Ο κίνδυνος που κρύβουν τα κεριά και δεν γνωρίζουν πολλοί

Μπορεί όταν, για παράδειγμα, γίνεται διακοπή ρεύματος, ένα κερί να δίνει προσωρινή λύση, ωστόσο υπάρχει κίνδυνος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση των «New York Times», το πρόβλημα αρχίζει όταν το κερί καίγεται, γιατί είναι κατασκευασμένο από υδρογόνο και άνθρακα, και έτσι συνδυάζεται με τον οξυγόνο στην ατμόσφαιρα και μετατρέπεται σε διοξείδιο του άνθρακα και υδρατμούς.

Μάλιστα, το μεγαλύτερο μέρος της ύλης ενός κεριού καταλήγει να είναι αυτά τα δύο αέρια, αφού καεί.

Όπως σημείωσε ο Αμερικανός φυσικός, Ράνταλ Μονρόε, η ποσότητα κάθε αερίου που παράγεται από ένα κερί είναι μικρή και είναι συγκρίσιμη ακόμα και με αυτή που θα μπορούσε να αναπνέει ένα άλλο άτομο στο ίδιο δωμάτιο.

Η Ανέτα Βιερτσμπίτσκα, επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Λουντ που μελετά την ατμοσφαιρική ρύπανση εσωτερικού αέρα και έχει πραγματοποιήσει αρκετά πειράματα για τη μέτρηση των εκπομπών σωματιδίων από τις φλόγες των κεριών, δήλωσε: «Τα κεριά, στα σπίτια μη καπνιζόντων, είναι μια από τις πιο ισχυρές πηγές σωματιδίων στο εσωτερικό, και έπεται η κουζίνα».

Ωστόσο, επισημαίνεται πως η συνεχής έκθεση σε αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα, αν και για τους ανθρώπους που καίνε κεριά περιστασιακά, ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι πιθανώς μεγαλύτερη ανησυχία από την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Παρ’ όλα αυτά, καθώς ο αέρας στο δωμάτιο εναλλάσσεται με τον εξωτερικό, τα μόρια από το κερί θα διαφύγουν από το δωμάτιο και θα αρχίσουν να διασκορπίζονται στην ατμόσφαιρα και έτσι, ύστερα έναν χρόνο, τα άτομα του κεριού θα έχουν διασκορπιστεί σε όλο τον κόσμο.

Η αλήθεια είναι ότι εάν καίτε πολλά κεριά σε καθημερινή βάση, θα ήταν καλή ιδέα να λάβετε μέτρα για να ελαχιστοποιήσετε την έκθεση σε αερομεταφερόμενα σωματίδια.

Σύμφωνα με την Ανέτα Βιερτσμπίτσκα, θα μπορούσατε να βεβαιωθείτε ότι ο χώρος αερίζεται καλά και να χρησιμοποιείτε καθαρά λευκά κεριά χωρίς πάρα πολλά πρόσθετα ή συστατικά, καθώς όλα τα συστατικά του κεριού καταλήγουν στον αέρα.
Ακόμα, η επιστήμονας αναφέρει ότι πρέπει να προσέχετε και τα ηλεκτρονικά κεριά, που έχουν εξελιχθεί πολύ.

(sputniknews)

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.