Μετάδοση ιών: Πότε κολλάνε περισσότερο

Το άγχος μη μεταδώστε τον ιό που σας έριξε στο κρεβάτι «διώχνει» με σχετική ενημέρωση το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας. Ενημερωθείτε για το διάστημα μεταδοτικότητας στις διάφορες ιογενείς λοιμώξεις

Ένα κρυολόγημα, μια γρίπη, η νόσηση με κορωνοϊό ή κάποια άλλη ιογενή λοίμωξη πολύ πιθανώς να βάλει εσάς αλλά και τους γύρω σας σε μία βασική σκέψη: μέχρι πότε αποτελείτε «κίνδυνο» για τους άλλους.

Μια απάντηση στο εύλογο ερώτημα δίδεται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας (NHS), το οποίο αναφέρει στην επίσημη ιστοσελίδα του ότι το χρονικό διάστημα μολυσματικότητας εξαρτάται από τον τύπο του ιού, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις ξεκινά από την πρώτη αδιαθεσία ενώ άλλες με την εμφάνιση ενός εξανθήματος.

Βρογχίτιδα: Το χρονικό διάστημα που κάποιος μπορεί να μεταδώσει ποικίλλει, αναλόγως την αιτία που την προκάλεσε. Στις περισσότερες περιπτώσεις, για τη βρογχίτιδα ευθύνεται λοίμωξη από ιό όπως αυτοί που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα ή τη γρίπη οπότε είστε μολυσματικοί από τη στιγμή που εκδηλώνονται συμπτώματα κρυολογήματος ή γρίπης.

Ανεμοβλογιά: Η μετάδοση του ιού της ανεμοβλογιάς ξεκινά στις 2 ημέρες πριν εμφανιστεί το χαρακτηριστικό εξάνθημα με τη μορφή κηλίδων και μέχρι να σχηματίσουν κρούστες, στις 5 ημέρες συνήθως μετά την πρώτη εκδήλωσή τους.

Κοινό κρυολόγημα: Η περίοδος μολυσματικότητας ξεκινά λίγες μέρες πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα μέχρι την πλήρη αποδρομή τους. Οι περισσότεροι άνθρωποι παραμένουν μεταδοτικοί έως και 2 εβδομάδες ενώ τα συμπτώματα είναι χειρότερα συνήθως κατά τις πρώτες 2 – 3 ημέρες, οπότε ο κίνδυνος μετάδοσης είναι στην κορύφωσή του.

Κορωνοϊός (COVID-19): Ο κίνδυνος μετάδοσης μπορεί να φτάσει τις 10 ημέρες από την έναρξη της λοίμωξης, ωστόσο για κάποιους δεν υπερβαίνει τις πέντε ημέρες.

Γρίπη: Η μετάδοση μπορεί να γίνει μία ημέρα πριν την έναρξη των συμπτωμάτων και να διαρκέσει 3 έως 7 ημέρες. Τα παιδιά και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να είναι μεταδοτικά για λίγες περισσότερες μέρες.

Λοιμώδης Μονοπυρήνωση (Αδενικός Πυρετός): Η γνωστή και ως «νόσος του φιλιού» μεταδίδεται έως 7 εβδομάδες πριν την εκδήλωση των συμπτωμάτων και έως την πλήρη αποδρομής τους.

Ιλαρά: Τα συμπτώματα της ιλαράς εμφανίζονται περίπου 10 ημέρες μετά τη μόλυνση. Η μετάδοση μπορεί να γίνει από πρώτα συμπτώματα έως 4 ημέρες μετά την εμφάνιση του εξανθήματος. Τα πρώτα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • υψηλό πυρετό
  • ερυθρότητα στα μάτια
  • συμπτώματα που παραπέμπουν σε κρυολόγημα (καταρροή, υγρά μάτια, φτέρνισμα)
  • κηλιδωτό εξάνθημα 2 -4 περίπου ημέρες αργότερα, που διαρκεί συνήθως μία εβδομάδα.

Παρωτίτιδα: Η παρωτίτιδα προκαλεί οίδημα των σιελογόνων αδένων, με τη μολυσματικότητα να ξεκινά 1 έως 2 ημέρες πριν διογκωθούν οι αδένες και μέχρι περίπου 9 ημέρες μετά.

Ερυθρά: Ο κίνδυνος μετάδοσης διαρκεί τουλάχιστον 5 ημέρες από την εμφάνιση του εξανθήματος.

Έρπης ζωστήρ: Σε περίπτωση που υπάρχουν «ανοιχτές» φυσαλίδες, ο ασθενής μπορεί να μεταδώσει ανεμοβλογιά και όχι έρπη ζωστήρα σε άτομα που δεν έχουν νοσήσει στο παρελθόν ή δεν έχουν εμβολιαστεί.

(ygeiamoy. gr / photo: unsplash)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί