Νέα ευρήματα συνδέουν το μικροβίωμα του εντέρου με την απώλεια μνήμης στη νόσο του Αλτσχάιμερ

Οι ερευνητές αναφέρεται ότι ανακάλυψαν τη σχέση μεταξύ της μικροχλωρίδας του εντέρου και της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Επικεφαλής της έρευνας ήταν η καθηγήτρια Yvonne Nolan, το APC Microbiome Ireland, ένα παγκοσμίως κορυφαίο ερευνητικό κέντρο χρηματοδοτούμενο από SFI με έδρα το University College Cork (UCC) και το Τμήμα Ανατομίας και Νευροεπιστήμης, UCC, με την καθηγήτρια Sandrine Thuret στο King’s College του Λονδίνου και Δρ Annamaria Cattaneo IRCCS Fatebenefratelli, Ιταλία.


Η μελέτη υποστηρίζει την εμφάνιση του μικροβιώματος του εντέρου ως βασικό στόχο για τη διερεύνηση της νόσου του Αλτσχάιμερ λόγω της ιδιαίτερης ευαισθησίας του στον τρόπο ζωής και τις περιβαλλοντικές επιρροές.


Δημοσιεύτηκε στο Brain, η μελέτη δείχνει ότι οι διαταραχές της μνήμης σε άτομα με Αλτσχάιμερ θα μπορούσαν να μεταφερθούν σε νεαρά ζώα μέσω μεταμόσχευσης μικροχλωρίδας του εντέρου.


Οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ είχαν μεγαλύτερη αφθονία βακτηρίων που προάγουν τη φλεγμονή σε δείγματα κοπράνων και αυτές οι αλλαγές συνδέονταν άμεσα με τη γνωστική τους κατάσταση.

Η καθηγήτρια Yvonne Nolan είπε: «Τα τεστ μνήμης που ερευνήσαμε βασίζονται στην ανάπτυξη νέων νευρικών κυττάρων στην περιοχή του ιππόκαμπου του εγκεφάλου. Είδαμε ότι ζώα με βακτήρια του εντέρου από άτομα με Αλτσχάιμερ παρήγαγαν λιγότερα νέα νευρικά κύτταρα και είχαν εξασθενημένη μνήμη».

«Τα άτομα με Αλτσχάιμερ συνήθως διαγιγνώσκονται κατά ή μετά την έναρξη των γνωστικών συμπτωμάτων, τα οποία μπορεί να είναι πολύ αργά, τουλάχιστον για τις τρέχουσες θεραπευτικές προσεγγίσεις. Η κατανόηση του ρόλου των μικροβίων του εντέρου κατά τη διάρκεια της πρόδρομης – ή πρώιμου σταδίου- άνοιας, πριν από την πιθανή έναρξη των συμπτωμάτων, μπορεί να ανοίξει δρόμους για ανάπτυξη νέας θεραπείας ή ακόμα και εξατομικευμένη παρέμβαση», δήλωσε η καθηγήτρια Nolan.


Το Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή αιτία άνοιας, ένας γενικός όρος για την απώλεια μνήμης και άλλες γνωστικές ικανότητες αρκετά σοβαρές ώστε να παρεμποδίζουν την καθημερινή ζωή. Καθώς ο πληθυσμός μας γερνάει, ένας στους τρεις ανθρώπους που γεννιούνται σήμερα είναι πιθανό να αναπτύξει Αλτσχάιμερ. Με χρηματοδότηση από το Science Foundation Ireland, επιστήμονες στο UCC εργάζονται για να αναπτύξουν στρατηγικές για την προώθηση της υγιούς γήρανσης του εγκεφάλου και την προώθηση θεραπειών για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, διερευνώντας πώς η μικροχλωρίδα του εντέρου ανταποκρίνεται σε επιρροές στον τρόπο ζωής, όπως η διατροφή και η άσκηση.

Η καθηγήτρια Sandrine Thuret, Καθηγήτρια Νευροεπιστήμης στο King’s College του Λονδίνου και ένας από τους ανώτερους συγγραφείς της μελέτης είπε: «Το Αλτσχάιμερ είναι μια ύπουλη πάθηση για την οποία δεν υπάρχει ακόμη αποτελεσματική θεραπεία. Αυτή η μελέτη αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στην κατανόησή μας για την ασθένεια, επιβεβαιώνοντας ότι η σύνθεση της μικροχλωρίδας του εντέρου μας έχει έναν αιτιολογικό ρόλο στην ανάπτυξη της νόσου. Αυτή η συλλογική έρευνα έχει θέσει τις βάσεις για μελλοντική έρευνα σε αυτόν τον τομέα και ελπίζω ότι θα οδηγήσει σε πιθανές προόδους στις θεραπευτικές παρεμβάσεις».

Καθηγητής. Ο John F. Cryan, Αντιπρόεδρος Έρευνας και Καινοτομίας του UCC, ο οποίος συμμετείχε επίσης σε αυτήν την έρευνα, δήλωσε: «Είμαι στην ευχάριστη θέση να συμμετέχω σε αυτή τη συναρπαστική μελέτη που ενισχύει περαιτέρω την κατανόησή μας για τον σημαντικό ρόλο που παίζει το μικροβίωμα του εντέρου στον εγκέφαλο -σχετικές ασθένειες, όπως το Αλτσχάιμερ, και αναγνωρίζει το UCC και το APC Microbiome Ireland ως κορυφαία ιδρύματα στην έρευνα για το μικροβίωμα και την υγεία του εγκεφάλου. Αυτή η έρευνα ευθυγραμμίζεται με το UCC Futures Framework και το στρατηγικό σχέδιο για το Πανεπιστήμιο στους τομείς των τροφίμων, του μικροβιώματος και της υγείας και της επιστήμης της μελλοντικής γήρανσης και εγκεφάλου που πρόκειται να ξεκινήσει σύντομα».

Παραπομπή: «Η μικροβίωση από ασθενείς με Alzheimer προκαλεί ελλείμματα στη γνωστική λειτουργία και τη νευρογένεση του ιππόκαμπου» από τις Stefanie Grabrucker, Moira Marizzoni, Edina Silajdžić, Nicola Lopizzo, Elisa Mombelli, Sarah Nicolas, Sebastian Dohm-Hansen Rosatollis, Category, Hoffmann, John F Cryan, Olivia F O’Leary, Jane A English, Aonghus Lavelle, Cora O’Neill, Sandrine Thuret, Annamaria Cattaneo και Yvonne M Nolan, 18 Οκτωβρίου 2023, Brain .
DOI: 10.1093/brain/awad303

(photo: freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί