουν ρίσκο
Οι άνθρωποι που μετανιώνουν για τις προηγούμενες αποφάσεις τους μπορεί συχνά να φοβούνται τον κίνδυνο και να μην παίρνουν ρίσκα. Μπορεί να φοβούνται να κάνουν ξανά τα ίδια λάθη, οδηγώντας τους να παίζουν με ασφάλεια και να αποφεύγουν νέες εμπειρίες ή ευκαιρίες. Μπορεί να παραμείνουν σε ρουτίνες και γνωστές καταστάσεις, αποφεύγοντας οτιδήποτε αισθάνονται ότι είναι αβέβαιο ή επικίνδυνο.

Αυτή η απροθυμία να βγουν από τη ζώνη άνεσής τους μπορεί να περιορίσει την ανάπτυξη και τις δυνατότητές τους.

Δεν μπορούν να είναι ευτυχισμένοι
Οι άνθρωποι που μετανιώνουν κρυφά για τις επιλογές της ζωής τους συχνά παλεύουν με την ευτυχία. Μπορεί να μην νιώθουν ποτέ αληθινά ικανοποιημένοι και πλήρεις, αφού οι τύψεις που κουβαλούν τους δημιουργούν ένα κενό που δύσκολα γεμίζει. Οι αποφάσεις του παρελθόντος τους βαραίνουν την καρδιά, απομακρύνοντάς τους από τη χαρά του σήμερα. Η διαρκής μάχη τους εξουθενώνει και τους πληγώνει.

Η μεταμέλεια

Η μεταμέλεια αντανακλά την ικανότητα του ανθρώπου να μαθαίνει και να εξελίσσεται, ένα κρίσιμο στοιχείο της πορείας στη ζωή.
Όλοι οι άνθρωποι μετανιώνουμε. Η μετάνοια, όσο και αν είναι άβολη και ενδεχομένως δυσάρεστη, μπορεί να αποτελέσει καταλύτη της προσωπικής ανάπτυξης και της εξέλιξης.
Ας αποδεχτούμε την μεταμέλεια και ας την αναγνωρίσουμε ως μία κοινή, ανθρώπινη εμπειρία που μας διδάσκει. Μέσα την κατανόηση και την αποδοχή, θα μπορέσουμε να συγχωρέσουμε, να μάθουμε από το παρελθόν και να προχωρήσουμε με θάρρος.

(με πληροφορίες από enikos. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί