Μπαχαρικά στο φαγητό: Μικρά μυστικά που θα κάνουν τη διαφορά

Πριν, κατά τη διάρκεια ή στο τέλος του μαγειρέματος;


Τα μπαχαρικά όπως και ορισμένα βότανα χρησιμοποιούνται για να ενισχύσουν τη φυσική γεύση του φαγητού κι όχι να τη συγκαλύψουν.

Γι΄αυτό είναι σημαντικό το πότε τα προσθέτετε στο φαγητό σας αλλά και σε τι ποσότητα.

Προσθήκη μπαχαρικών

Καλό είναι να αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε πάρα πολλά μπαχαρικά ταυτόχρονα στο φαγητό, όπως και να τα πασπαλίζετε απευθείας από το βάζο στην κατσαρόλα που βράζει. Κι αυτό γιατί η αυξανόμενη υγρασία μπορεί να μειώσει τη δραστικότητα του μπαχαρικού ή του βοτάνου.

Θρυμματίστε τα βότανα των φύλλων, όπως ρίγανη, θυμάρι ή βασιλικό, στο χέρι σας πριν τα χρησιμοποιήσετε για πιο άμεση απελευθέρωση των αρωμάτων τους.


Πότε να τα προσθέσετε στο φαγητό

Τα βότανα μπορούν να προστεθούν κοντά στο τέλος του μαγειρέματος για πιο ξεχωριστή γεύση ή στην αρχή προκειμένου να δέσουν οι γεύσεις.

Τα αλεσμένα μπαχαρικά και τα βότανα απελευθερώνουν τις γεύσεις τους εύκολα. Στα μαγειρευτά, προσθέστε τα κοντά στο τέλος του χρόνου μαγειρέματος για να ελαχιστοποιήσετε το «ψήσιμο» των αρωμάτων τους.

Τα ολόκληρα μπαχαρικά και τα φύλλα δάφνης απελευθερώνουν τη γεύση πιο αργά από το αλεσμένα και είναι ιδανικά για χρήση σε πιάτα που απαιτούν μεγαλύτερο χρόνο μαγειρέματος.

Σε ντρέσινγκ για σαλάτες, φρούτα ή χυμούς φρούτων, προσθέστε τα μπαχαρικά και τα βότανα αρκετές ώρες πριν τα σερβίρετε για να «παντρευτούν» ή να αναμειχθούν καλύτερα οι γεύσεις. Ειδικά στο ντρέσινγκ για σαλάτες, προσθέστε τα μπαχαρικά στο ξίδι και αφήστε το για μερικά λεπτά πριν προσθέσετε το λάδι.


Πόσο να προσθέσετε

Δεν υπάρχει γενικός κανόνας για τη σωστή ποσότητα μπαχαρικών και βοτάνων – η πικάντικη γεύση κάθε μπαχαρικού και βοτάνου διαφέρει και η επίδρασή του σε διαφορετικά τρόφιμα, ποικίλλει. Είναι καλύτερο να ξεκινήσετε με συνταγές που γνωρίζετε κι είναι δοκιμασμένες. Οι ποσότητες μπορούν αργότερα να προσαρμοστούν ώστε να ταιριάξουν στις προτιμήσει σας.

Όταν δεν υπάρχει διαθέσιμη συνταγή, δοκιμάστε να ξεκινήσετε με 1/4 κουταλάκι του γλυκού μπαχαρικά της αρεσκείας σας για 4 μερίδες, ανά κιλό κρέατος ή για κάθε 2 φλιτζάνια σάλτσας ή σούπας.

Σε ότι αφορά τα πιο πικάντικα μπαχαρικά, όπως τσίλι, κόκκινη πιπεριά προσθέστε αρχικά μια μικρή ποσότητα και αφού δοκιμάσετε το φαγητό, αυξήστε την ανάλογα με το πόσο αντέχει ο ουρανίσκος σας ( και το στομάχι σας).

Με πληροφορίες από mothersblog. gr – spiceadvice. com / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί