8 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τις διατροφικές διαταραχές

Οι νοσούντες ίσως και να φαίνονται υγιείς Πολλοί άνθρωποι μπορεί να φαντάζονται ότι ένα άτομο με διατροφική διαταραχή θα είναι «πετσί και κόκκαλο» ή αρκετά ευτραφής Η Δρ. Dina Hirsch, ψυχολόγος στο Κέντρο για τη διαχείριση βάρους του Syosset Hospital στο Long Island της Νέας Υόρκης, λέει ότι είναι σημαντικό για τους γιατρούς να το […]

Οι νοσούντες ίσως και να φαίνονται υγιείς
Πολλοί άνθρωποι μπορεί να φαντάζονται ότι ένα άτομο με διατροφική διαταραχή θα είναι «πετσί και κόκκαλο» ή αρκετά ευτραφής

Η Δρ. Dina Hirsch, ψυχολόγος στο Κέντρο για τη διαχείριση βάρους του Syosset Hospital στο Long Island της Νέας Υόρκης, λέει ότι είναι σημαντικό για τους γιατρούς να το καταλάβουν αυτό.

«Οι ασθενείς που έχουν φυσιολογικό βάρος αλλά πάσχουν από διατροφικές διαταραχές, όπως η άτυπη ανορεξία ή η νευρική βουλιμία, συχνά επικροτούνται για την απώλεια βάρους τους χωρίς όμως να έχουν αναφέρει πώς έχασαν τα κιλά», είπε.

Οι οικογένειες δεν φταίνε
Το έγγραφο της Ακαδημίας Διατροφικών Διαταραχών επισημαίνει ότι οι οικογένειες μπορούν να αποτελέσουν πηγή δύναμης για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν διαταραχές της διατροφής.

Σύμφωνα με τη Δρ. Shawna Newman, διευθύντρια ψυχιατρικής παιδικής και εφηβικής ψυχιατρικής στο νοσοκομείο Lenox Hill στη Νέα Υόρκη, τα μέλη της οικογένειας μπορεί να αισθάνονται καταβεβλημένα όταν ένας αγαπημένος αντιμετωπίζει μια διατροφική διαταραχή.

Ωστόσο, ενώ η οικογένεια μπορεί να προκαλέσει άγχος στον νοσούντα, μπορεί επίσης να συμβάλει αποτελεσματικά στον εντοπισμό προβλημάτων, βοηθώντας τους γιατρούς να κατευθυνθούν προς τη σωστή λύση.

Η διατροφική διαταραχή είναι μια κρίση για την υγεία
Για ορισμένους, μια διατροφική διαταραχή μπορεί να φαίνεται σαν ένα μικρό εμπόδιο, το οποίο είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί.

Αλλά επειδή αυτές οι διαταραχές επηρεάζουν την ψυχική υγεία ενός ατόμου, δεν είναι τόσο απλό.

Ο Δρ. S. Bryn Austin, πρόεδρος της Ακαδημίας Διατροφικών Διαταραχών, δήλωσε σε ανακοίνωσή του ότι η ανταλλαγή μηνυμάτων στην ποπ κουλτούρα και στην κοινωνία γενικά μπορεί συχνά να προκαλέσει μια διατροφική διαταραχή η οποία είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

“Επιπλέον, οι διακρίσεις στην υγειονομική περίθαλψη ανάμεσα σε ανθρώπους με διαφορετικό βάρος έχουν άμεσες και μερικές φορές καταστροφικές επιπτώσεις στην υγεία, ανεξάρτητα από το αν αυτό το άτομο πιστεύει ή όχι τις διακρίσεις που το στιγματίζουν”, ανέφερε.

Οι διατροφικές διαταραχές δεν είναι επιλογή
Μια διατροφική διαταραχή μπορεί να ξεκινήσει από την επιθυμία κάποιων ανθρώπων να χάσουν γρήγορα υπερβολικά πολλά κιλά.

Ωστόσο, όταν η διατροφική διαταραχή εμφανιστεί, παύει πλέον η απώλεια βάρους να αποτελεί επιλογή.

«Για έναν άνθρωπο με διατροφική διαταραχή είναι πολύ δύσκολο να φάει, και το φαγητό είναι απαραίτητο για να ζήσει», δήλωσε η Newman.

Η Newman είπε ότι όταν ένα άτομο έχει βρεθεί σε ένα σημείο όπου ο εγκέφαλός του είναι πραγματικά είναι πλέον ρυθμισμένος να σκέφτεται διαφορετικά για το πώς φαίνεται, τότε μιλάμε για διαταραχή παρόμοια με το ψυχολογικό τραύμα.

Οι διατροφικές διαταραχές μπορούν να επηρεάσουν τον οποιοδήποτε
«Οι διατροφικές διαταραχές έχουν πολλές όψεις. Ο τύπος περιορισμού των θερμίδων, κατά τον οποίο οι άνθρωποι περιορίζουν σοβαρά την πρόσληψή τους είναι πολύ συνηθισμένος στα έφηβες. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι και τα αγόρια μπορούν να προσβληθούν», δήλωσε η Newman.

Η άποψη ότι οι νέες γυναίκες είναι η ομάδα υψηλού κινδύνου για την ανάπτυξη διατροφικών διαταραχών βασίζεται σε απτά στοιχεία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνδρες – ή οποιαδήποτε άλλη δημογραφική ομάδα δεν κινδυνεύουν.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, περίπου το 2% των ανδρών θα αντιμετωπίσει μια διατροφική διαταραχή σε κάποιο σημείο της ζωής του.

Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος αυτοκτονίας
Η Ακαδημία Διατροφικών Διαταραχών μας πληροφορεί ότι το ποσοστό θνησιμότητας λόγω διατροφικών διαταραχών έρχεται μετά τη χρήση οπιοειδών, όταν πρόκειται για ψυχιατρικές ασθένειες.

Σύμφωνα με μια μελέτη σε 1.436 άτομα με διατροφικές διαταραχές, το σχεδόν 12% είχαν επιχειρήσει να αυτοκτονήσουν σε κάποιο σημείο ενώ το 43% είχαν ιστορικό αυτοκτονικού ιδεασμού.

Τα γονίδια και το περιβάλλον παίζουν κάποιο ρόλο
Διάφορα σημεία αναφοράς, όπως ο δείκτης μάζας σώματος, μας δίνουν μια γενική ιδέα για το τι πρέπει να κάνουμε για να είμαστε υγιείς.

Αλλά οι κοινωνικοί και φυσιολογικοί καθοριστικοί παράγοντες της υγείας είναι δύσκολο να καταγραφούν.

«Οι άνθρωποι έχουν διαφορετική γενετική. Η βιολογία δεν είναι μόνο αυτό που καταναλώνετε, αλλά και τα γενετικά σας χαρακτηριστικά».

«Το βάρος επηρεάζεται πολύ από τη γενετική, αλλά μπορεί επίσης να επηρεαστεί από πολιτιστικούς παράγοντες, καθώς οι διατροφές είναι διαφορετικές σε διαφορετικούς πολιτισμούς και δεν έχουν όλοι οι λαοί πρόσβαση σε ποικιλία τροφίμων», εξήγησε.

Τα γονίδια καθαυτά δεν μπορούν να την προβλέψουν
Ενώ η επιρροή της γενετικής στην υγεία και τις διατροφικές διαταραχές δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, τα γονίδια δεν μπορούν να προβλέψουν τα κιλά ενός ανθρώπου.

Οι διατροφικές διαταραχές μπορούν να προκληθούν από την αντίληψη ενός ατόμου για το πώς πρέπει να φαίνεται το σώμα του – η οποία συχνά επηρεάζεται από εικόνες στα κοινωνικά μέσα ή την τηλεόραση.

Μερικές φορές τα πράγματα μπορούν να επιδεινωθούν από προκαταλήψεις μεταξύ των κοινωνικών ομάδων ή ακόμα και από γιατρούς, δήλωσε ο Hirsch.

«Είναι επιτακτική η ανάγκη να αντιμετωπίσουμε την προκατάληψη βάρους, εκπαιδεύοντας τους γιατρούς αυτές τις αλήθειες – διδάσκοντάς τους ότι οι διατροφικές διαταραχές επηρεάζουν τους ανθρώπους όλων των μορφών και μεγεθών, ότι η θετική εικόνα που έχουμε για το σώμα μας προάγει την υγεία και ότι οι στρατηγικές διατροφικών περιορισμών μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για την ανάπτυξη διατροφικών διαταραχών», είπε.

Από iatronet.gr, ΦΩΤΟ Pexels

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί