Μάθε πως να λες όχι και να θέτεις τα όριά σου

Η δύναμη του «Όχι» – Tips για να μάθεις να λες όχι και πώς να το καταφέρεις

Πόσες φορές άκουσες τον εαυτό σου να λέει «ναι» στα λάθος πράγματα. Εκεί που θα έπρεπε να φωνάξεις με στεντόρεια φωνή «όχι», εσύ αναγκάστηκες να πεις «ναι» και να το πληρώσεις με κόπο και δουλειά που θα ενισχύσει το όραμα κάποιου άλλου.

Πόσο συχνά ευχήθηκες σιωπηλά να είχες τη δύναμη να απορρίψεις καθαρά και στεγνά την πρόταση του απέναντι;
Το να μάθουμε πώς να λέμε «όχι» είναι απίστευτα σημαντικό στη ζωή μας.

Αυτό μας βοηθά να διατηρήσουμε υγιή όρια και σχέσεις με τους άλλους και τον εαυτό μας και επίσης μας επιτρέπει να είμαστε πιο αφοσιωμένοι στα πράγματα στα οποία λέμε «ναι».

Ακολουθούν μερικές προτάσεις που θα σας βοηθήσουν να κατακτήσετε «την τέχνη του όχι», τις οποίες μπορείτε να εφαρμόσετε στην καθημερινότητά σας.
Το «όχι» αποτελεί από μόνο του μια ολόκληρη πρόταση. Δεν είσαι υποχρεωμένη καθόλου να συμπληρώσεις κάτι παραπάνω, ούτε «όχι ευχαριστώ», ούτε «όχι δεν θα μπορέσω».

Αν θέλεις να προσθέσεις κάτι, είναι εντάξει αυτό, μην νιώσεις όμως ότι είσαι αναγκασμένη να συνεχίσεις την πρόταση πέρα του όχι, και να προσθέσεις μια δικαιολογία, δεν είναι καθόλου ανάγκη.

Είναι αναφαίρετο δικαίωμα σου να λες όχι, όσο συχνά θέλεις, χωρίς να δώσεις εξηγήσεις!

Tips για να σου είναι πιο εύκολο να πεις το μεγάλο «όχι»

  • Κάνε μερικές ασκησούλες για να προετοιμαστείς. Ένα ζέσταμα που λέμε και στο γυμναστήριο. Πες στον καθρέφτη δυνατά αρκετές φορές τη λέξη «όχι».
  • Δεν χρειάζεται να είσαι θυμωμένη όταν το λες. Χρειάζεται όμως να είσαι συγκεντρωμένη, γιατί ο συνομιλητής σου μπορεί να επιμείνει και τελικά να σε πείσει. Το όχι – είναι όχι.
  • Θύμιζε στον εαυτό σου ότι πρέπει να τραβάς τη γραμμή κάπου – όταν λες πάντα «ναι» δημιουργείς προβλήματα όχι μόνο σε σένα, αλλά και στους ανθρώπους τριγύρω σου. Σκέψου και γράψε σε ένα χαρτί τις φορές που είπες ναι και ήθελες να πεις όχι – και πώς αισθάνθηκες. Τώρα γράψε τις φορές που είπες όχι και πώς αισθάνθηκες. Βλέπεις τη διαφορά;
  • Σκέψου κάποιον που έχει το δικό σου συμφέρον στο μυαλό του. Σε αγαπάει και θέλει το καλύτερο για σένα: ένας φίλος, μέντορας, δάσκαλος. Τι θα σου έλεγε να κάνεις; Θα σου έλεγε να πεις όχι για το καλό σου; Πες το!

mothersblog/ photo pexels

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί