Ο σούπερ καρπός που είναι διαδεδομένος από την αρχαιότητα και προστατεύει την καρδιά σας

Ο καρπός αυτός περιέχει περισσότερα από 190 θρεπτικά συστατικά τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και ορισμένων μορφών καρκίνου. Παράλληλα μελέτες έδειξαν ότι βοηθά στην κυκλοφορία του αίματος, ενώ το έλαιό του ενισχύει την ελαστικότητα του δέρματος και ελαττώνει τα σημάδια της γήρανσης.


Ο καρπός αυτός δεν είναι άλλος από το ιπποφαές. Πρόκειται για έναν θάμνο με αγκαθωτά κλαδιά, λεπτεπίλεπτα φύλλα και φωτεινά πορτοκαλοκίτρινα μούρα. Αναπτύσσεται σε δύσβατες παράκτιες περιοχές ή σε ξηρότερες υποαλπικές τοποθεσίες. Ευδοκιμεί στη βόρεια και κεντρική Ευρώπη, την περιοχή του Καυκάσου και τη δυτική Ασία, και έχει μακρά ιστορία χρήσης για τα μούρα και το σπορέλαιό του.


Τα μούρα του ιπποφαούς είναι πλούσια σε βιταμίνες, καροτενοειδή (φυτικές χρωστικές ουσίες) και λιπαρά οξέα, ενώ οι σπόροι προσφέρουν ένα πλούσιο έλαιο με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα. Τόσο ο πολτός των καρπών όσο και ο σπόρος δίνουν ένα θρεπτικό έλαιο.

Τα οφέλη του ιπποφαούς για την υγεία:
Προστατεύει την καρδιά
Υποστηρίζει τις θεραπείες κατά του καρκίνου
Βελτιώνει την υγεία του δέρματος
Προλαμβάνει ασθένειες

 1. Προστατεύει την καρδιά
  Το ιπποφαές είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν ισχυρή επίδραση στο καρδιαγγειακό σας σύστημα. Το παλμιτολεϊκό οξύ είναι ένα ωμέγα-7 λιπαρό οξύ που σπάνια συναντάται σε φυτικές τροφικές πηγές, αλλά το έλαιο ιπποφαούς είναι μία από τις μοναδικές φυτικές πηγές αυτού του ακόρεστου λιπαρού οξέος.

Το παλμιτολεϊκό οξύ, μαζί με άλλα λιπαρά οξέα, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης, στη μείωση της φλεγμονής και στη βελτίωση της συνολικής λειτουργίας της καρδιάς.

 1. Υποστηρίζει τις θεραπείες κατά του καρκίνου
  Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι αρκετά φλαβονοειδή στο ιπποφαές, ιδιαίτερα η κερκετίνη, η καμφερόλη και η ισοραμνετίνη, δημιουργούν κυτταροτοξικές αντιδράσεις με τα καρκινικά κύτταρα και βοηθούν να σταματήσουν τον πολλαπλασιασμό τους.
 2. Βελτιώνει την υγεία του δέρματος
  Το ιπποφαές χρησιμοποιείται ευρέως σε προϊόντα για το δέρμα και τα μαλλιά λόγω της πλούσιας σειράς βιταμινών και λιπαρών οξέων που περιέχει. Εκτός από τις βιταμίνες C, A και E, το έλαιο είναι πλούσιο σε γ-λινολενικό οξύ, ένα ωμέγα-6 λιπαρό οξύ που βοηθά σημαντικά στην κυκλοφορία του αίματος και μειώνει τα σημάδια γήρανσης.

Το έλαιο ιπποφαούς περιέχει επίσης φυτικές στερόλες, όπως η β-σιτοστερόλη και η καμπεστερόλη, που προσθέτουν ενυδάτωση, λειαίνουν την υφή του δέρματος και ενισχύουν την ελαστικότητα του δέρματος.

 1. Προλαμβάνει ασθένειες
  Το ιπποφαές περιέχει αντιοξειδωτικά τα οποία βοηθούν στην προστασία των κυττάρων σας από τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Αυτή η βλάβη μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ασθένειες όπως είναι ο καρκίνος, το εγκεφαλικό επεισόδιο και οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Η κατανάλωση αντιοξειδωτικών μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών ασθενειών.

(Με πληροφορίες από oloygeia. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί