Μικρά μυστικά για να διατηρείτε το ψωμί σας φρέσκο για περισσότερες μέρες

Αν τοποθετείτε το ψωμί στο ψυγείο, “για να το διατηρήσετε περισσότερο”, τότε καταφέρνετε το ακριβώς αντίθετο. Αυτό συμβαίνει επειδή τα μόρια του νερού αποσπώνται από τα μόρια αμύλου και τα μόρια του αμύλου αρχίζουν να παίρνουν το αρχικό τους σχήμα και να σκληραίνουν και πάλι.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες του ψυγείου επιταχύνουν τη διαδικασία αφυδάτωσης σχεδόν κατά 6 φορές πιο γρήγορα μέσω αυτής της διαδικασίας.


Αυτός είναι ο λόγος που τα φρούτα και τα λαχανικά διαρκούν περισσότερο στο ψυγείο. Στην περίπτωσή τους, η διαδικασία αφυδάτωσης επιβραδύνει τη φυσική “αποικοδόμηση” η οποία προκαλείται στη σύνθεσή τους από την παρουσία των μορίων του νερού.

Πώς θα διατηρήσετε καλύτερα το ψωμί
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι το ψωμί διατηρείται καλύτερα και περισσότερο όταν το αφήνουμε έξω από το ψυγείο και σε “θερμοκρασία δωματίου”.

Γι’ αυτό και θα παρατηρήσετε τον χειμώνα, με τις πιο χαμηλές θερμοκρασίες, το ψωμί “χαλάει” πιο γρήγορα. Βέβαια, αυτά ισχύουν για την ψύξη και όχι για την κατάψυξη, αφού εκεί οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλότερες.

Όπως αναφέρει η Αμερικανική Ομοσπονδία Αρτοποιών, αν βάλετε φρέσκο ψωμί στην κατάψυξη του ψυγείου σας, τότε αυτό θα διατηρηθεί σε πολύ καλή κατάσταση, όταν το αποψύξετε ακόμα και μετά από πολλές εβδομάδες.

Αν ωστόσο, θέλετε να το αποθηκεύσετε στο ψυγείο χρειάζεται να έχετε υπόψιν σας ότι, η περίοδος αποθήκευσης δεν μπορεί να υπερβεί τις 7 ημέρες και το ψωμί θα πρέπει να αποθηκεύεται στη συσκευασία του. Η ιδανική θέση είναι στο κάτω ράφι. Αν το ψωμί είναι ζεστό, θα πρέπει πρώτα να το αφήσετε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

Πώς διατηρείται το ψωμί στην κατάψυξη
Για να αποθηκεύσετε το ψωμί στην κατάψυξη, η πλαστική μεμβράνη πρέπει να είναι αεροστεγής. Μια καλή επιλογή θα ήταν το αλουμινόχαρτο. Το ψωμί τυλιγμένο σφιχτά στη συσκευασία του μπορεί να διατηρηθεί έως και 1 μήνα. Το αποψυγμένο προϊόν πρέπει να καταναλώνεται αμέσως. Θα είναι μαλακό μόνο για λίγες ώρες, αναφέρει η Αμερικανική Ομοσπονδία Αρτοποιών.

(με πληροφορίες από healthstories. gr / photo: freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί