Μικρά μυστικά για να βοηθήσετε το σώμα σας να προσαρμοστεί στην αλλαγή της ώρας

Αύριο, τελευταία Κυριακή του Μαρτίου (31 Μαρτίου 2024), θα αλλάξει η ώρα, οπότε θα περάσουμε από την χειμερινή στην θερινή

Συνεπώς, οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά. Ειδικότερα, στις 3.00 τα ξημερώματα θα πρέπει να γυρίσουμε τα ρολόγια μας, μία ώρα μπροστά και να δείξουν 4.00, με αποτέλεσμα να χάσουμε μια ώρα ύπνου.

Ακολούθως, την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου (27 Οκτωβρίου 2024), ισχύει το αντίστροφο, αφού περνάμε από την θερινή ώρα στη χειμερινή. Έτσι, λοιπόν, όταν τα ρολόγια δείξουν 04:00 τα ξημερώματα, τότε, θα γυρίζουμε τους δείκτες μία ώρα πίσω, προκειμένου να δείχνουν 03:00.

Όταν τα ρολόγια μετακινούνται μία ώρα πίσω ή μπροστά, οι περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν ορισμένες δυσκολίες, μέχρι ο οργανισμός τους να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

Με τις παρακάτω απλές συμβουλές θα διαχειριστείτε με ευκολία τις επιπτώσεις στον οργανισμό σας

Να πέφτετε στο κρεβάτι νωρίτερα
Γνωρίζοντας το δεδομένο ότι πρόκειται να χάσετε μια ώρα ύπνου, μια έξυπνη λύση είναι να πέσετε για ύπνο λίγα λεπτά νωρίτερα από την συνηθισμένη ώρα. Κάτι ανάλογο μπορεί να συμβεί και με τις ώρες των υπόλοιπων δραστηριοτήτων σας, όπως τα γεύματα και η άσκηση. Η συγκεκριμένη κίνηση είναι χρήσιμο να τεθεί σε εφαρμογή τουλάχιστον την τελευταία εβδομάδα πριν την μετάβαση, αν και για να προσαρμοστεί ο οργανισμός σας, πρέπει να ξεκινήσετε νωρίτερα.

Κοιμηθείτε λίγο περισσότερο
Επίσης, θα ήταν χρήσιμο να αυξήσετε, τις ώρες του ύπνου σας, ώστε να έχετε ένα μικρό «απόθεμα» που θα σας βοηθήσει να αντέξετε καλύτερα την αλλαγή.

Αλλάξτε το ρολόι σας στη νέα ώρα, προτού πέσετε για ύπνο
Με αυτό τον τρόπο, θα αποφύγετε τυχόν απρόοπτες καταστάσεις την επόμενη ημέρα. Σε περίπτωση δε που χρησιμοποιείτε το κινητό σας τηλέφωνο σας για ξυπνητήρι, βεβαιωθείτε ότι είναι ενεργοποιημένη η αυτόματη αλλαγή ώρας.

Καλό είναι να πάτε μια βόλτα στον ήλιο μετά την αλλαγή ώρας
Το διάστημα μετά την αλλαγή ώρας, φροντίστε να πηγαίνετε για περίπατο, ώστε να εκτίθεστε καθημερινά για λίγη ώρα στον ήλιο. Το φως του ήλιου θα βοηθήσει το βιολογικό σας ρολόι, δηλαδή τους κιρκάδιους ρυθμούς, να προσαρμοσθούν καλύτερα στη νέα ώρα.

Μην υπερφορτώσετε το πρόγραμμά σας
Τόσο την Κυριακή, όσο και την Δευτέρα που θα γίνει η μετάβαση στη νέα ώρα, θα ήταν καλό να μην προγραμματίσετε σημαντικά ραντεβού ή εκδηλώσεις. Επίσης, θα πρέπει να αποφύγετε τα οδικά ταξίδια, διότι ενδέχεται να έχετε υπνηλία.

Αλλάξτε τις διατροφικές σας συνήθειες
Επιπλέον, θα ήταν χρήσιμο να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες, καταναλώνοντας περισσότερα φρούτα και λαχανικά, που ευνοούν τον ύπνο. Προκειμένου να μη βαρύνει το στομάχι σας, αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης ή αλκοόλ, καθώς και τα πλούσια σε λιπαρά φαγητά, ή με μπαχαρικά, τις ώρες πριν τον ύπνο.

Σημαντικός παράγοντας επίσης αποτελεί και το γεγονός να καταναλώσετε το τελευταίο γεύμα σας, τουλάχιστον δύο ώρες πριν πέσετε στο κρεβάτι.

Κοιμηθείτε το μεσημέρι
Ο μεσημεριανός ύπνος, έστω και για ένα μισάωρο, θα σας βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό να ανακτήσετε την εγρήγορσή σας, εάν την ημέρα μετά την αλλαγή ώρας νιώθετε υπνηλία. Επομένως, είναι προτιμότερο να κοιμηθείτε νωρίς το μεσημέρι, όταν αρχίζει να εκδηλώνεται η υπνηλία. Σε περίπτωση που κοιμηθείτε το απόγευμα, τότε, ενδέχεται να έχετε προβλήματα κατά τον βραδινό σας ύπνο.

(με πληροφορίες από newsit. gr / photo: freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί