Ο καρδιακός ρυθμός μπορεί να προβλέψει τις πιθανότητες να γίνει κάποιος εγκληματίας, ισχυρίζεται μελέτη

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2015 αποκάλυψε μια περίεργη σχέση μεταξύ των ποσοστών εγκληματικότητας και ακούσιων τραυματισμών στους άνδρες και του χαμηλού καρδιακού ρυθμού ηρεμίας.

Τώρα μια παρόμοια μελέτη για τις γυναίκες έχει αποκαλύψει σχεδόν την ίδια σχέση, υπενθυμίζοντάς μας ότι η ανάληψη κινδύνου δεν περιορίζεται σε κανένα φύλο.

Ερευνητές από τις ΗΠΑ, τη Σουηδία και τη Φινλανδία παρακολούθησαν τα ποινικά μητρώα 12.499 γυναικών για έως και 40 χρόνια και διαπίστωσαν ότι εκείνες με χαμηλό καρδιακό ρυθμό ηρεμίας είχαν ελαφρώς περισσότερες πιθανότητες να καταδικαστούν για ένα μη βίαιο έγκλημα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτό δεν σημαίνει ότι οι γυναίκες με χαμηλούς καρδιακούς παλμούς πιθανότατα θα γίνουν εγκληματίες.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι αυτές οι γυναίκες είχαν την τάση να βιώνουν περισσότερους ακούσιους τραυματισμούς. Προτείνεται ότι η χαμηλότερη δραστηριότητα στο αυτόνομο νευρικό σύστημα , το οποίο ρυθμίζει τις αυτόματες σωματικές λειτουργίες όπως ο καρδιακός ρυθμός, μπορεί να κάνει τους ανθρώπους πιο πιθανό να αναζητήσουν τον ενθουσιασμό και να αναλάβουν κινδύνους.

«Η χαμηλότερη αυτόνομη διέγερση είναι ένας πολύ γνωστός συσχετισμός εγκληματικών αδικημάτων και άλλων συμπεριφορών ανάληψης κινδύνου στους άνδρες, αλλά λίγες μελέτες έχουν διερευνήσει αυτή τη συσχέτιση στις γυναίκες», γράφουν στη δημοσιευμένη εργασία τους η ποινικολόγος Sofi Oskarsson από το Πανεπιστήμιο Orebro στη Σουηδία και οι συνεργάτες της .

«Τα αναφερόμενα ευρήματα έχουν πιθανές επιπτώσεις στην πρόβλεψη μελλοντικού γυναικείου εγκλήματος».

Η πρόληψη του εγκλήματος συχνά περιλαμβάνει την εξέταση των κοινωνικών παραγόντων μαζί με την προσωπικότητα των ανθρώπων και σπάνια την εξέταση βιολογικών παραγόντων, όπως η λειτουργία του νευρικού μας συστήματος. Αλλά ο Oskarsson και η ομάδα ήθελαν να δουν αν υπάρχει σχέση μεταξύ των καρδιακών παλμών των γυναικών και της συμπεριφοράς τους.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 12.499 Σουηδές που εντάχθηκαν στο στρατό όταν ήταν περίπου 18 ετών, όπου οι φυσικές εξετάσεις κατέγραφαν τους καρδιακούς παλμούς και την αρτηριακή τους πίεση. Στη συνέχεια, παρακολουθούσαν τυχόν ποινικές καταδίκες ή ακούσια τραύματα που είχαν αυτές οι γυναίκες για έως και 40 χρόνια.

Βρήκαν ότι οι γυναίκες με τους χαμηλότερους καρδιακούς παλμούς σε ηρεμία – κάτω από 69 παλμούς ανά λεπτό (BPM) – είχαν 35% περισσότερες πιθανότητες να καταδικαστούν για έγκλημα σε σύγκριση με εκείνες με καρδιακούς παλμούς πάνω από 83 BPM.

Υπήρχε επίσης μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ του καρδιακού παλμού κάτω από 69 BPM και της υψηλότερης καταδίκης για μη βίαια εγκλήματα, σε σύγκριση με εκείνους με καρδιακό ρυθμό πάνω από 83 BPM. Αυτός ο σύνδεσμος δεν ίσχυε όταν λαμβάνονταν υπόψη μόνο τα βίαια εγκλήματα.

Μια ανάλυση της συστολικής αρτηριακής πίεσης (SBP) και των ποινικών καταδίκων βρήκε ότι όσοι είχαν τη χαμηλότερη SBP ( 113 mmHg ή χαμηλότερη) είχαν 26% αυξημένο κίνδυνο οποιουδήποτε εγκλήματος σε σύγκριση με εκείνους με την υψηλότερη SBP (134 mmHg ή υψηλότερη). Σε άλλα εύρη μεταξύ αυτών των δύο άκρων, υπήρχαν λίγες σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ υψηλότερου ή χαμηλότερου SBP και εγκληματικότητας.

Ο χαμηλότερος καρδιακός ρυθμός συνδέθηκε επίσης με υψηλότερο κίνδυνο θεραπείας ή θανάτου ως αποτέλεσμα «ακούσιου τραυματισμού», που απέκλειε πράγματα όπως ο αυτοτραυματισμός ή τα τροχαία ατυχήματα.

«Το εύρημα μας ότι ο χαμηλότερος καρδιακός ρυθμός ηρεμίας συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο ακούσιων τραυματισμών μεταξύ των στρατευσίμων είναι αξιοσημείωτη», γράφει η ομάδα , «υπό το φως προηγούμενων ενδείξεων ότι ο χαμηλότερος καρδιακός ρυθμός ηρεμίας σχετίζεται επίσης με την τάση για ακραία αθλήματα. , όπως το αλεξίπτωτο, και με επικίνδυνες δουλειές όπως η εξουδετέρωση βομβών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί κατά την ερμηνεία αυτών των ευρημάτων, καθώς οι γυναίκες εθελόντριες στρατιωτικοί μπορεί να μην αντιπροσωπεύουν με ακρίβεια τον γενικό πληθυσμό.

Σε μια ξεχωριστή ανάλυση, ο Oskarsson και οι συνεργάτες του συνέκριναν τα ποσοστά εγκληματικότητας και ακούσιων τραυματισμών στο δείγμα των στρατευσίμων με ένα δείγμα 1.714.152 μη στρατεύσιμων γυναικών (αυτές που δεν προσφέρθηκαν εθελοντικά για στρατιωτική θητεία). Οι γυναίκες στρατιωτικές ήταν πιο επιρρεπείς σε ατυχήματα, ενώ αντίθετα είχαν χαμηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας συνολικά από την ομάδα των μη στρατευμένων.

Εάν περαιτέρω και ευρύτερες μελέτες επιβεβαιώσουν αυτά τα ευρήματα, θα μπορούσε να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τους βιολογικούς παράγοντες που επηρεάζουν τα άτομα που διαπράττουν εγκλήματα, ώστε να μπορέσουμε να αναπτύξουμε καλύτερες τακτικές για να καλύψουμε τις ανάγκες τους και ίσως να τους αποθαρρύνουμε από το να καταφεύγουν σε αντικοινωνικές συμπεριφορές.

“Ενώ αυτά τα αποτελέσματα δικαιολογούν αναπαραγωγή, τα ευρήματα δείχνουν ότι η μειωμένη αυτόνομη διέγερση, όπως καταδεικνύεται από τον χαμηλότερο καρδιακό ρυθμό ηρεμίας, μπορεί να έχει τη δυνατότητα να χρησιμεύσει ως προγνωστικός παράγοντας εγκληματικής παράβασης”, γράφουν οι συγγραφείς , “όχι μόνο στους άνδρες όπως προτείνεται από προηγούμενες μελέτες, αλλά και σε γυναίκες».

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο PLOS ONE / photo: freepik

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί