Μέχρι πόσα αυγά μπορείτε να τρώτε ανά εβδομάδα;

Παρ' όλο που τα αυγά είναι από τις πιο θρεπτικές τροφές, οι κρόκοι τους είναι πλούσιοι σε χοληστερόλη, με αποτέλεσμα να έχουν αποκτήσει κακή φήμη...

Η σημασία της χοληστερόλης για τον οργανισμό

Υπάρχει η γενική άποψη, ότι η κατανάλωση τροφών με χοληστερόλη, οδηγεί αυτόματα σε αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα και επομένως σε εκδήλωση καρδιακής νόσου. Είναι όμως έτσι;

Μάθετε λοιπόν, πως όση περισσότερη χοληστερόλη καταναλώνουμε, τόσο λιγότερη χρειάζεται να παράγει ο οργανισμός μας.

Η χοληστερόλη είναι πολύ σημαντική για το σώμα, καθώς αποτελεί ένα δομικό μόριο που είναι συμβάλλει καίρια στην σύσταση κάθε κυτταρικής μεμβράνης. Ο οργανισμός μας τη χρησιμοποιεί επίσης, για να δημιουργήσει στεροειδείς ορμόνες, όπως η τεστοστερόνη, τα οιστρογόνα και η κορτιζόλη.

Με δεδομένο το πόσο σημαντική είναι η χοληστερόλη, το σώμα έχει αναπτύξει περίτεχνους τρόπους για να εξασφαλιστεί ότι θα έχει πάντα αρκετή διαθέσιμη. Επειδή, το να βρει την χοληστερόλη από την διατροφή δεν ήταν πάντα μια επιλογή όσο εξελισσόταν ο άνθρωπος ως ον, το ήπαρ παράγει από μόνο του την χοληστερόλη που χρειάζεται. Αλλά όταν καταναλώνουμε τροφές πολύ πλούσιες σε χοληστερόλη, το ήπαρ αρχίζει να παράγει λιγότερη ποσότητα.

Έτσι, το συνολικό ποσό της χοληστερόλης στο αίμα, μεταβάλλεται πολύ λίγο, ακόμα και όταν το σώμα βρίσκει την πηγή της από την διατροφή, αντί από το ήπαρ.

Για πολλές δεκαετίες, κυριαρχούσε η άποψη ότι δεν έπρεπε να καταναλώνουν πάνω από 2-6 ολόκληρα αυγά την εβδομάδα. Παρ’ όλα αυτά, η χρησιμότητα των εν λόγω περιορισμών δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά μέχρι σήμερα.

Μάλιστα, έρευνα έδειξε το 70% των ανθρώπων δεν επηρεάζεται καθόλου η χοληστερίνη στο αίμα από τα αυγά που καταναλώνουν και πως στο 30% αυξάνει την “κακή” χοληστερίνη (LDL) μεν, αλλά ελαφρώς, δε.

Σύμφωνα με όλες τις έρευνες των επιστημόνων, είναι απόλυτα ασφαλές να καταναλώνουμε έως και 3 αυγά καθημερινά χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Αυτό ισχύει για άτομα που είναι υγιή και με σχετικά δραστήρια καθημερινότητα.

Φυσικά, επειδή κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός, είναι απαραίτητο να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας.


Με πληροφορίες από healthline.com/photo unsplash

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •