• Αρχική
  • Άρθρα
  • Καφές: Πως να απολαμβάνετε αυτήν την καθημερινή σας συνήθεια με τον πιο υγιή τρόπο

Καφές: Πως να απολαμβάνετε αυτήν την καθημερινή σας συνήθεια με τον πιο υγιή τρόπο

Ο καφές είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα σε όλο τον κόσμο.

Πολλοί ειδικοί πιστεύουν μάλιστα ότι κάνει καλό στην υγεία.

Για μερικούς ανθρώπους, είναι η μεγαλύτερη πηγή αντιοξειδωτικών στη διατροφή, ξεπερνώντας τα φρούτα και τα λαχανικά μαζί.

Δείτε μερικές συμβουλές για να απολαμβάνετε τον καφέ σας με πιο υγιεινό τρόπο, σύμφωνα με το healthline:

1.Όχι καφεΐνη μετά τις 14:00

Ο καφές είναι μια από τις πλουσιότερες φυσικές πηγές καφεΐνης στη διατροφή. Η καφεΐνη είναι ένα διεγερτικό, που είναι ένας από τους κύριους λόγους που ο καφές είναι τόσο δημοφιλής. Η καφεΐνη μας δίνει ώθηση ενέργειας και μας βοηθάει να παραμείνουμε ξύπνιοι όταν νιώθουμε κουρασμένοι. Αλλά αν πίνετε καφέ μετά το μεσημέρι, αυτό μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο σας και ο κακός ύπνος μπορεί να προκαλέσει πολλά άλλα προβλήματα.

Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντικό να μην πίνετε καφέ αργά την ημέρα. Αν ωστόσο θέλετε να καταναλώσετε καφέ μετά τις 14:00 καλό είναι να δοκιμάσετε χωρίς καφεΐνη.

2.Μην βάζετε ζάχαρη στον καφέ σας

Παρόλο που ο καφές από μόνος του κάνει καλό στην υγεία, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να τον κάνετε «ανθυγιεινό». Ο πιο εύκολος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να βάζετε ένα σωρό ζάχαρη, η οποία είναι αναμφισβήτητα το χειρότερο συστατικό στη σύγχρονη διατροφή.

Η ζάχαρη, κυρίως λόγω της υψηλής ποσότητας φρουκτόζης, μπορεί να συμβάλλει αρνητικά σε πολλές σοβαρές καταστάσεις, όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης. Εάν δεν μπορείτε να φανταστείτε τη ζωή σας χωρίς γλυκαντικό στον καφέ σας, χρησιμοποιήστε στέβια (stevia).

3.Επιλέξτε καλής ποιότητας καφέ, κατά προτίμηση βιολογικής καλλιέργειας

Η ποιότητα του καφέ μπορεί να ποικίλει σημαντικά ανάλογα με τη μέθοδο επεξεργασίας και τον τρόπο καλλιέργειας των κόκκων καφέ.

Οι κόκκοι καφέ τείνουν να ψεκάζονται σε μεγάλο βαθμό με φυτοφάρμακα, ζιζανιοκτόνα και διάφορες τοξίνες, που ποτέ δεν προορίζονταν για κατανάλωση από τον άνθρωπο. Για τον λόγο αυτό, να επιλέγετε καφέ βιολογικής καλλιέργειας, όποτε είναι δυνατόν.

4.Μην πίνετε μεγάλες ποσότητες καφέ

Ενώ μια μέτρια πρόσληψη καφέ κάνει καλό στην υγεία, η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας μπορεί να μειώσει τα συνολικά οφέλη. Σε γενικές γραμμές, η Health Canada συνιστά να μην υπερβαίνει τα δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα.

5.Προσθέστε λίγη κανέλα στον καφέ σας

Η κανέλα είναι ένα νόστιμο μπαχαρικό που ταιριάζει ιδιαίτερα καλά με την γεύση του καφέ. Μελέτες δείχνουν ότι η κανέλα μπορεί να μειώσει το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα, την χοληστερόλη και τριγλυκερίδια σε διαβητικούς.

6.Αποφύγετε το χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γάλα

Το χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γάλα τείνει να είναι πολύ επεξεργασμένο και μπορεί να περιέχει «κακά» συστατικά. Μελέτες δείχνουν ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο παχυσαρκίας.

7.Προσθέστε λίγο κακάο στον καφέ σας

Το κακάο είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά και συνδέεται με πολλά οφέλη για την υγεία, όπως τον μειωμένο κίνδυνο καρδιακής νόσου. Αν θέλετε λίγη έξτρα γεύση στον καφέ σας, δοκιμάστε να προσθέσετε μια μικρή δόση από βιολογικής καλλιέργειας άγλυκο κακάο.

8.Προτιμήστε τον καφέ απόσταξης χρησιμοποιώντας ένα χάρτινο φίλτρο

Ο καφές που προμηθεύεστε μπορεί να περιέχει επιβλαβείς ουσίες γνωστές ως διτερπένια, οι οποίες μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Για να απαλλαγείτε από αυτές απλά χρησιμοποιήστε ένα χάρτινο φίλτρο.

Ο φρέσκος καφές απόσταξης με χάρτινο φίλτρο αφαιρεί αποτελεσματικά όλα τα διτερπένια, αλλά αφήνει την καφεΐνη και τις ευεργετικές αντιοξειδωτικές ουσίες να φτάσουν στον φλιτζάνι σας.

(tvxs – φωτο:pexels)