Λευκές πατάτες vs γλυκοπατάτες: Ποιές είναι πιο υγιεινές

Πολλές φορές μπορεί να αναρωτιέστε τι είναι καλύτερο να προτιμήσετε ανάμεσα στις γλυκοπατάτες και τις κλασικές λευκές πατάτες.

Όλοι έχουμε βρεθεί σε αυτή τη θέση, καθώς συνήθως φαίνεται πιο υγιεινή επιλογή η γλυκοπατάτα, σε σύγκριση με τη λευκή πατάτα που συνδυάζουμε συνήθως σε συνταγές με λιγότερο υγιεινά συστατικά, όπως κρέμα γάλακτος και μπέικον.

Ωστόσο, μήπως το έντονο πορτοκαλί χρώμα της γλυκοπατάτας δεν είναι ο μόνος λόγος που οι περισσότεροι πιστεύουν ότι είναι πιο υγιεινή; Μήπως παίζει ρόλο και το γεγονός ότι οι λευκές πατάτες έχουν λευκό χρώμα, το οποίο συχνά συνδέουμε με επεξεργασμένα τρόφιμα όπως το λευκό ψωμί; Και επειδή πολλά φαγητά με βάση την πατάτα θεωρούνται ανθυγιεινά (όπως οι πατάτες τηγανητές και τα πατατάκια),πιθανόν να έχουμε συνδέσει και τις λευκές πατάτες με λιγότερο υγιεινές επιλογές. Είναι όμως αληθινή αυτή η μακροχρόνια πεποίθηση;

«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι λευκές πατάτες δεν έχουν θέση σε ένα υγιεινό γεύμα, αλλά αυτό απλά δεν είναι αλήθεια», λέει η διατροφολόγος Lauren Manaker, MS, RDN, LDN. «Ενώ είναι αλήθεια ότι οι πατάτες συχνά σερβίρονται τηγανισμένες ή καλυμμένες με τυρί και μπέικον, μία βραστή ή ψητή πατάτα προσφέρει σημαντικά διατροφικά οφέλη. Είναι επίσης οικονομική και νόστιμη επιλογή», εξηγεί η ειδικός.

Ας δούμε τα διατροφικά πλεονεκτήματα των δύο ειδών πατάτας, για να διαπιστώσουμε μια για πάντα αν οι γλυκοπατάτες είναι πραγματικά πιο υγιεινές από τις λευκές πατάτες.

Τα οφέλη της γλυκοπατάτας: Ένα πολύχρωμο θαύμα της φύσης
Μπορεί να έχετε ακούσει ότι πρέπει να τρώτε τρόφιμα σε όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου. Αυτό συμβαίνει επειδή το χρώμα των φρούτων και των λαχανικών αποτελεί καλό δείκτη των θρεπτικών συστατικών που περιέχουν. Ειδικότερα, το πορτοκαλί χρώμα της γλυκοπατάτας προέρχεται από ένα φυτοθρεπτικό συστατικό που ονομάζεται βήτα-καροτένιο. Η βήτα-καροτίνη δεν είναι απλώς μια χρωστική ουσία, αλλά περιέχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

«Οι πορτοκαλί γλυκοπατάτες αποτελούν μια πηγή βήτα-καροτίνης, κάτι που είναι σίγουρα θετικό για την υποστήριξη της γενικής υγείας. Η βήτα-καροτίνη μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στον οργανισμό και κατά συνέπεια μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος, την υγεία των οστών και ορισμένες πτυχές της υγείας της όρασης», λέει η Manaker.

Επιπλέον, «οι γλυκοπατάτες περιέχουν:

φυσικά αντιοξειδωτικά,
φυτικές ίνες και
σημαντικά μικροθρεπτικά συστατικά όπως κάλιο, βιταμίνη B6 και βιταμίνη C.
Επιπλέον, οι γλυκοπατάτες είναι μια πηγή δύναμης όσον αφορά τη βιταμίνη Α, παρέχοντας πάνω από 700% της Ημερήσιας Αξίας ανά μερίδα», λέει η Manaker.

Λευκές πατάτες: Τα οφέλη τους για την υγεία
Οι λευκές πατάτες έχουν αδικηθεί κατά τη διάδοση πληροφοριών για τη διατροφή στο διαδίκτυο. Παρά τις αρνητικές απόψεις, η διατροφολόγος Lauren Manaker τονίζει πως «οι λευκές πατάτες δεν είναι κενές σε θρεπτικά συστατικά».

Η αλήθεια είναι πως οι λευκές πατάτες περιέχουν θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για τη διατήρηση της γενικής μας υγείας, όπως:

φυτικές ίνες,
βιταμίνη C και
κάλιο
Επίσης, όπως και οι γλυκοπατάτες, οι λευκές πατάτες έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και δεν περιέχουν χοληστερόλη.

Γλυκοπατάτες vs λευκές πατάτες: Ποιες είναι πιο υγιεινές;
Αν αναρωτιέστε ποια πατάτα είναι καλύτερη για την υγεία σας τότε και τα δύο είδη πατάτας προσφέρουν οφέλη, ωστόσο η μία ξεχωρίζει ελαφρώς όσον αφορά τα πρόσθετα διατροφικά οφέλη.

Η διατροφολόγος Manaker τονίζει: «Όταν ψήνουμε μια γλυκοπατάτα και μια κοινή πατάτα και οι δύο προσφέρουν οφέλη για την υγεία. Καμία δεν αποτελεί “κακή επιλογή”. Παρόλα αυτά, αξιολογώντας προσεκτικά τα θρεπτικά συστατικά που παρέχουν και οι δύο, μια γλυκοπατάτα θα σας προσφέρει περισσότερα θρεπτικά συστατικά ανά μερίδα σε σχέση με την λευκή πατάτα».

Ειδικότερα, «όταν συγκρίνουμε μια γλυκοπατάτα με μια λευκή πατάτα, η γλυκοπατάτα περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες, βιταμίνη Α, βιταμίνη B6 και ασβέστιο σε σύγκριση με μια κοινή πατάτα ίδιας ποσότητας (εφόσον καταναλώνονται και οι δύο πατάτες με τη φλούδα)» εξηγεί η Manaker.

Ωστόσο, οι κοινές πατάτες έχουν ένα πλεονέκτημα καθώς περιέχουν περισσότερο κάλιο και βιταμίνη C, προσθέτει η Manaker.

«Όσον αφορά τα μακροθρεπτικά συστατικά, και οι δύο πατάτες έχουν πολύ παρόμοιες τιμές. Οι θερμίδες, το λίπος, η πρωτεΐνη και οι υδατάνθρακες που παρέχουν είναι ουσιαστικά τα ίδια», επισημαίνει η ειδικός.

Οι γλυκοπατάτες δεν είναι απαραίτητα “πιο υγιεινές” από τις άσπρες πατάτες, ωστόσο θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει ότι είναι πιο πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά.

«Ακόμα κι αν οι γλυκοπατάτες είναι πιο πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, αυτό δεν σημαίνει ότι οι λευκές πατάτες πρέπει να αποφεύγονται. Οι κοινές πατάτες περιέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά και αποτελούν μια εξαιρετικά ευέλικτη και οικονομική επιλογή. Εφόσον δεν τις καταναλώνετε μόνο τηγανητές, οι λευκές πατάτες μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας συνολικά υγιεινής διατροφής», λέει η διατροφολόγος.

Ο τρόπος παρασκευής και για τις δύο ποικιλίες πατάτας έχει σημασία, ακόμα κι αν οι γλυκοπατάτες έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τις λευκές.

«Εάν κάποιος απολαμβάνει και τις δύο ποικιλίες και δεν είναι τηγανισμένες ή δεν συνοδεύονται από λιπαρές σάλτσες, τότε οι γλυκοπατάτες αποτελούν την καλύτερη επιλογή. Ωστόσο, αν το δίλημμα είναι ανάμεσα σε μια ψημένη γλυκοπατάτα με επικάλυψη από βούτυρο και άλλα συστατικά και μια απλή ψητή λευκή πατάτα, τότε η δεύτερη μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή», λέει η Manaker.

(Με πληροφορίες από enikos. gr / pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί