Οι 8 πιο περίεργες ιατρικές περιπτώσεις του 2023 – Η τριχωτή γλώσσα και το μεγάλο σκουλήκι μέσα στον εγκέφαλο

Από μια «αιωρούμενη» λεπίδα μαχαιριού στην κοιλιά ενός ατόμου μέχρι τη γούνινη πράσινη γλώσσα ενός ασθενούς, αναφορές ιατρικών περιστατικών που δημοσιεύθηκαν το 2023, θα σας αφήσουν άφωνους


Οι γιατροί μπορούν να δουν χιλιάδες ασθενείς ετησίως, και μερικές φορές, συναντούν περιπτώσεις που τους εκπλήσσουν εντελώς ή αποδεικνύονται απίστευτα σπάνιες. Όταν συμβεί αυτό, καταγράφουν συχνά τις περιπτώσεις σε ιατρικά περιοδικά, έτσι ώστε οι κλινικοί γιατροί και τα μέλη του κοινού να μπορούν να μάθουν για τις ενδιαφέρουσες περιπλοκές, καθώς και να παρακολουθούν αυτές τις συχνά λιγότερο γνωστές καταστάσεις.

Εδώ είναι μερικές από τις πιο περίεργες ιατρικές περιπτώσεις του 2023.

Η Κατάδυση που πυροδότησε θανατηφόρο σύνδρομο αίματος

Μετά από καταδύσεις βαθιά σε μια υποβρύχια σπηλιά, ένας άνδρας ανέπτυξε ένα θανατηφόρο σύνδρομο αίματος που προκάλεσε διαρροή υγρού από τα αιμοφόρα αγγεία του. Οι γιατροί αναγνώρισαν γρήγορα ότι ο άνδρας είχε μια εξαιρετικά σπάνια επιπλοκή της ασθένειας αποσυμπίεσης, γνωστή ως σύνδρομο συστηματικής τριχοειδούς διαρροής, και μπόρεσαν να του δώσουν άμεση, σωτήρια θεραπεία.

Η γλώσσα ανθρώπου φύτρωσε παχιά, πράσινη «γούνα»


Κάτι που έμοιαζε με βρύα αναπτύχθηκε στη γλώσσα ενός άνδρα. Η πάθηση, γνωστή ως τριχωτή γλώσσα, προκαλείται από την υπερανάπτυξη των εξογκωμάτων στη γλώσσα που συνήθως απορρίπτονται όταν έρχονται σε επαφή με τραχιά αντικείμενα, όπως μια οδοντόβουρτσα ή στερεά τρόφιμα με υφή. Περίπου το 13% των ανθρώπων εμφανίζουν τριχωτή γλώσσα κάποια στιγμή στη ζωή τους και οι τρίχες μπορεί να έχουν οποιοδήποτε χρώμα, ανάλογα με τους τύπους τροφής και τα βακτήρια που παγιδεύονται σε αυτές.

Εντοπίστηκαν νέα είδη βακτηρίων μετά από δάγκωμα αδέσποτης γάτας


Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο είδος βακτηρίων αφού ένας άνδρας δαγκώθηκε πολλές φορές από μια αδέσποτη γάτα. Τα χέρια και οι πήχεις του έγιναν κόκκινα και πρήστηκαν, αλλά ο άνδρας ανάρρωσε πλήρως μετά από μια πενταήμερη θεραπεία με αντιβιοτικά. Στο εργαστήριο, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι είχε μολυνθεί από έναν τύπο βακτηριδίου Globicatella , ένα μικρό μικρόβιο που μοιάζει με το βακτήριο Streptoccocus, το οποίο είναι γνωστό ότι προκαλεί στρεπτικό λαιμό και οστρακιά.

Αφαίρεση εμβρύου από τον εγκέφαλο παιδιού 1 έτους


Οι γιατροί αφαίρεσαν χειρουργικά ένα έμβρυο από τον εγκέφαλο ενός παιδιού ενός έτους, σε μια εξαιρετικά σπάνια ιατρική περίπτωση. Το έμβρυο ήταν το μονοχοριονικό διαμνιακό δίδυμο του παιδιού, που σημαίνει ότι προερχόταν από το ίδιο γονιμοποιημένο ωάριο με το παιδί και είχε επίσης τον ίδιο πλακούντα, αλλά είχε αναπτυχθεί σε ξεχωριστό αμνιακό σάκο. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το ένα έμβρυο τυλίχθηκε από το άλλο και πέθανε ως αποτέλεσμα, αλλά τα υπολείμματά του παρέμειναν στο κεφάλι του παιδιού ακόμα και μετά τη γέννηση.

Η λεπίδα του μαχαιριού «επιπλέει» στην άλλη πλευρά της κοιλιάς του άνδρα


Οι γιατροί έραψαν ένα τραύμα από μαχαίρι στην κοιλιά ενός άνδρα, αλλά παρέμεινε λεπίδα 5,9 ιντσών (15 cm) κολλημένη στην κοιλιά του. Μια μέρα αργότερα η λεπίδα είχε «περιπλανηθεί» στην άλλη πλευρά του σώματος του άνδρα, αλλά ως εκ θαύματος, το έκανε χωρίς να καταστρέψει κανένα από τα γύρω του όργανα.

Το παράσιτο πύθωνα εισέβαλε στον εγκέφαλο γυναίκας

Μια γυναίκα στην Αυστραλία μολύνθηκε από ένα παρασιτικό σκουλήκι που ονομάζεται Ophidascaris robertsi, το οποίο ζει κανονικά σε πύθωνες και δεν ήταν ποτέ γνωστό ότι μολύνει ανθρώπους στο παρελθόν. Οι γιατροί έβγαλαν από τον εγκέφαλό της το κόκκινο σκουλήκι μήκους 3,15 ιντσών (8 εκατοστών), το οποίο ήταν ακόμα ζωντανό και έτρεχε. Πιστεύεται ότι η γυναίκα κατανάλωσε κατά λάθος αυγά O. robertsi είτε από την άμεση κατανάλωση μολυσμένων φυλλωδών λαχανικών είτε έμμεσα μέσω των λερωμένων χεριών της ή του εξοπλισμού της κουζίνας.

Η εξαγωγή δοντιών που προκάλεσε αιμορραγία στον εγκέφαλο ανθρώπου


Το ταξίδι ενός άνδρα στον οδοντίατρο έπρεπε να ακολουθηθεί από μια επίσκεψη στο τμήμα επειγόντων περιστατικών αφού μια εξαγωγή δοντιού προκάλεσε έμμεσα αιμορραγία στον εγκέφαλό του. Οι γιατροί θεωρούν ότι η αιμορραγία προκλήθηκε από μια ξαφνική αύξηση της αρτηριακής πίεσης μετά την επέμβαση του άνδρα. Επιπλέον, ο ασθενής είχε μια αδιάγνωστη γενετική πάθηση που μειώνει τη ροή του αίματος μέσα στον εγκέφαλο, που μπορεί να ήταν ένας ακόμα επιβαρυντικός παράγοντας.

Επώδυνο εξάνθημα από την κατανάλωση κακοψημένων μανιταριών

Ένας άνδρας εμφάνισε ένα επώδυνο, κνησμώδες εξάνθημα σε όλη την πλάτη του αφού έφαγε μανιτάρια shiitake. Το εξάνθημα, το οποίο φαινόταν ραβδωτό και κόκκινο σαν να τον είχαν χτυπήσει, προκλήθηκε από μια υπερβολική φλεγμονώδη αντίδραση σε έναν υδατάνθρακα που ονομάζεται lentinan. Οι υδατάνθρακες συνήθως διασπώνται σε υψηλές θερμοκρασίες κατά το μαγείρεμα, αλλά τα ωμά και κακοψημένα μανιτάρια shiitake περιέχουν αρκετά για να πυροδοτήσουν μια αντίδραση.

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί