Μονάδα Σωματικής Αποτοξίνωσης (detox) στην Κέρκυρα Σώζει Ζωές

Δίνει την ευκαιρία σε ανθρώπους που είναι εξαρτημένοι από ουσίες ή αλκοόλ να αντιμετωπίσουν την κατάσταση που βιώνουν και να απεξαρτηθούν.

Το πολύτιμο έργο της συνεχίζει απρόσκοπτα, παρά τις αντίξοες συνθήκες του κορωνοϊού, η Μονάδα Σωματικής Αποτοξίνωσης (detox) της Ψυχιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας, δίνοντας την ευκαιρία σε ανθρώπους που είναι εξαρτημένοι από ουσίες ή αλκοόλ να αντιμετωπίσουν την κατάσταση που βιώνουν και να απεξαρτηθούν.

Η Μονάδα detox, του Νοσοκομείου Κέρκυρας αδειοδοτήθηκε το 2019 και βρίσκεται σε αυτόνομο χώρο του νοσοκομείου, θυμίζοντας περισσότερο πεντάστερο ξενοδοχείο, παρά νοσοκομείο, καθώς οι χώροι του είναι διαρρυθμισμένοι έτσι ώστε να παρέχουν ποιότητα ζωής.

Η Μονάδα detox, έχει τη δυνατότητα σωματικής και φαρμακευτικής απεξάρτησης τεσσάρων ασθενών ταυτόχρονα, ενώ, σύμφωνα με το διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας, Λεωνίδα Ρουμπάτη, «σχεδιάζεται η επέκτασή της για να φιλοξενήσει έξι άτομα».

Πρόκειται για Μονάδα εσωτερικής παραμονής και δεν υπάρχουν γεωγραφικά κριτήρια επιλογής.

Μέχρι στιγμής έχουν νοσηλευτεί 52 ωφελούμενοι, εκ των οποίων οι 37 ήταν άνδρες και 15 γυναίκες. Οι 30 εξ αυτών είχαν βασική εξάρτηση από ουσίες όπως ηρωίνη, βουπρενοφρίνη και βενζοδιαπεζίνες, ενώ οι 22 είχαν εξάρτηση από το αλκοόλ. Αξιοσημείωτο είναι πως μέχρι σήμερα 16 ωφελούμενοι έχουν προσέλθει από άλλους νομούς της Ελλάδας.

Η διάρκεια νοσηλείας είναι 21 ημερών, ενώ ελάχιστο είναι εκείνο το ποσοστό που δεν ολοκλήρωσε το πρόγραμμα αποτοξίνωσης.

Στα μέλη που εισάγονται, γίνεται πλήρης εργαστηριακός και κλινικός έλεγχος, ενώ χορηγείται φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση των στερητικών συμπτωμάτων.

Στην Μονάδα υπάρχει εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό σε 24ωρη βάση, ενώ οι ασθενείς υποστηρίζονται από ψυχολόγο κατά την διάρκεια, αλλά και μετά την ολοκλήρωση της νοσηλείας.

Εκτός του βασικού στόχου, που είναι ο έλεγχος των συμπτωμάτων απόσυρσης και στέρησης από παράγωγα οπίου, βενζοδιαζεπινών ή αλκοόλ, η Μονάδα detox, έχει την δυνατότητα διασύνδεσης με το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, αντιμετωπίζοντας συνυπάρχουσες παθολογικές διαταραχές.

Επίσης αποτελεί τον διασυνδετικό κρίκο για τις υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης του ωφελούμενου.

Παράλληλα παρέχονται δραστηριότητες εργοθεραπείας και φυσικοθεραπείας, όπως και συνδρομή της Κοινωνικής Υπηρεσίας.

Μετά την ολοκλήρωση της νοσηλείας, ο ενδιαφερόμενος έχει την δυνατότητα να ακολουθήσει, είτε το κλειστό πρόγραμμα Απεξάρτησης στην κλειστή Κοινότητα Καρτερών Θεσσαλονίκης, είτε στο ανοιχτό ψυχοθεραπευτικό πρόγραμμα στο «Διάπλους» στην Κέρκυρα.

Το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας ανήκει στους Οργανισμούς-φορείς πανελλαδικά που έχουν λάβει ειδική έγκριση από το υπουργείο Υγείας για την υλοποίηση δράσεων απεξάρτησης και είναι σύμφωνα με τον κ. Ρουμπάτη «από τα ελάχιστα περιφερειακά νοσοκομεία πανελληνίως», μετά τη Θεσσαλονίκη, που λειτουργεί τη Μονάδα Σωματικής Αποτοξίνωσης (detox).

Η εισαγωγή γίνεται κατόπιν επικοινωνίας με το Τμήμα DETOX- του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας και το «ΔΙΑΠΛΟΥΣ».

amna/ photo video screenshot

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί