• Αρχική
  • Άρθρα
  • Κι όμως, η μεσημεριανή σιέστα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου – Νέα έρευνα ανατρέπει τα πάντα!

Κι όμως, η μεσημεριανή σιέστα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου – Νέα έρευνα ανατρέπει τα πάντα!

Κινδύνους μπορεί να κρύβει για την υγεία μας ακόμα και ο ύπνος το μεσημέρι, όπως υποδεικνύει μελέτη Κινέζων επιστημόνων και έρχεται να ανατρέψει όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα.

Η σιέστα ή, αλλιώς ο ύπνος το μεσημέρι, θεωρείται ευεργετικός για την υγεία μας, αλλά μια έρευνα ανατρέπει ό,τι γνωρίζαμε και κάνει λόγο για θανάσιμους κινδύνους εάν η ξεκούραση ξεπερνά σε διάρκεια ιδίως τη μία ώρα. 

Έτσι, σύμφωνα με μελέτη του Ιατρικού Πανεπιστημίου στο Γκουανγκζού, στην Κίνα, που επικαλείται το medicalxpress.com, αναλύθηκαν δεδομένα πάνω από 300.000 συμμετεχόντων στην έρευνα.

Με βάση τα ευρήματα, συνάγεται ότι τα άτομα που κοιμούνται περισσότερο από μία ώρα, έχουν 30% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες και 34% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και επισημαίνεται πως αυτά τα στατιστικά στοιχεία ισχύουν για όσους κοιμούνται περισσότερο από έξι ώρες τη νύχτα.

Πρέπει να τονιστεί ότι ο μεσημβρινός ύπνος λιγότερο από μία ώρα, σύμφωνα με τον Δρ Ζε Παν, επικεφαλής της μελέτης, δεν κρύβει κινδύνους για την καρδιαγγειακή υγεία αλλά, στην πραγματικότητα, μπορεί ακόμα και να είναι ευεργετικός εάν δεν κοιμόμαστε αρκετά τη νύχτα.

Ωστόσο, όταν πρόκειται για τον κίνδυνο θανάτου, τα δεδομένα είναι λιγότερο ενθαρρυντικά, σύμφωνα με τους Κινέζους επιστήμονες, καθώς ο ύπνος οποιασδήποτε διάρκειας ενέχει 19% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου.

Μάλιστα, στην περίπτωση των γυναικών, αυτό το ποσοστό αυξάνεται στο 22% και στην κατηγορία των ηλικιωμένων φτάνει έως και το 17%.

Ο Πεν, πάντως, αναφέρει το εξής:

«Εάν θέλετε να κοιμηθείτε, η μελέτη μας δείχνει ότι πιθανότατα θα κοιμηθείτε για λιγότερο από μία ώρα. Για όσους από εμάς δεν έχουμε συνηθίσει να κοιμόμαστε, δεν υπάρχει πειστική απόδειξη ώστε να αρχίσουμε να το κάνουμε».

sputnik/photo unsplash