• Αρχική
  • Άρθρα
  • Κορωνοϊός: Σημαντικό – Τι να κάνεις με τα ρούχα σου αν πρέπει να βγεις έξω

Κορωνοϊός: Σημαντικό – Τι να κάνεις με τα ρούχα σου αν πρέπει να βγεις έξω

Όλα όσα πρέπει να θυμόμαστε

Eνώ πολλοί από εμάς μένουμε στο σπίτι και ασκούμε κοινωνική αποστασιοποίηση, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που απλά δεν έχουν αυτή την πολυτέλεια. Ακόμα και αν είμαστε σε θέση να εργαστούμε από το σπίτι, έναν περίπατο γύρω από το τετράγωνο (με πολλή προσοχή, βέβαια) ή μια διαδρομή μέχρι το φαρμακείο ή το σουπερμάρκετ για τα απαραίτητα, μάλλον θα την κάνουμε.

Έτσι, αν πρέπει να βγούμε έξω κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, είναι σημαντικό να ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε όταν επιστρέψουμε. Μέχρι τώρα, γνωρίζουμε ότι το πλύσιμο των χεριών μας για 20 δευτερόλεπτα ή περισσότερο είναι απαραίτητο, όπως και η απολύμανση ειδών όπως το κινητό τηλέφωνο, τα κλειδιά και οι πιστωτικές μας κάρτες. Ένα πράγμα για το οποίο δεν είμαστε σίγουροι αυτές τις μέρες όμως, είναι το τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε με τα ρούχα που φοράμε έξω.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Επιδημιών, οι ιοί της γρίπης θανατώνονται με θερμότητα πάνω από 75° C, καθώς και με προϊόντα καθαρισμού που περιλαμβάνουν χλώριο, υπεροξείδιο του υδρογόνου, αλκοόλη και απορρυπαντικά. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι τα ίδια προληπτικά μέτρα δεν είναι εξίσου αποτελεσματικά κατά του νέου κορωνοϊού. Εξαιτίας αυτού, το Κέντρο Ελέγχου Επιδημιών, συστήνει ότι εάν για οποιονδήποτε λόγο καταλήξουμε έξω, το καλύτερο στοίχημά μας είναι να πλύνουμε τα ρούχα μας χρησιμοποιώντας την πιο ζεστή ρύθμιση θερμοκρασίας νερού και να τα στεγνώνουμε εντελώς (το καλό σιδέρωμα είναι επίσης μια λύση).

Όσο για την ίδια τη διαδικασία του πλυσίματος, πρέπει πάντα να θυμόμαστε να πλένουμε τα χέρια μας πριν αγγίξουμε ο,τιδήποτε, να φοράμε γάντια μιας χρήσης και πάλι να πλένουμε τα χέρια μας αμέσως μόλις τα αφαιρέσουμε.

Το Κέντρο Ελέγχου Επιδημιών συνιστά επίσης να καθαρίζουμε και να απολυμαίνουμε – τα οποία είναι δύο διαφορετικές διαδικασίες – οποιεσδήποτε επιφάνειες όπου αποθηκεύονται βρώμικα ρούχα, σεντόνια και πετσέτες πριν από το πλύσιμο, όπως για παράδειγμα, το καλάθι των απλύτων. Εάν είναι δυνατόν, προτείνεται επίσης η τοποθέτηση σακούλας μιας χρήσεως στο εσωτερικό του καλαθιού για να μην τοποθετούμε απευθείας μέσα τα βρώμικα ρούχα.
Σύμφωνα με τον Charles Gerba, καθηγητή μικροβιολογίας και ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, οι ιοί μεταφέρονται πολύ πιο εύκολα από τις επιφάνειες στον άνθρωπο, εάν αυτές είναι σκληρές, όπως το ανοξείδωτο ατσάλι, σε αντίθεση με τις μαλακές, όπως τα υφάσματα. Το πανί παίρνει μόνο περίπου το 1% των ιών στους οποίους έχει εκτεθεί, σε σύγκριση με το 70% του μετάλλου. Aυτό όμως δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι και τα υφάσματα δεν μπορούν να κρατήσουν τον ιό.

Όπως και να έχει, είναι πάντα καλύτερο να είμαστε ασφαλείς. Όποτε είναι δυνατόν, κράτησε τα ρούχα που φοράς εκτός σπιτιού για έξω κι εκείνα που δεν έχουν βρεθεί στο δρόμο, στο σούπερ μάρκετ και δεν έχουν έρθει σε επαφή με κανέναν ή οτιδήποτε για μέσα στο σπίτι.

marieclaire.gr / photo pexels