Ντεκαφεϊνέ: Τελικά έχει τα ίδια οφέλη με τον κανονικό καφέ; Γιατί να τον προτιμήσετε

Η καφεΐνη επηρεάζει τους ανθρώπους με διαφορετικό τρόπο και δεν την ανέχονται όλοι το ίδιο

Ίσως ανήκετε σε εκείνους που λατρεύουν τη γεύση του καφέ, αλλά δε σας αρέσει προφανώς η νευρικότητα που σας προκαλεί. Επίσης, μπορεί να θέλετε να αντικαταστήσετε τον κανονικό καφέ με ντεκαφεϊνέ για να αποφύγετε τις έντονες διακυμάνσεις στα επίπεδα ενέργειας σας.


Ο καφές έχει πολλά αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία, οπότε αν σκέφτεστε να στραφείτε στην καθημερινή κατανάλωση ντεκαφεϊνέ, ίσως αναρωτιέστε πώς θα επηρεάσει την υγεία σας.

Έχει ο καφές χωρίς καφεΐνη τα ίδια οφέλη για την υγεία με τον κανονικό;
Ο καφές είναι από τα πιο διαδεδομένα ροφήματα στον κόσμο και γι’ αυτό, η επίδρασή του στην υγεία έχει μελετηθεί εκτεταμένα. Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση καφέ σε μέτριες ποσότητες μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων ενώ συνδέεται και με τη μακροζωία.

Όταν συγκρίνουμε τον ντεκαφεϊνέ με τον κανονικό καφέ, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς παρασκευάζεται ο καφές χωρίς καφεΐνη. Ο ντεκαφεϊνέ παρασκευάζεται από κόκκους καφέ από τους οποίους έχει αφαιρεθεί τουλάχιστον το 97% της καφεΐνης. Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι για να γίνει αυτό, αλλά ουσιαστικά οι κόκκοι πλένονται, στεγνώνονται με ατμό και ψήνονται σε θερμοκρασία που εξατμίζει το υγρό που χρησιμοποιείται για την αποκαφεϊνοποίηση του καφέ.

Πώς η καθημερινή κατανάλωση ντεκαφεϊνέ επηρεάζει το σώμα
Είναι γνωστό ότι ο ντεκαφεϊνέ έχει οφέλη για την υγεία, αλλά τι συμβαίνει αν τον πίνετε κάθε μέρα; Παρακάτω θα βρείτε 5 τρόπους με τους οποίους μπορεί να επηρεάσει τον οργανισμό σας.

  • Καλύτερος ύπνος
  • Μειωμένο άγχος
  • Μειωμένος κίνδυνος άνοιας
  • Μειωμένος κίνδυνος καρδιαγγειακών νοσημάτων
  • Η καθημερινή κατανάλωση καφέ χωρίς καφεΐνη συνδέεται με την μακροζωία


Μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα
Ένα από τα πιθανά οφέλη που αναφέρει η διαιτολόγος Sheth της μετάβασης από τον κανονικό καφέ σε ντεκαφεϊνέ κάθε μέρα, είναι ο καλύτερος ύπνος – ειδικά αν συνηθίζετε να πίνετε ένα φλιτζάνι καφέ το απόγευμα για να ανεβάσετε την ενέργειά σας. Επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον συνολικό χρόνο ύπνου κατά 45 λεπτά και την αποδοτικότητα του ύπνου κατά 7%. Έτσι, η στροφή στον ντεκαφεϊνέ μπορεί να σας κάνει να νιώθετε ακόμα πιο ενεργοί καθώς δεν βασίζεστε στον καφέ για ενέργεια.

Μπορεί να νιώθετε λιγότερο άγχος
Αν η καφεΐνη σας προκαλεί νευρικότητα, η Sheth λέει ότι η αλλαγή σε ντεκαφεϊνέ μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερη ηρεμία και λιγότερο άγχος. Ορισμένες επιστημονικές έρευνες δείχνουν πράγματι μια σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και του αυξημένου άγχους. Εάν παλεύετε με το άγχος, αξίζει να δοκιμάσετε ντεκαφεϊνέ αντί για καφέ με καφεΐνη.

Από την άλλη πλευρά, εάν έχετε συνηθίσει να πίνετε καφέ με καφεΐνη κάθε μέρα, η διατολόγος -Newman λέει ότι τις πρώτες δύο εβδομάδες μπορεί να νοιώθετε περισσότεροι κουρασμένοι. «Η γρήγορη μείωση της καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει στέρηση καφεΐνης. Τα συμπτώματα στέρησης καφεΐνης μπορεί να εμφανιστούν μεταξύ 12 και 24 ωρών μετά τον τελευταίο σας καφέ και μπορεί να διαρκέσουν έως και εννέα ημέρες. Αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως πονοκέφαλοι, τρόμος, κόπωση, καταθλιπτική διάθεση, άγχος και ευερεθιστότητα», εξηγεί. Απλά να θυμάστε: Αυτό είναι προσωρινό και θα εξαφανιστεί μετά από εκείνες τις πρώτες εβδομάδες.

Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένισης
Αν η κατανάλωση ντεκαφεϊνέ γίνει καθημερινή συνήθεια, η Dr. Sheth αναφέρει ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένισης. Αυτό συμβαίνει επειδή, όπως και ο καφές με καφεΐνη, ο ντεκαφεϊνέ είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην πρόληψη της χρόνιας φλεγμονής στον εγκέφαλο.

Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων
Ένα ακόμα κοινό χαρακτηριστικό του ντεκαφεϊνέ με τον κανονικό καφέ, σύμφωνα με τον Dr. Sheth, είναι ότι και οι δύο ωφελούν την υγεία της καρδιάς. Η καθημερινή κατανάλωση ντεκαφεϊνέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Μάλιστα, επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι ο καφές χωρίς καφεΐνη περιέχει ακόμα περισσότερο φαινολικό οξύ (ένα αντιοξειδωτικό) από τον καφέ με καφεΐνη. Το φαινολικό οξύ συνδέεται άμεσα με την προστασία από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η κατανάλωση καφέ χωρίς καφεΐνη συνδέεται με την μακροζωία
Η Sheth υποστηρίζει ότι δεν θα χάσετε τα οφέλη του καφέ για τη μακροζωία πίνοντας καφέ χωρίς καφεΐνη. Αυτό συμβαίνει επειδή τα οφέλη δεν προέρχονται από την καφεΐνη, αλλά από τα αντιοξειδωτικά, τις βιταμίνες B, το μαγνήσιο και το κάλιο που υπάρχουν και στους δύο τύπους καφέ.

Όπως βλέπετε, η κατανάλωση αποκαφεϊνωμένου καφέ μπορεί να είναι εξίσου ευεργετική για την υγεία σας όσο και ο κανονικός καφές. Εάν η καφεΐνη σας προκαλεί νευρικότητα ή άγχος, η μετάβαση στον ντεκαφεϊνέ μπορεί να αποτελέσει μια καλή λύση. Αν πάλι δεν σας αρέσει καθόλου η γεύση του καφέ υπάρχει πάντα το τσάι, το οποίο έχει εξίσου πολλά οφέλη για την υγεία.

(με πληροφορίες από enikos. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί