Κίτρινες πλάκες στα μάτια; Το “καμπανάκι” που προειδοποιεί για υψηλή χοληστερίνη

Τα συμπτώματα της υψηλής χοληστερίνης μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν στα αρχικά τους στάδια, αλλά υπάρχουν μερικά ενδεικτικά σημάδια που πρέπει να προσέξετε.

Μπορεί να κινδυνεύετε από υψηλή χοληστερίνη και θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο περικοπής ορισμένων τροφών στη διατροφή σας, εάν εμφανίσετε ξανθελάσματα γύρω από τα μάτια.

Τα ξανθελάσματα όταν εμφανίζονται γύρω από τα μάτια μας υπό τη μορφή κίτρινων πλακών οφείλονται σε συσσωρευμένο λίπος που δημιουργείται όταν η χοληστερίνη είναι αυξημένη στον οργανισμό μας εξαιτίας της κακής διατροφής μας.

Γιατί είναι επικίνδυνη η ψηλή χοληστερίνη

Τα φραγμένα αιμοφόρα αγγεία αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων, καθώς περιορίζουν την παροχή αίματος στην καρδιά και στο υπόλοιπο σώμα. Δεν είναι πάντα εύκολο να γνωρίζετε εάν έχετε υψηλή χοληστερίνη καθώς δεν υπάρχουν εμφανή συμπτώματα. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά κρυφά προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει να εξετάσετε για να ελέγξετε τα επίπεδα της χοληστερόλης σας. Θα μπορούσατε να κινδυνεύσετε από υψηλή χοληστερίνη εάν εμφανίσετε κίτρινες περιοχές του δέρματος γύρω από τα μάτια σας που ονομάζονται ξανθελάσματα.

Πού εμφανίζονται τα ξανθελάσματα

Ορισμένοι ασθενείς με υψηλή χοληστερόλη αναπτύσσουν ασυνήθιστες κίτρινες πλάκες δέρματος (εξογκώματα) γύρω από τα μάτια ή τη μύτη, σύμφωνα με την ιατρική ιστοσελίδα VeryWell Health.  Αυτά τα εξογκώματα, τα οποία είναι γνωστά ως ξανθελάσματα, προκαλούνται από τη συσσώρευση χοληστερίνης κάτω από το δέρμα. Δεν επηρεάζουν απαραίτητα την όρασή σας, αλλά γίνονται αισθητά με την πάροδο του χρόνου όταν κοιτάζεστε απλά στον καθρέφτη. Παρατηρώντας το πρόσωπό σας στον καθρέφτη θα διαπιστώσετε εξογκώματα κιτρινωπού χρώματος που περιέχουν λίπος. Η περιοχή δε που εμφανίζονται είναι γύρω από τα μάτια και κοντά στη μύτη.

Τι υποδηλώνουν τα ξανθελάσματα

Η εμφάνισή τους τις μισές τουλάχιστον φορές συνοδεύονται από αυξημένες τιμές λιπιδίων στο αίμα. Πρόκειται δηλαδή για συσσωρευμένο λίπος που δημιουργείται όταν η χοληστερίνη είναι αυξημένη με τιμές μεγαλύτερες από το φυσιολογικό.Θα μπορούσατε επίσης να κινδυνεύετε από υψηλή χοληστερίνη εάν παρατηρήσετε ένα ανοιχτό γκρι «δαχτυλίδι» γύρω από τα μαύρα μάτια σας (arcus senilis).Κλινικά είναι εμφανές στην ίριδα του ματιού καθώς αλλάζει χρώμα. Στην αρχή μπορεί να εμφανιστεί μόνο στο πάνω και στο κάτω μέρος του ματιού αλλά, με την πάροδο του χρόνου, το τόξο μεγαλώνει και τελικά σχηματίζει έναν πλήρη δακτύλιο γύρω από τον κερατοειδή.

Πού οφείλεται η υψηλή χοληστερίνη

Η παχυσαρκία, το κάπνισμα και η κατανάλωση πολύ αλκοόλ συμβάλλουν στα επίπεδα της χοληστερίνης σας. Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα επίπεδά της υπό έλεγχο, αλλά είναι επίσης σημαντικό να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή και να κάνετε τακτική άσκηση. Μια διατροφή που περιλαμβάνει 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα, καθώς και 150 λεπτά άσκησης κάθε εβδομάδα συμβάλουν στη διατήρηση των φυσιολογικών τιμών της χοληστερίνης σας όπως αναφέρει δημοσίευμα της express.co.uk.

(sputniknews.gr / photo: screenshot)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί