Η Γκάμπια κήρυξε συναγερμό εξαιτίας της mpox, μετά τον εντοπισμό κρούσματος του ιού στην επικράτειά της, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης, την στιγμή που πολλές χώρες της δυτικής Αφρικής αντιμετωπίζουν έξαρση της επιδημίας, όπως μεταδίδεται.
«Εντοπίστηκε κρούσμα της mpox στην χώρα, χάρη στο σύστημα συνήθους (επιδημιολογικής) επιτήρησης», εξήγησε το υπουργείο Υγείας στην Μπανζούλ σε δελτίο Τύπου με χθεσινή ημερομηνία.
«Ο εντοπισμός ενός και μόνο κρούσματος σε χώρα όπου η mpox δεν βρίσκεται σε κυκλοφορία το τρέχον διάστημα (…) απαιτεί άμεση αντίδραση», πρόσθεσε.
Διευκρίνισε πως έχουν ήδη κινηθεί διαδικασίες ιχνηλάτησης των στενών επαφών του ασθενούς και αλληλούχησης του γονιδιώματος του ιού για να εξακριβωθεί σε ποιον υπότυπο ανήκει.
Η mpox, ασθένεια που προκαλεί ιός της ίδιας οικογένειας με αυτόν της ευλογιάς, εκδηλώνεται κυρίως με πυρετό, μυαλγίες και χαρακτηριστικά εξανθήματα.
Ο ιός, που φέρεται να εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη σημερινή ΛΔ Κονγκό το 1970, παρέμενε για χρόνια ενδημικός αλλά περιορισμένος σε περίπου δέκα κεντροαφρικανικά κράτη. Έχει δύο υπότυπους, τους «κλάδους» 1 και 2.
Το 2024, ο ΠΟΥ κήρυξε το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού για την επιδημία mpox.
Το τρέχον διάστημα καταγράφονται ξεσπάσματα και σε άλλα κράτη της δυτικής Αφρικής, ιδίως στην Λιβερία και στην Γουινέα.
Γενικά ο ΠΟΥ συντηρεί στην επικαιρότητα το θέμα των πανδημιών, καθώς υπάρχει η «Συμφωνία για την Πανδημία» που επιδιώκεται να εφαρμοστεί και κατά πολλούς θα θέσει επί του πρακταίου ζητήματα εθνικής κυριαρχίας στο θέμα της Υγείας.
Μένει να φανεί τι θα συμβεί τελικά…
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/photo αρχείου EPA-EPA
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Γενικό μπλακ άουτ στην Κούβα – Χωρίς ρεύμα 10 εκατομμύρια άνθρωποι
- Θετικά στον αφθώδη πυρετό δείγματα από μονάδα βοοδειδών στη Λέσβο
- Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν κατηγορούν το Πακιστάν για φονικό πλήγμα σε κέντρο απεξάρτησης από τα ναρκωτικά
- Με καρκίνο του μαστού διαγνώστηκε η προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Σούζι Γουάιλς
- Υπό αμφισβήτηση η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή;
- Στη Βρετανία αύριο ο Β. Ζελένσκι
- Οικ. Πατριαρχείο: Στο Φανάρι ο Υφυπουργός Eξωτερικών της Ελλάδος
- Σύλληψη 50χρονου στην Κηφισιά για αρχαία – Κατασχέθηκαν τμήματα αμφορέων
- Ο απίστευτος λόγος που ένα σνακ πουλήθηκε σε δημοπρασία για δεκάδες χιλιάδες δολάρια (Photo)
- Οι Νεάντερταλ κυνηγούσαν γιγάντιους ελέφαντες που είχαν ταξιδέψει πάνω από 300 χιλιόμετρα, λένε ερευνητές









