Οι 4 βασικοί λόγοι που αποτυγχάνουν οι δίαιτες

Οι μόδες για δίαιτες έρχονται και φεύγουν γρήγορα, αλλά το 95% όλων των δίαιτων αποτυγχάνουν, αλλά όλοι προσπαθούμε να είμαστε στο 5% των νικητών.


Οι 4 λόγοι που οι δίαιτες αποτυγχάνουν


Μη βιωσιμότητα
Μη ρεαλιστικές προσδοκίες
Απόδοση πάνω από ομορφιά
Έλλειψη εξατομίκευσης


Μη βιωσιμότητα


Πολλές δίαιτες είναι πολύ περιοριστικές, εξαλείφοντας ορισμένες ομάδες τροφίμων ή μειώνοντας σημαντικά την πρόσληψη θερμίδων. Αυτοί οι ακραίοι περιορισμοί μπορεί να είναι δύσκολο να διατηρηθούν μακροπρόθεσμα. Μπορούν να οδηγήσουν σε αισθήματα στέρησης, και, τελικά, μεγαλύτερη πιθανότητα εγκατάλειψης της δίαιτας.

Μια δίαιτα δεν είναι κάτι που κάνεις για δύο εβδομάδες για να χάσεις βάρος για μια ειδική εκδήλωση. Μια δίαιτα είναι αυτό που αναπτύσσετε για να υποστηρίξετε τις διατροφικές ανάγκες του σώματός σας, ώστε να μπορεί να σας υποστηρίξει σε όλα όσα θα θέλατε να πετύχετε στη ζωή σας. Όταν αναπτύσσετε μια δίαιτα, πραγματικά σκεφτείτε εάν είναι κάτι που μπορείτε να διατηρήσετε εύλογα σε μακροπρόθεσμη βάση.

Μη ρεαλιστικές προσδοκίες


Πολλές δίαιτες υπόσχονται γρήγορα και εντυπωσιακά αποτελέσματα. Αλλά όταν τα αναμενόμενα αποτελέσματα δεν επιτυγχάνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα, τότε τα άτομα μπορεί να νιώσουν αποθαρρυνμένα και να εγκαταλείψουν τη δίαιτα. Δυστυχώς, ορισμένες φορές, οι άνθρωποι που έχουν δοκιμάσει 1000 διαφορετικές δίαιτες και δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν ή να διατηρήσουν τις μη ρεαλιστικές προσδοκίες, θέλουν να σταματήσουν να φροντίζουν τον εαυτό τους εντελώς. Αυτό δεν είναι καλό για τη μακροζωία αλλά και την ποιότητα ζωής.

Απόδοση πάνω από ομορφιά


Το σώμα σας δεν φτιάχτηκε για ομορφιά, φτιάχτηκε για απόδοση. Οι πολιτιστικές και κοινωνικές επιρροές μας οδηγούν να δημιουργήσουμε μη βιώσιμες δίαιτες και να έχουμε μη ρεαλιστικές προσδοκίες. Με βάση το συγκεκριμένο υπόβαθρό σας, αυτές οι πολιτιστικές επιρροές μπορεί να διαφέρουν ελαφρώς. Σε ορισμένους πολιτισμούς θέλετε να είστε όσο πιο αδύνατοι γίνεται. Σε άλλους πολιτισμούς, ίσως ο στόχος είναι να είναι πιο παχύς σε όλα τα «σωστά σημεία»…

Όταν εστιάζετε στο να είστε όποια και αν είναι η τρέχουσα τάση ομορφιάς, μπορείτε να χάσετε το γεγονός ότι το σώμα σας επικεντρώνεται στο να σας κρατήσει ζωντανούς και να λειτουργήσετε με όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο. Πολλές μοντέρνες δίαιτες ενθαρρύνουν ακραίες διατροφικές συνήθειες. Και το σώμα σας πρόκειται να ανταποκριθεί μόνο με τον τρόπο που είναι σχεδιασμένο να το κάνει. Ένας τρόπος με τον οποίο το σώμα σας ανταποκρίνεται είναι μέσω της μεταβολικής προσαρμογής: όταν η πρόσληψη θερμίδων μειώνεται σημαντικά για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, το σώμα προσαρμόζεται μειώνοντας τον μεταβολικό ρυθμό του. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα γίνεται πιο αποτελεσματικό στην εξοικονόμηση ενέργειας, καθιστώντας πιο δύσκολο τη συνέχιση της απώλειας βάρους ή τη διατήρηση της απώλειας βάρους με την πάροδο του χρόνου. Μια άλλη παρενέργεια μπορεί να είναι το επίφοβο πλατό απώλειας βάρους. Καθώς το σώμα προσαρμόζεται σε χαμηλότερη πρόσληψη θερμίδων, η απώλεια βάρους μπορεί αρχικά να συμβεί αλλά τελικά να μειωθεί και να γίνει επίπεδη. Αυτό μπορεί να είναι απογοητευτικό και αποθαρρυντικό, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της τήρησης της δίαιτας. Έτσι εύκολα μπορεί να γίνει κατανοητό ότι αυτή η προσέγγιση που δεν ταιριάζει σε κανέναν δεν θα λειτουργήσει.

Έλλειψη εξατομίκευσης


Τώρα για τον τελευταίο λόγο που οι δίαιτες αποτυγχάνουν: έλλειψη εξατομίκευσης. Οι δίαιτες συχνά ακολουθούν μια προσέγγιση που ταιριάζει σε όλους, αγνοώντας τις ατομικές διαφορές στον μεταβολισμό, τη γενετική, τον τρόπο ζωής αλλά και τις προτιμήσεις. Οι διατροφικές ανάγκες και οι ανταποκρίσεις κάθε ατόμου σε διαφορετικές διατροφικές προσεγγίσεις ποικίλλουν, καθιστώντας τις εξατομικευμένες και ευέλικτες προσεγγίσεις πιο αποτελεσματικές.

(με πληροφορίες από enikos. gr / photo: freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί