• Αρχική
  • Άρθρα
  • Κι όμως, το στοματικό διάλυμα μπορεί να συνδέεται με τον διαβήτη!

Κι όμως, το στοματικό διάλυμα μπορεί να συνδέεται με τον διαβήτη!

Ο σακχαρώδης διαβήτης πλήττει εκατοντάδες εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο.

Είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

H χρήση του στοματικού διαλύματος τουλάχιστον δύο φορές τη μέρα μπορεί να καταστρέψει τα «φιλικά» βακτηρίδια στο στόμα, λένε ερευνητές.

Αυτά με την σειρά τους μεταβάλλουν τον μεταβολισμό του σακχάρου στο αίμα και προάγουν τον διαβήτη, ειδικά για άτομα που βρίσκονται ήδη σε υψηλό κίνδυνο να εκδηλώσουν τη νόσο.

Όπως αναφέρει η συγκεκριμένη μελέτη, η απλή τακτική χρήση στοματικού διαλύματος θα μπορούσε να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο αυτόν τον κίνδυνο.

Τα ευρήματα έχουν δημοσιευθεί στο περιοδικό Nitric Oxide.

Πόσο αυξήθηκε ο κίνδυνος;

Οι επιστήμονες ανέλυσαν τα δεδομένα 1.206 υπέρβαρων, ή παχύσαρκων ενηλίκων, ηλικίας 40-65 ετών. Οι συμμετέχοντες δεν είχαν διαβήτη και τις βασικές καρδιαγγειακές παθήσεις όταν ξεκίνησε η έρευνα.

Τα άτομα ρωτήθηκαν πόσο συχνά χρησιμοποιούσαν στοματικά διαλύματα. Το 43% των ατόμων δήλωσε ότι χρησιμοποιούσε τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, ενώ το 22% δήλωσε ότι το χρησιμοποιούσε τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.

Στα 3 έτη κατά τα οποία παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο τα άτομα, οι ερευνητές κατέγραψαν την εξέλιξη του προδιαβήτη και του διαβήτη. Στην τελική ανάλυση συμπεριλήφθηκαν συνολικά 945 άτομα.

Συγκριτικά με τους συμμετέχοντες που δεν χρησιμοποίησαν στοματικά διαλύματα, όσοι χρησιμοποιούσαν στοματικό διάλυμα τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα είχαν 55% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη ή προδιαβήτη στο διάστημα των 3 ετών.

Τα εν λόγω ευρήματα ίσχυαν ακόμα και με την καταγραφή άλλων παραγόντων για διαβήτη, όπως:

  • η διατροφή
  • η στοματική υγιεινή
  • οι διαταραχές ύπνου
  • η χρήση φαρμάκων
  • τα επίπεδα γλυκόζης νηστείας
  • το εισόδημα
  • το μορφωτικό επίπεδο

«Η συχνή τακτική χρήση στοματικού διαλύματος συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης προδιαβήτη ή διαβήτη σε αυτόν τον πληθυσμό», αναφέρουν οι ερευνητές.

Το στοματικό διάλυμα μπορεί να καταστρέψει τα «καλά» στοματικά βακτήρια

Πολλά στοματικά διαλύματα περιέχουν αντιβακτηριακές ενώσεις -όπως η χλωρεξιδίνη- που σκοτώνουν τα βακτηρίδια προκειμένου να βοηθήσουν στην πρόληψη της ουλίτιδας, της φθοράς των δοντιών και άλλων στοματικών προβλημάτων.

Έτσι υπάρχει η υποψία ότι αυτές οι ενώσεις καταστρέφουν και τα «καλά» βακτήρια στο στόμα, τα οποία είναι σημαντικά για τον σχηματισμό νιτρικού οξειδίου, δηλαδή μιας χημικής ένωσης που βοηθάει στη ρύθμιση της ινσουλίνης, της ορμόνης που ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Όπως όμως τονίστηκε από την ομάδα των ερευνητών, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να καθοριστεί εάν ένα φαινομενικά αθώο προϊόν στοματικής υγιεινής είναι πραγματικά ένας παράγοντας κινδύνου για τον διαβήτη.


medicalnewstoday.com/photo unsplash