Επικίνδυνες γενετικές αλλαγές μπορεί να δημιουργήσει το λάδι σόγιας

Το λάδι σόγιας όχι μόνο οδηγεί στην παχυσαρκία και το διαβήτη, αλλά θα μπορούσε να προκαλέσει και νευρολογικές διαταραχές, όπως αυτισμό, Αλτσχάιμερ, άγχος και κατάθλιψη

Συγκεκριμένα, η έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση, Endocrinology, από το πανεπιστημίο University of California Riverside, μελέτησε ποντίκια σε διαφορετικές δίαιτες υψηλές σε λιπαρά: λάδι σόγιας, λάδι σόγιας με χαμηλή περιεκτικότητα σε λινελαϊκό οξύ και λάδι καρύδας.

Οι προηγούμενες έρευνες, κατέληξαν ότι το λάδι σόγιας μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία και ανθεκτικότητα στην ινσουλίνη.

Σ’ αυτή την έρευνα, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι και στον υποθάλαμο, λαμβάνουν χώρα μια σειρά σημαντικές διεργασίες.

Στα ποντίκια που τράφηκαν με λάδι σόγιας, περί τα 100 γονίδια δεν λειτουργούσαν, μεταξύ των οποίων και το γονίδιο που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή της ορμόνη του έρωτα, της οξυτοκίνης.

Πέρα από τις συνέπειες στο μεταβολισμό, η κατανάλωση λαδιού σόγιας ίσως επηρεάζει και τη σωστή εγκεφαλική λειτουργία, κι ασθένειες όπως ο αυτισμός ή η νόσος του Parkinson.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχουμε πάντοτε κατά νου ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι το έλαιο σόγιας προκαλεί αυτές τις ασθένειες.

Η ερευνητική ομάδα δεν έχει ακόμη καθορίσει τις ουσίες στο λάδι σόγιας που είναι υπεύθυνες για τις αλλαγές στον υποθάλαμο, όμως έχουν αποκλείσει δύο: το λινελαϊκό οξύ και τη στιγμαστερόλη, παρόμοιας δομής χημική ουσία με αυτή της χοληστερόλης.

Όπως ανέφερε ένας από τους ερευνητές: «Το δόγμα είναι ότι τα κορεσμένα λιπαρά δεν κάνουν καλό και τα ακόρεστα κάνουν. Το λάδι σόγιας είναι ένα πολυακόρεστο λιπαρό, αλλά η αντίληψη ότι κάνει καλό στην υγεία, απλά, δεν έχει αποδειχθεί».

photo unsplash

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί