• Αρχική
  • Άρθρα
  • Κρητική συνταγή: 4 βήματα για να ξεχάσεις για πάντα τον κορωνοϊό

Κρητική συνταγή: 4 βήματα για να ξεχάσεις για πάντα τον κορωνοϊό

Θέλουμε-δεν θέλουμε, ο κορωνοϊός έγινε μέρος της καθημερινότητάς μας.

Για αρκετό καιρό ακόμα θα έχουμε το άγχος του και θα συμβιβαζόμαστε με τους περιορισμούς του.

Αφού πρέπει όμως να μάθουμε να ζούμε με αυτό και να ξεχνιόμαστε από την έγνοια μην κολλήσουμε ή χρειαστεί να επιστρέψουμε στην καραντίνα, ας το κάνουμε σωστά.

Ας παραδειγματιστούμε από ένα μέρος που σχεδόν δεν το ακούμπησε η πανδημία.

Και ας ακολουθήσουμε την κρητική συνταγή με τέσσερα απλά βήματα για το πώς μπορείς να βγάλεις από το μυαλό σου τον φόβο του κορωνοϊού:

Ρακή

Όπως είναι γνωστό σε όλους τους Κρητικούς (και όλους όσους έχουν επισκεφθεί το νησί), ασθένεια που δεν γιατρεύεται με ρακή είναι σοβαρή. Όχι επειδή μπορεί να εφαρμοστεί η αξέχαστη οδηγία Βέγγου ως φαρμακοποιού «ας πιεί όσο πιεί και με το υπόλοιπο ας τριφτεί». Αλλά επειδή η ρακή σου εγγυάται ότι θα ξεχάσεις όχι μόνο τον κορωνοϊό, μα και όλα τα υπόλοιπα άγχη σου. Και παρά τις αποστάσεις ασφαλείας που πρέπει να τηρούνται, είναι αποδεδειγμένο ότι ενεργεί όπως το σλόγκαν της ΝΟΚΙΑ: «Connecting People».

Αντικριστό

Είσαι που είσαι καταπιεσμένος έπειτα από το πρώτο Πάσχα στα χρονικά χωρίς οβελία. Σκέψου τι χαρά θα κάνει η καταπιόνα σου (και πόσο θ’ αποσπαστεί η προσοχή σου από την έγνοια μην κολλήσεις τον ιό) αν στο πιάτο σου φτάσει αυτή η ευλογία. Ο «Μαραντόνα της κρητικής κουζίνας», όπως έχει αναλυτικά συστηθεί στο παρελθόν. Ένα λαχταριστό γουλίδι με μπόλικη πέτσα και ζουμερό ψαχνό, το οποίο θα σε οδηγήσει ν’ αναφωνήσεις εξαιτίας του (και όχι εξαιτίας του κορωνοϊού) «τι αρρώστια είναι αυτή»;;;

Κρητική συνταγή: 4 βήματα για να ξεχάσεις για πάντα τον κορωνοϊό

Μαντινάδες

Όλα θα είναι διαφορετικά μετά τον κορωνοϊό. Ακόμα και για τα κρητικά γλέντια θα χρειάζονται επιπλέον οδηγίες απ’ αυτές που ούτως ή άλλως πρέπει να ‘χεις υπόψη σου αν είναι… ξενομπάτης και βρεθείς σε κάποιο απ’ αυτά. Ένα πράγμα όμως δεν θ’ αλλάξει: Ότι με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν για όλες τις καταστάσεις της ζωής τους οι Κρητικοί θα περιγράψουν τα συναισθήματά τους (και) για τον κορωνοϊό με μαντινάδες. Και αν τύχει να είσαι παρών, όχι μόνο θα ξεχαστείς, αλλά γρήγορα θα μερακλώσεις και θα παραγγείλεις ένα καραφάκι ρακή (βλέπε παράγραφο 1).

Πεντοζάλης

Δεν είναι εποχή για χορούς. Όπως συμβαίνει με όλα τα… αθλήματα επαφής, ελλοχεύει θεωρητικά ο κίνδυνος να προσβληθείς από τον ιό. Οι Κρητικοί ωστόσο ποτέ δεν κώλωσαν στους κινδύνους. Ποτέ δεν καταπιέστηκαν υπό τον φόβο τους. Έστω λοιπόν και με μέτρα ασφαλείας, έστω και πιασμένοι με γάντια, στην πίστα θ’ ανέβουν. Την παράδοσή τους θα την τιμήσουν. Κι εξάλλου όταν χορέψεις έναν σωστό πεντοζάλη -με την ένταση και τη σπιρτάδα που του πρέπει- ούτε ο… κορωνοϊός δεν σε προλαβαίνει!

Από Menshouse, ΦΩΤΟ eurokinissi