Μυστικά για καλό ύπνο τις ζεστές νύχτες του καλοκαιριού

Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες ακόμη και τις βραδινές ώρες μπορεί να φέρουν ανισορροπία στον ύπνο σας, κάτι που με τη σειρά του ενδέχεται να βλάψει την υγεία σας

«Ο ύπνος είναι σημαντικός για αρκετούς τομείς της καθημερινότητας μας. Μας επιτρέπει να αισθανόμαστε ανανεωμένοι και παραγωγικοί μέσα στην ημέρα. Επίσης, επηρεάζει το πώς συμπεριφερόμαστε στα αγαπημένα μας πρόσωπα, καθώς και συνολικά την υγεία μας», αναφέρει στο Verywell, η Rebecca Robbins, PhD, ειδική επιστήμονας στα θέματα ύπνου και επίκουρη καθηγήτρια ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

«Καθ ‘όλη τη διάρκεια της νύχτας, το σώμα περνά από διαφορετικά στάδια ύπνου. Επειδή η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος είναι λιγότερο αποτελεσματική κατά τη διάρκεια ορισμένων σταδίων, ένα ζεστό υπνοδωμάτιο μπορεί να σας ξυπνήσει έτσι ώστε το σώμα σας να ανακτήσει την ισορροπία της θερμοκρασίας του (θερμορύθμιση)», προσθέτει η επιστήμονας. «Γι’ αυτό τον λόγο, η θερμοκρασία παίζει κρίσιμο ρόλο στον υγιή ύπνο» υπογραμμίζει.

Έτσι, η επιστήμονας ύπνου συνιστά να διατηρούμε τη θερμοκρασία του υπνοδωματίου σας μεταξύ 18 και 20 βαθμών Κελσίου ως ιδανικό περιβάλλον ύπνου, κάτι το οποίο σημαίνει συνεχή λειτουργία του κλιματιστικού στη διάρκεια της νύχτας.

Οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν να παραμείνετε δροσεροί και να κοιμάστε καλύτερα εν μέσω των ζεστών ημερών.

Κάντε το περιβάλλον του δωματίου σας πιο δροσερό
Προσπαθήστε να βρείτε το μέρος στο σπίτι σας που είναι «το πιο δροσερό και έχει τη μεγαλύτερη ροή αέρα», λέει η Robbins. O αερισμός των δωματίων τις βραδινές ώρες μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε το δωμάτιό σας πιο δροσερό πριν τον ύπνο. Η χρήση ανεμιστήρα μπορεί, επίσης, να σας βοηθήσει στη βελτίωση της ροής του αέρα κατά τις ζεστές νύχτες του καλοκαιριού.

Χρησιμοποιήστε δροσερά υφάσματα
Οι πιτζάμες και τα σεντόνια από υφάσματα που αναπνέουν, όπως βαμβάκι και λινό, μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το σώμα σας δροσερό, σύμφωνα με τη Monica Kalra, γιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Μπορείτε, επιπλέον, να έχετε λίγο πάγο στο κομοδίνο σας για να το χρησιμοποιήσετε, όταν ζεσταίνεστε. Η Robbins προτείνει να έχετε κοντά σας μια πετσέτα και πάγο για να δροσίζετε τα χέρια και το μέτωπο σας, πριν τον ύπνο, σε περίπτωση που δυσκολεύεστε να αποκοιμηθείτε.

Κάντε ένα χλιαρό ντους
Μπορεί να θεωρείτε ότι το κρύο ντους φαίνεται να είναι μια άμεση λύση για να δροσιστείτε γρήγορα, όμως, μελέτες έχουν δείξει ότι το μπάνιο με χλιαρό νερό λίγες ώρες πριν τον ύπνο μπορεί να σας βοηθήσει περισσότερο στο να κοιμηθείτε καλύτερα.

Σταθερό πρόγραμμα ύπνου
Η διατήρηση μιας σταθερής ρουτίνας πριν τον ύπνο είναι απαραίτητη ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς το άγχος μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ποιότητα του ύπνου σας. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το σταθερό πρόγραμμα ύπνου, αλλά και η αποφυγή της έκθεσης σε οθόνες λίγο διάστημα πριν πέσετε στο κρεβάτι, μπορούν να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε καλύτερα, ακόμη κι αν έχει ζέστη.

Επίσης, καλό θα είναι να αποφύγετε το βαρύ φαγητό λίγο πριν κοιμηθείτε, καθώς και το αλκοόλ, ειδικά τα πολύ ζεστά βράδια.

(με πληροφορίες από newsit. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί