Οι 9 συμπεριφορές που μαρτυρούν ότι κάποιος είναι δυστυχισμένος με τη δουλειά του

Η διαφορά μίας ικανοποιητικής εργασίας με την αυτοματοποιημένη επανάληψη μίας δουλειάς, είναι σαφής. Αρκετά συχνά, η εργασιακή δυσαρέσκεια δεν εκφράζεται ανοιχτά. Οι άνθρωποι που τη βιώνουν ωστόσο, μποπρεί να την εκφράζουν μέσα από ορισμένες ανεπαίσθητες συμπεριφορές.


Οι 9 διακριτικές συμπεριφορές των ανθρώπων που είναι δυστυχισμένοι στη δουλειά τους
Αργούν συχνά στη δουλειά
Αποφεύγουν τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις
Έχουν μειωμένη παραγωγικότητα
Αρρωσταίνουν πιο συχνά
Ο ενθουσιασμός τους φθίνει
Αδιαφορούν για τα εργασιακά τους αποτελέσματα
Είναι λιγότερο συγκεντρωμένο στις συναντήσεις
Έχουν ενδείξεις στρες
Αναζητούν συχνά αλλού εργασία


Ας δούμε αναλυτικά πώς εκφράζονται τα σημάδια που μπορεί να μαρτυρούν ότι κάποιος εργαζόμενος είναι δυσαρεστημένος από τη δουλειά του, αλλά δεν το εκφράζει ανοιχτά.

Αργούν συχνά στη δουλειά
Η καθυστερημένη άφιξη στη δουλειά είναι ένα ισχυρό σημάδι που μαρτυρά ότι ο εργαζόμενος είναι δυσαρεστημένος. Όταν η αργοπορία δεν είναι η εξαίρεση, αλλά μία παγιωμένη συνήθεια, ο άνθρωπος εκφράζει με τον τρόπο αυτό, τη δυσαρέσκειά του όταν βρίσκεται στον εργασιακό χώρο. Ένας χαρούμενος και ικανοποιημένος εργαζόμενος, ανυπομονεί να φτάσει στη δουλειά και να ξεκινήσει την ημέρα του. Αντίθετα, οι άνθρωποι που υποφέρουν από εργασιακή δυσαρέσκεια, δυσκολεύονται να βρουν κίνητρο να ξεκινήσουν για τη δουλειά. Οι καθυστερήσεις και οι αργοπορίες, είναι ένα κοινό τους γνώρισμα. Αν κάποιος είναι μονίμως αργοπορημένος για τη δουλειά, αυτό μαρτυρά ότι η εργασία τους δεν τους ενθουσιάζει.

Αποφεύγουν τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις
Μια ακόμη συμπεριφορά που μαρτυρά κρυφή δυσαρέσκεια, είναι η αποφυγή κοινωνικών αλληλεπιδράσεων. Αν παρατηρείτε ότι κάποιος συνάδελφός σας, γίνεται εσωστρεφής, δεν συμμετέχει σε διοργανώσεις της υπηρεσίας ή event της εταιρείας, και η αποφυγή αυτή διαρκεί για καιρό, αυτό μπορεί να αποτελεί μια ακόμα ένδειξη ότι ο άνθρωπος αυτός νιώθει απαξίωση και εξουθένωση στην εργασία του. Το σημάδι αυτό δεν είναι απόλυτο, ωστόσο είναι μία κοινή ένδειξη εργασιακής δυσαρέσκειας.

Μειωμένη παραγωγικότητα
Η πτώση της παραγωγικότητας, μπορεί να σχετίζεται με αυξημένη εργασιακή δυσαρέσκεια. Αυτό συμβαίνει καθώς, είναι δύσκολο κάποιος να παραμείνει παραγωγικός όταν δεν αντλεί ικανοποίηση απ’ τη δουλειά του. Οι άνθρωποι που βιώνουν εργασιακή δυσαρέσκεια, έχουν λιγότερα κίνητρα, χειρότερη συγκέντρωση, με αποτέλεσμα την πτώση της ποιότητας και της ποσότητας της εργασίας. Η μειωμένη παραγωγικότητα μπορεί να μαρτυρά δυσαρέσκεια στον εργασιακό χώρο.

Αρρωσταίνουν πιο συχνά
Οι συχνές ασθένειες και η τακτική ανάγκη για αναρρωτικές άδειες, μπορεί να είναι κάτι παραπάνω από τυχαίες. Οι άνθρωποι με έντονη εργασιακή δυσαρέσκεια, βιώνουν στρες, άγχος που εκδηλώνονται ακόμη και με σωματικές ασθένειες. Οι παρατεταμένες περίοδοι πίεσης και άγχους, επιβαρύνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση του οργανισμού. Η ένδειξη αυτή, είναι ένα πιθανό σημάδι εργασιακής δυσαρέσκειας, αλλά δεν πρέπει να γίνει αφορμή για βιαστικά συμπεράσματα, για τα οποία είναι αναγκαία η μακρά παρατήρηση επαναλαμβανόμενων μοτίβων συμπεριφοράς.

Ο ενθουσιασμός τους φθίνει
Ο μειωμένος ενθουσιασμός για τις εργασίες και τα καθήκοντα που άλλοτε ήταν ευχάριστα, είναι συχνό σημάδι ότι ένας εργαζόμενος είναι δυσαρεστημένος. Οι άνθρωποι που αντλούν ικανοποίηση απ’ την εργασία τους, δείχνουν τον ενθουσιασμό τους, έχουν θέληση να συμμετέχουν σε projects. Το πάθος και η ενέργειά τους είναι φανερά. Αντίθετα, όταν κάποιος νιώθει εργασιακή δυσαρέσκεια, ο ενθουσιασμός του φθίνει, αρχίζει ν’ αδιαφορεί, ν’ αναλαμβάνει λιγότερες πρωτοβουλίες και να μοιάζει αποκομμένος απ’ τα υπόλοιπα μέλη της κοινότητας.

Αδιαφορούν για τα εργασιακά τους αποτελέσματα


Ένας άνθρωπος που αγαπά την εργασία του, νοιάζεται πολύ για το αποτέλεσμα και την επίδρασή της. Το αίσθημα σκοπού εγκαταλείπει τους ανθρώπους που βιώνουν εργασιακή δυσαρέσκεια. Οι άνθρωποι που δεν είναι πλέον ευχαριστημένοι στην εργασία τους, κάνουν τη δουλειά τους αυτοματοποιημένα, χωρίς ουσιαστικό ενδιαφέρον για το κάτι παραπάνω.

Είναι λιγότερο συγκεντρωμένοι στις εργασιακές συναντήσεις
Η παρατήρηση των ανθρώπων στις εργασιακές συναντήσεις μπορεί να μαρτυρήσει την αφοσίωση και την ενέργειά τους. Οι εργαζόμενοι που νιώθουν αποθαρρημένοι και άθυμοι, στις ομαδικές συναντήσεις απομακρύνονται απ’ τους υπόλοιπους, είναι αφηρημένοι και δεν συμμετέχουν ή, συμμετέχουν ελάχιστα.

Έχουν ενδείξεις στρες
Το στρες είναι μία χαρακτηριστική ένδειξη και αποτέλεσμα της εργασιακής δυσαρέσκειας. Στους εργαζόμενους που δεν νιώθουν ικανοποίηση, ακόμη και μικρότερα καθήκοντα μπορεί πλέον να μοιάζουν με βουνό. Ενδέχεται να δείχνουν αγχωμένοι, στρεσαρισμένοι, να έχουν σωματικά συμπτώματα άγχους, όπως πονοκεφάλους, κόπωση, διαταραχές ύπνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι, καθένας βιώνει διαφορετικά στο στρες. Σε ορισμένους, το στρες εκδηλώνεται με ευερεθιστότητα και εναλλαγές της διάθεσης, ενώ άλλοι κλείνονται στον εαυτό τους και δεν επικοινωνούν. Τα σταθερά συμπτώματα του στρες μπορεί να είναι σημάδια ότι ένας συνάδελφός σας δεν αντλεί εργασιακή ικανοποίηση.

Αναζητούν συχνά αλλού εργασία
Τέλος, το πιο αναμφισβήτητο σημάδι της εργασιακής δυσαρέσκειας, αποτελεί το ενδιαφέρον ενός εργαζομένου να βρει αλλού δουλειά. Έτσι, αναζητά διαρκώς νέες ευκαιρίες εκτός εταιρείας κάνει ή δέχεται μυστικά τηλεφωνήματα, όλα τα παραπάνω είναι σαφείς ενδείξεις ότι ο άνθρωπος αυτός δεν είναι πλέον ικανοποιημένος από την τωρινή του εργασία.

(με πληροφορίες από enikos. gr / photo: freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί